Renovering af vinduer

Vælg de rigtige vinduer

Skrevet af Boligsiden
presse@boligsiden.dk
Opdateret d. 23. august 2023
Hjem » Renovering » Energi » Vinduer

Tætte vinduer og døre er afgørende for at undgå træk og kulde i din bolig. Derfor kan det i forbindelse med en energirenovering være nyttigt at se på kvaliteten af vinduerne.

Et område i boligen, hvor der relativt hurtigt kan opnås en energibesparelse, er ved at skifte dine døre og vinduer til nogle mere energirigtige af slagsen. På den måde undgår du træk og kulde i huset og undgår at varmen siver ud. Derved kan du opnå et sundere indeklima i din bolig.

Samtidig kan der være en illustrativ fordel ved at skifte døre og vinduer, da det kan bidrage til at give din bolig et helt nyt look. I sidste ende er det også muligt at nye vinduer og døre kan øge salgsværdien på din bolig.

Lyder det som noget, der kan være relevant for dig?

I så fald handler det i første omgang om, at du gør op med dig selv, hvad formålet med din renovering er og derefter, hvor meget du vil spendere på at få arbejdet udført.

Valg af vinduer

Når du skal vælge nye vinduer, er det vigtigt, at du går efter vinduer og døre, der er energirigtige. Samtidig er det selvfølgelig en god idé at overveje, hvad der passer ind i stilen på din bolig.

I Bygningsreglementet er der et krav til, at når du udskifter vinduer i opvarmende rum, skal det være et vindue med energimærke A. Det gælder både, når du renoverer, og når du bygger nyt.

Samtidig er det et krav, at mindst ét vindue i hvert rum skal kunne fungere som redningsvej, og det betyder, at mindst et vindue i rummet skal have størrelsen minimum 60 cm højt og minimum 50 cm bredt.

Samtidig skal du overveje, hvilken type af vinduer du ønsker.

Skal det for eksempel være med eller uden sprosser. Hver type har sine fordele og ulemper.

Er der sprosser på, giver det et andet udtryk end de store vinduesrammer. Til gengæld er vinduerne uden sprosser nemmere at pudse.

Overvej også, hvilket materiale du gerne vil have dine nye vinduer i. Skal de være af plastisk, metal eller træ?

  • Værd at overveje
    • Udskiftning af dine vinduer og døre vil bidrage til at skabe et bedre indeklima, hvis dine nuværende vinduer ikke er tilstrækkelig tætte.
    • Du vil opleve et bedre indeklima uden kulde og træk og med øget komfort.
    • I mange tilfælde vil udskiftning af vinduer og døre øge salgsværdien af dit hus.

Se energirenoverede boliger til salg

Få inspiration til din energirenovering ved at se boliger til salg som er blevet energirenoveret.

Hvor meget skal skiftes?

Hvis du har besluttet dig for at udskifte vinduer og/eller døre i din bolig, ligger der også en overvejelse i, hvorvidt du bør skifte hele vinduet, eller om du kan nøjes med at skifte selve ruderne og genbruge selve vinduesrammen.

Hvis din vinduesramme er i fin stand, vil det umiddelbart være billigere kun at skifte selve ruden. Men set i det store billede vil det på sigt ofte være billigere at skifte hele vinduet, da huset derved bedre kan holde på varmen, og du således opnår en større energimæssig besparelse.

Samtidig skal du overveje, hvilken rude du vælger i dit nye vindue. Anbefalingen lyder, at du vælger energiruder med to eller tre lag, og økonomisk set er det tre-lags-ruderne, der, ifølge Spar Energi, giver den bedste økonomi på sigt.

Men der er nogle praktiske hensyn, som du er nødt til at tage højde for. Det er nemlig bredden af falsen, som afgør, hvorvidt du kan få en rude med to eller tre lag. Er du i tvivl, så tag kontakt til en håndværker, der kan hjælpe og rådgive dig i processen.

Når du alligevel er i gang med at skifte vinduer, kan du med fordel også overveje, om det kan betale sig at investere i støjdæmpende ruder. Det kan være nyttigt, hvis du for eksempel bor tæt på trafikerede områder eller er plaget af anden støj.

Hos Spar Energi kan du lave en umiddelbar beregning for, hvor meget du kan spare i dit forbrug, hvis du skifter dine vinduer. Samtidig finder du også flere informationer om typer af vinduer og gode råd til processen med at skifte dem. Se det hele her.