Køkkenbordplade

Læs, hvad du med fordel kan overveje, inden du vælger din bordplade i køkkenet

Skrevet af Boligsiden
presse@boligsiden.dk
Opdateret d. 27. juni 2023
Bolig » Renovering » Køkken » Bordplade

Når du skal vælge din bordplade til køkkenet, er der dels nogle praktiske hensyn at tage, ligesom der også venter dig en stilmæssig beslutning.

Du kommer til at tilbringe mange timer med din bordplade, og den vil blive udsat for lidt af hvert lige fra tomatsovs til skarpe knive. Derfor skal du overveje, hvilket materiale du vil have din bordplade i. Det er nemlig afgørende for, at du får en bordplade, som er robust og nem at rengøre.

Mange vælger en bordplade af træ, laminat eller granit, som har hver deres kvaliteter.

Bordpladen af træ

Denne bordplade er robust og som oftest nem at rengøre. Men den kræver lidt pleje og vedligehold i form af eksempelvis oliering. Til gengæld kan du slibe din bordplade af træ ned, hvis der skulle ske et uheld i form af et hak eller pletter, der ikke kan vaskes væk. Mange vælger også bordpladen i træ, da den giver et mere varmt udtryk end andre bordplader, der umiddelbart kan virke lidt kolde.

Bordpladen i laminat

Laminat består af et papirmateriale, der er presset meget hårdt sammen under højt tryk og høj temperatur. Mange af bordpladerne i laminat er afsluttet med et beskyttelseslag øverst samt en kant, hvilket gør den meget nem at rengøre. Den er slidstærk og holder i mange år, ligesom det er et af de billigere materialer at arbejde med. Dog kan stærkt farvende madvarer give pletter, der ikke umiddelbart kan fjernes med en våd klud. I de tilfælde kan man få et særligt rensemiddel, som i mange tilfælde kan fjerne pletterne.

Samtidig kan bordpladen i laminat laves i mange forskellige farver og udtryk, og du kan derfor style den, så den passer sammen med resten af dit køkken.

En bordplade i granit

Granit er et stykke klippe, der bliver tilpasset de mål, som du har brug for i dit køkken. Det er et naturmateriale, og derfor er der ikke to bordplader i granit, der er ens. Bordpladen i granit er nem at vedligeholde, og den kan tåle meget. Blandt andet visse varmepåvirkninger. Men det anbefales ikke, at du konsekvent sætter gryder og pander direkte på bordpladen, da det kan give skader.

Bordplader i granit er lidt mere sarte end andre bordplader og kan få ridser fra skarpe materialer som knive og stålsvampe. En bordplade i granit er ikke det billigste valg, men det er til gengæld en løsning, der med den rette brug kan holde i mange år.

Bordplade i stål

Bordpladen i stål forbindes ofte med industri- og professionelle køkkenet. Den har den helt klare fordel, at den er nem at rengøre og derfor også meget hygiejnisk, hvorfor det er et oplagt valg på restauranter og andre storkøkkener.

Men stålbordpladen har med sit rå og stilrene look også fundet vej ind i flere private hjem i de seneste år.

En massiv stålbordplade kan desuden holde til, hvis der for eksempel bliver spildt vand, ligesom den også tåler varmepåvirkning.

Bordplade i corian®

Corian® er et registreret varemærke, og det er et meget populært materiale til bordpladen i køkkenet.

Det er samtidig et dyrt materiale. Men det har til gengæld også et eksklusivt look, og det kan laves uden synlige samlinger, hvilket gør, at den køkkenvask og bordplade kan gå ud i ét.

Skulle der opstå et hak eller en ridse i din corian®-bordplade kan det slibes væk og dermed laves, uden du kan se det efterfølgende.