Stue

Sådan får du skabt det bedste rum til hygge og afslapning

Skrevet af Boligsiden
presse@boligsiden.dk
Opdateret d. 6. september 2023
Bolig » Renovering » Stue

Stuen er et af de rum i din bolig, hvor du med relativt få midler kan få et helt nyt udtryk. Men som i husets øvrige rum handler det om at overveje grundigt, hvilke behov du har til rummet, og hvad du kan se dig selv i på lidt længere sigt.

For dels er der en række praktiske behov, som skal opfyldes, så du kan bruge stuen, og dels er der æstetiske overvejelser, som du med fordel kan gøre dig, så du får skabt et rum, hvor du har lyst til at opholde dig, og hvor du kan slappe rigtig af.

Inden du griber malerpensel og køber nye møbler er der derfor en række overvejelser, som du med fordel kan gøre dig, så du sikrer optimal udnyttelse af din fremtidige stue.

Få overblik over din økonomi

Det første punkt på to do-listen i renoveringen af din stue er at skabe overblik over, hvad du egentlig har at gøre godt med. Altså kort sagt; Hvad er dit budget?

Stil dig selv spørgsmålet; Hvor stort et budget har du til rådighed, og hvor mange penge vil du lægge i projektet?

Som før nævnt er stuen et område, hvor du kan komme langt for få midler. Med ny maling på væggene kan stuen hurtigt få et helt nyt udtryk. Men måske drømmer du også om at få et nyt gulv, eller skal der brydes en væg ned for at få et nyt vindue eller en dør ud til terrassen ind, så du sikrer mere lys i stuen?

Det giver sig selv, at jo større og mere omfangsrige dine behov er, jo dyrere bliver renoveringsprojektet også.

Det handler derfor om at få et klart overblik over økonomien fra start, så du også kan få et indtryk af, hvor mange af dine drømme, du har råd til at realisere, og hvor du eventuelt er nødt til at gå på kompromis.

Stue renovering

Kan du selv renovere stuen?

Når du har lagt dit budget, er du klar til at gå videre i processen. Næste skridt er at finde ud af, hvor mange opgaver i stuen du selv kan lave, hvis du har lyst, og hvor mange opgaver du skal have hjælp til fra en håndværker.

Igen er stuen et overkommeligt rum, hvor der ikke er mange krav til professionelle installationer som for eksempel i badeværelset. De fleste kan for eksempel selv male væggene i stuen, hvis man ellers har tid og lyst til at gøre det.

Omvendt foretrækker en del også at få en professionel maler til at udføre opgaven, så man undgår de skæve kanter og diverse helligdage i malerarbejdet.  

Har du til gengæld planer om at øge lysindfaldet i stuen ved at sætte et vindue mere ind i stuen, kan det være, at du skal have hjælp fra en tømrer.

Måske trænger loftet også til en kærlig hånd nu, hvor du alligevel er i gang med renovering af stuen. Kan du selv sætte et nyt loft op, eller skal du have hjælp? Og hvilken type af loft foretrækker du?

Ønsker du et klassisk gipsloft, vil du have troldtekt eller træloft?

Og nu hvor du er i gang med at rette fokus mod det højere luftlag, så overvej også, om du eventuelt får brug for elektriske installationer. Vil du for eksempel gerne have spots i loftet, eller mangler du et eller flere lampeudtræk i loftet? Husk i den forbindelse også at sætte midler af på budgettet til en elektriker.

Så find ud af, hvilke opgaver du eventuelt kan lave selv og dermed spare penge til håndværksudgifter, og hvilke opgaver vil du gerne have professionel hjælp til.

Når du har det overblik, kan du opdatere dit budget og se, hvad du har tilbage til eksempelvis møbler og lignende.

Hvad er dine behov?

I forbindelse med den store renovering af din stue er det selvfølgelig også væsentligt at overveje, hvad du i fremtiden vil bruge din stue til?

Er det rummet, hvor du har afslapning som det primære? Og er det her, hvor hele familien samles om en film? Er I sofa-flydere, eller sidder I primært i sofaen i korte perioder?

Det kan lyde banalt, men det har indflydelse på, om du for eksempel skal have en stor sofa, hvor der er plads til at alle familiens medlemmer kan ligge på langs. Eller er det tilstrækkeligt med en mindre sofa, hvor I kan sidde i kortere perioder og samtale med familie og venner.

Tænk også over, om du for eksempel har brug for en god lænestol til at læse i.

En mulighed er også, at der kan skabes små, mindre rum i stuens store rum. Har du for eksempel en stor stue, kan en reol kombineret med en alkove eller lignende måske være oplagt til at skabe mindre miljøer i stuen.

I så fald kan en idé være at få hjælp og inspiration fra en arkitekt eller tømrer, der kan komme med gode idéer til, hvad der kan lade sig at gøre i netop dit rum.

Finpuds detaljerne

Med de store linjer tegnet op, kan du begynde at fokusere på de mindre detaljer i renoveringen af din stue. Det er nu, du kan begynde at overveje, hvilken farve din stuevæg skal have.

Og skal du have gardiner eller ej i stuen. Udover den æstetiske funktion kan gardinerne også bidrage med at skabe varme og hygge til rummet, ligesom de på kolde vinterdage kan have en isolerende effekt.

Hvad siger budgettet her i slutningen af processen? Er der råd til nye møbler, eller skal du i gang med en rens af sofaen og diverse DIY-projekter.

Alt afhængig af, hvilket stue-projekt du er ude i, skal du selvfølgelig også have valgt dine materialer, hvis du for eksempel skal have lagt nyt gulv eller bygget nye løsninger i rummet.

Brug i den forbindelse tid på at lave research, så du finder frem til det bedste materiale inden for din budgetramme.