Tilbygning til huset

Læs om alle overvejelserne, du ikke må glemme.

Skrevet af Boligsiden
presse@boligsiden.dk
Opdateret d. 28. november 2023
Bolig » Renovering » Tilbygning

Måske mangler du et ekstra værelse, men orker ikke at skulle i gang med hele processen med at finde ny bolig og flytte. Eller måske er du så glad for dit lokalområde, at en flytning slet ikke er på tale.

I så fald kan en tilbygning være en perfekt løsning på dine og familiens behov for mere plads.

På den måde undgår I at skifte adresse, og der kan samtidig blive plads til at gøre noget ved jeres allerede eksisterende hus, nu hvor værktøjet alligevel er fremme.

Men en tilbygning er trods alt en stor mundfuld – både i forhold til den arbejdsindsats, som det kræver at lave den, samt de udgifter der følger med projektet.

Derfor er det en rigtig god ide at få overvejet ganske nøje, hvad dine behov er, hvad dine ønsker er, og hvad dit budget kan bære.

Få styr på dine behov

Tilbygningen kommer formentlig til at være en stor del af dit hus fremover. Den kan måske endda ligefrem opfylde behov, som du ikke selv vidste, du havde.

Derfor er et vigtigt første skridt i processen at få tænkt grundigt over, hvilke ønsker du og din familie har, og hvilke behov den nye tilbygning skal opfylde.

Efterfølgende er det en god ide at søge rådgivning hos en fagperson. Det kan eksempelvis være en arkitekt eller en byggerådgiver, der kan se projektet i et neutralt perspektiv, og måske endda samtidig komme med input til løsninger, som du ikke selv havde overvejet.

Samtidig kan arkitekten hjælpe med at sikre, at tilbygningen kommer til at passe ind i den stil, som dit hus er i. Eller omvendt designe tilbygningen, så det samlede resultat ender med at blive en unik bolig, der ikke nødvendigvis ligner alle de andre på vejen.

Ikke mindst har arkitekten og byggerådgiveren den faglige indsigt og ved, hvilke ting, der skal tages højde for i netop dit byggeri, og hvilke løsninger, der kan lade sig at gøre, og hvilke der ikke kan.

Ligesom de ved, hvornår der skal søges om tilladelser, og hvilke dokumenter, der skal bruges.

Skab et samlet udtryk

Da tilbygningen skal bygges i forlængelse af dit hus, handler det i høj grad også om at bygge tilbygningen i materialer og i en stil, der passer til dit hus. Ellers risikerer du at tilbygningen ender med at være en øjebæ, som du vil ærgre dig over i mange år efter.

En vigtig overvejelse er derfor at vælge de materialer, som taler sammen med dit hus, både indvendig og udvendig.

Det kan gøres enten ved at bygge i de samme materialer, som dit hus er i. Ellers du kan gå i den modsatte retning og bruge helt andre materialer, men passer godt ind i stilen på dit hus.

Har du for eksempel et murstenshus, kan en tilbygning sagtens laves i træ, som giver en flot kontrast til det nuværende.

Undersøg altid gældende regler og lovgivning

En vigtig overvejelse, som du skal gøre dig i forbindelse med din tilbygning er, at den selvfølgelig skal overholde alle gældende love og regler.

Igen er det i denne forbindelse en god ide at alliere sig med en rådgiver, der har styr på de gældende regler.

Som hovedregel skal du i forbindelse med en tilbygning huske:

  • At søge om byggetilladelse hos kommunen. Tjek hos kommunen, hvilke dokumenter, der skal bruges, og hvad der ellers kræves for at få en byggetilladelse.
  • At overholde kravene i Bygningsreglementet. Herunder at overholde bebyggelsesprocenten, så du ikke får bygget flere kvadratmeter på din grund, end du må. Som udgangspunkt er bebyggelsesprocenten for parcelhuse 30 procent. Men der kan være andre regler i lokalplanen, så husk at undersøge det.
  • At overholde de gældende energimæssige krav; krav til isolering, ventilation, varmeforbrug osv.
  • Tjek altid den gældende lokalplan, kommuneplan, servitutter og grundejerforening for at finde ud af, hvad der stilles af krav til eksempelvis tilbygningens udseende, tilbygningens højde osv.

Som boligejer har du ansvaret for, at den nye tilbygning overholder alle de gældende krav og gældende lovgivning. Derfor er det vigtigt at have alle detaljer på plads, inden du går i gang. Det kan nemlig blive en bekostelig affære, hvis der efterfølgende konstateres fejl, og du derfor må rive ned eller bygge om igen.

Husk også, at tilbygningen skal færdigmeldes til kommunen, når den er bygget færdig. Tilbygningen skal ligeledes tilmeldes til BBR-registret, så husk at tjekke, om dine BBR-oplysninger bliver opdateret fra kommunen og ellers få det tilmeldt. Og samtidig sikre, at oplysningerne i BBR stemmer overens med den færdigbyggede tilbygning.

Beregn din bebyggelsesprocent her:

Få styr på budgettet tidligt i processen

Det er meget forskelligt, hvad en tilbygning ender med at koste. Er der for eksempel tale om en tilbygning, der ”kun” skal give ekstra værelser, er det væsentlig billigere, end hvis der for eksempel også skal laves badeværelse og derfor kloakinstallationer og lignende.

Ligeledes er der også væsentlig forskel på, om du kan forlænge dit eksisterende hus ud i haven, eller du er nødt til at bygge opad med en førstesal. Sidstnævnte er væsentlig dyrere end at bygge til i grundplan.

I forhold til det økonomiske overblik handler det derfor om at få skabt et tidligt overblik over projektets omfang. Få styr på, hvad tilbygningen skal indeholde, hvordan den skal laves, og begynd at indhente tilbud relativt tidligt i processen.

Derefter kan du danne dig et overblik over, hvad materialerne koster, hvilke opgaver, du skal have professionel hjælp til, hvis du ikke selv kan udføre arbejdet, og derfor begynde at lægge et detaljeret budget.

De opgaver, som du skal have professionel hjælp til, kan du med fordel indhente tilbud på tidligt i processen. Dermed får du et overblik over udgifterne til det samt en tidsplan for, hvornår opgaverne kan laves, og hvad du kan lave imellem du har håndværkere på besøg.

Husk at få dine tilbud på skrift samt en klar tilkendegivelse af, hvilke materialer og lignende, der er inkluderet i tilbuddet.

Husk også at afsætte midler til uforudsete udgifter, som der ofte dukker op i forbindelse med en tilbygning. Det er altid bedre at stå med flere penge på kontoen, hvis der ikke bliver brug for denne del af budgettet, end det er at stå og mangle dem, når problemerne pludselig viser sig.

Måske har du sparet godt op til din tilbygning, og måske skal du låne penge til projektet. Men med det detaljerede budget, kan du få overblikket over, hvad du eventuelt skal låne og derefter indlede dialogen med banken.

Husk forsikringerne

Ligesom du har forsikret dit hus, skal du også forsikre din nye tilbygning. Så husk at tage kontakt til dit forsikringsselskab inden du går i gang med projektet, så alle er orienteret om, hvad der skal ske.

Hvis du får professionel hjælp til hele eller dele af projektet, så undersøg også gerne, hvilke dele af opgaven, der er dækket af håndværkerens forsikring, og hvad du selv skal hæfte for, hvis der sker skader eller fejl.