Køkkenrenovering

Sådan giver du dit køkken nyt liv

Skrevet af Boligsiden
presse@boligsiden.dk
Opdateret d. 28. november 2023
Hjem » Renovering » Køkken

Renovering af køkken kan være på trapperne. Du kender måske følelsen. Køkkenvasken stopper ofte til, og lågerne i dine køkkenskabe er slidte og triste. Du ved det godt, men du kan ikke overskue at gå i gang med den helt store køkkenrenovering.

Men måske kan mindre også gøre det.

Køkkenrenovering kan bestå i alt fra en ny køkkenvask og nye køkkenskabe til den samlede pakke med helt nyt snedkerkøkken.

Måske behøver du ikke en køkkenrenovering af A til Z. Ofte kan en klat maling og små justeringer hist og her gøre en stor forskel.

Har du for eksempel mod på at lave en del af arbejdet selv, kan du nå langt med et Ikea-køkken, som du selv kan dimensionere og sætte op.

Og er du på udkig efter det luksuriøse snedkerkøkken, er der også råd for, hvordan du kommer i gang med den proces.

Køkkenrenovering sprøjtelakering
Inspiration: Sprøjtelakering af eksisterende køkkenlåger, samt udskiftning af armatur og ovn

Første punkt på to do-listen: Skab overblik

Før du fatter malerpensel og skruetrækker, er det vigtigt, at du får skabt et samlet overblik over dit køkken og dermed også, hvilke områder der reelt trænger til en udskiftning.

Er de indvendige elementer i køkkenskabene slidt og beskadiget, eller er det kun køkkenlågerne, der trænger til en slibning og ny farve?

Hvad med dine hårde hvidevarer? Er de værdige til en udskiftning, eller kan de genbruges nogle år endnu?

Og hvordan ser din bordplade og dit gulv ud? Har du en køkkenbordplade i træ eller sten, kan den måske slibes og dermed få nyt liv? Det samme kan være tilfældet med dit køkkengulv, hvis du har trægulv. Eller er der her et behov for at lægge et helt nyt gulv?

Mørkbejdset gulv
Mørkbejdset fyretræsgulv

LÆS OGSÅ: Gulve – Sådan vælger du det rette gulv

Men selv i den forbindelse er der væsentlig forskel på arbejdsbyrden og udgifterne til håndværkere, hvis du ikke kan lave arbejdet selv. Alt afhængig af om du for eksempel kan lægge et nyt gulv oven på det gamle, eller om du er nødt til at brække hele gulvet op for eksempelvis at få lavet gulvvarme.

Er der nogle konstruktionsmæssige opgaver, som du skal have lavet? Er der for eksempel en væg, der skal rives ned, skabe, som skal flyttes, eller mangler du generelt skabsplads?

Tænk gerne dine vaner igennem og læg mærke til, om der er praktiske behov, som du kan få opfyldt i din renovering af køkken.

Har du for eksempel en ovn, som du er træt af at skulle bøje dig ned til, hver gang du skal sætte en lasagne ind. Så er det en god idé at få hævet ovnen til en højere position i dit nyrenoverede køkken.

Eller er du træt af at skulle svinge tallerkner fra vasken henover gulvet og frem til opvaskemaskinen, når der skal ryddes op efter middagen?

Det handler kort sagt om at få tænkt godt og grundigt over dine praktiske behov og vurdere, hvor meget du skal lave for, at du får følelsen af et nyt køkken.

En ting ad gangen

Når du har fået overblik over alle de områder, som trænger til en kærlig hånd, er det tid til, at du skal prioritere. Eller sagt med andre ord: Hvilke områder er dine must-haves?

Hvad vil du for alt i verden ikke undvære i dit nye køkken? Er det en ny køkkenvask, en ny bordplade, nye hvidevarer eller nye køkkenskabe?

Når du har listet opgaverne op i prioriteret rækkefølge, skal du samtidig have overblik over dit budget, så du ved, hvor mange penge der er i sparegrisen til din køkkenrenovering.

Og når du herefter ved, hvilke opgaver du selv kan udføre, og hvilke du eventuelt skal have hjælp til, kan du begynde at researche på priser på materialer og indhente tilbud fra håndværkere.

Det kan være en god idé at lave en tidsplan for dit projekt. På den måde ved du præcis, hvilke opgaver du skal gå i gang med hvornår. Samtidig er det også en rettesnor for, hvornår du kan regne med at være færdig med din køkkenrenovering.

Det er rart at vide, når dit køkken er omdannet til et værksted, og du savner dit funktionelle køkken.

Alt afhængig af omfanget af din køkkenrenovering kan det også være godt at gøre sig nogle tanker om, hvad du gør, imens renoveringen står på.

Hvis det kun er dine køkkenlåger, der skal slibes og males, kan du som regel stadig lave mad og bruge dit køkken på vanlig vis. Men hvis du er ude i den helt store køkkenrenovering, kan det være en god idé at få etableret et midlertidigt køkken i bryggerset, hvor du kan have et sæt kogeplader og eventuelt et køleskab.

Dermed undgår du at skulle leve af take-away i hele renoveringsperioden, hvilket med garanti kan mærkes på dit budget.

Bliv klædt på til de enkelte valg

I forbindelse med en køkkenrenovering skal du træffe mange valg og prioriteringer i forbindelse med de enkelte dele af køkkenet, der eventuelt skal skiftes.

Læs med herunder og blive klædt på til at træffe dine beslutninger på bedste vis.

Hårde hvidevarer

Hvilke hårde hvidevarer er de rigtige for dig?

Det spørgsmål skal både besvares med udgangspunkt i dine praktiske behov, dit stilmæssige udtryk i køkkenet og ikke mindst dit budget.

Boligsiden har samlet en liste over en lang række producenter af hårde hvidevarer. Her kan du hurtigt få overblik over de forskellige producenter og se, hvad der passer bedst til dine behov. Så klik ind og find vej til dine nye hårde hvidevarer.

Køkkenfirma

Hvis du har besluttet dig for at skifte hele dit køkken ud med et nyt, skal du finde frem til den leverandør, som passer bedst til dine behov og dit budget. Og der er mange om buddet.

Du kan gå efter Ikea-køkkenet, hvor du kan bygge selv og tilpasse både udtryk og moduler efter dine behov. Eller du kan søge mod den anden ende af skalaen, hvor du får det færdige snedkerkøkken, og hvor alt er planlagt for dig ned i mindste detalje.

Uanset dit valg, skal du finde den producent, der passer bedst til dig.
Boligsiden har samlet en lang række af køkkenproducenter. Så klik ind og find det rette match.

Køkkenrenovering før og efter
Køkkenrenovering før og efter snedkerkøkkken loft til kip.

Køkkengulv

Står du foran den helt store renovering af køkken, skal du formentlig også have gjort noget ved dit køkkengulv. I den forbindelse melder spørgsmålet sig, om du skal gå efter et trægulv, et klinkegulv eller måske et linoleumsgulv.

Boligsiden har skrevet en selvstændig guide om valg af gulve i Boligsidens nybyggerunivers, hvor du kan læse meget mere om de enkelte valg. Klik dig videre og find frem til den løsning, der passer bedst til dig.

Valg af håndværker

Uanset om du skal renovere dit køkken selv, eller du skal have håndværkere til at hjælpe dig, kan det være en god idé at inddrage professionel assistance i forskelligt omfang.

Måske kan du selv udføre håndværket, men har brug for inspiration til, hvordan du kan bygge dit nye køkken. I den forbindelse kan det være en idé at søge råd hos en arkitekt, der kan komme med tips og idéer, du måske ikke selv havde tænkt på, men som vil gavne dig i det lange løb, når du bruger køkkenet.

Måske skal der væltes en væg og køkkenet skal flyttes ind i et andet rum som her.

Køkkenrenovering køkkenalrum

Måske er der dele af håndværksarbejdet, du selv kan lave og andre, som du får brug for hjælp til. Der kan for eksempel være nogle installationer, som du skal have professionelle til at udføre, eller måske har du bare ikke tid eller kræfter til at svinge malerpenslen.

Indhent tilbud hos de fagfolk, du er interesseret i, og få tilsendt tilbud på skrift. Afsæt gerne lidt ekstra midler i dit budget, hvis der skulle opstå uforudsete udgifter.

Vær tydelig omkring dine ønsker og dine prioriteringer, så I er enige fra start, og så der ikke opstår misforståelser og uoverensstemmelser imellem jer. Aftal også gerne en klar tidsplan for projektet, så du ved, hvad du har at gå efter.