Anneks

Skal du bygge en lille bygning ved siden af dit nuværende hus?

Skrevet af Boligsiden
presse@boligsiden.dk
Opdateret d. 31. juli 2023
Bolig » Renovering » Anneks

Anneks, det ekstra værelse, når gæsterne skal overnatte? Har du brug for et sted, hvor modeltogbanen kan rulle frit? Eller ønsker du et rum i fred og ro fra resten af familien, hvor der er plads til at lade tankerne få frit løb og skrive den roman, du altid har drømt om?

Et anneks lever op til alle formålene, og hvis du ikke allerede har et placeret på din grund, kan en renoveringsproces være den oplagte mulighed for at skabe den ekstra plads, som du drømmer om.

Inden du kaster dig ud i projektet, er der dog et par gode råd, som du med fordel kan tage med dig på vejen.

Villaer til salg med anneks

Få inspiration til dit anneks ved at se boliger til salg som allerede har et anneks.

Har du plads?

Først og fremmest skal du selvfølgelig finde ud af, om du overhovedet har plads til at skabe den ekstra plads på din grund.

Ifølge Bygningsreglementet må du som udgangspunkt bygge op til 50 kvadratmeter i såkaldt ”sekundær bebyggelse” udover det antal kvadratmeter, som bebyggelsesprocenten for din grund tillader.

Men i den forbindelse skal du være opmærksom på, at garage, carport, skur og andre mindre bygninger også tæller med i de 50 kvadratmeter.

Lad os tage et eksempel:

Et hus ligger placeret på en grund på 734 kvadratmeter. Lokalplanen for områder dikterer en byggeprocent på maksimalt 25 procent, og husets størrelse på 175 kvadratmeter betyder, at byggeprocent er på 24 procent.

Ergo er der ikke rigtig noget at komme efter i forhold til bebyggelsesprocenten.

Men ifølge Bygningsreglementet må du bygge fritliggende småbygninger også kaldet ”sekundær bebyggelse”, der samlet løber op i 50 kvadratmeter, uden at det kræver byggetilladelse.

Vender vi tilbage ovenstående eksempel, ligger der også en carport på 20 kvadratmeter og et skur på fem kvadratmeter. Dermed er der 25 kvadratmeter tilbage, som kan bruges på en tredje mindre bygning, der for eksempel kunne være et anneks. Hvis der vel at mærke er tale om et anneks, der ikke skal bruges til beboelse.

Hvad skal annekset bruges til?

I forbindelse med et anneks, er det nemlig meget vigtigt, at du fra begyndelsen gør dig klart, hvad det skal bruges til.

Er der tale om en selvstændig bygning, som skal anvendes til beboelse, kræver det under alle omstændigheder en byggetilladelse fra kommunen, før du kan gå i gang med byggeriet.

I Bygningsreglementet beskrives de nærmere krav til en bygning for at den kan blive godkendt til beboelse.

Det betyder samtidig, at der stilles helt anderledes og mere omfattende krav til byggeriet, end hvis der var tale om for eksempel et redskabsskur. Og det bringer os samtidig tilbage til ovenstående eksempel.

For skal annekset anvendes til beboelse, kræver det nemlig, at det kan opføres inden for den tilladte bebyggelsesprocent. Det vil altså ikke kunne lade sig at gøre i vores tænkte eksempel.

Beregn din bebyggelsesprocent:

Undersøg reglerne

Det viser med al tydelighed, at der er god grund til at sætte sig nøje ind i reglerne og være meget specifik på dine ønsker til at begynde med.

Det afgørende kriterie er, hvorvidt bygningen skal være godkendt til beboelse eller ej.

Du kan altid tjekke det bebyggede areal for en given grund på BBR-registret. Det kræver dog, at boligejeren har indberettet og opdateret de korrekte oplysninger, som der er pligt til.

Samtidig er det vigtigt at undersøge, om den gældende lokalplan har særlige bestemmelser, der strider imod det anneks, som du har tænkt dig at bygge. Eller om der er gældende servitutter på grunden, der kan sætte en stopper for anneks-planerne, eller bestemmelser i grundejerforeningens vedtægter.