Badeværelse

Sådan renoverer du dig til et badeværelse fyldt med velvære.

Skrevet af Boligsiden
presse@boligsiden.dk
Opdateret d. 11. september 2023
Hjem » Renovering » Badeværelse

Renovering af badeværelset, kan være en god ide. Badeværelset er husets oase, hvor vi dyrker velvære og kan få et pusterum i den hektiske hverdag. Derfor er et lækkert badeværelse også en prioritet hos mange boligejere.

Men selvom badeværelset ofte ikke rummer så mange kvadratmeter, kan det være både dyrt og besværligt at renovere.

Det hænger sammen med, at der stilles særlige krav til både materialevalg og installationerne på netop badeværelset, da rummet dagligt udsættes for vand og fugt. Både som følge af bad og hyppigere rengøring.

Det skal dog ikke afholde dig fra at lave den perfekte renovering af dit badeværelse, så du kan skabe din egen private oase af velvære, hvor der er plads til at lade de personlige batterier op.

Det vigtigste i processen med at renovere dit badeværelse er, at du gør forarbejdet godt og planlægger din renovering på forhånd. Det gælder både i forhold til at undersøge priser og tidsforbrug på opgaverne.

For badeværelset er samtidig et område, hvor skader kan vise sig at være omfattende og dyre at udbedre, og derfor er det vigtigt, at løsningerne bliver lavet rigtigt fra begyndelsen.

Badeverelse renovering store fliser
Badeværelse renovering. Husk at tænke over linjerne fra fliserne inden du går igang.

Hvad er formålet med din renovering af badeværelse?

Inden du går i gang, handler det om at overveje nøje, hvorfor du egentlig vil renovere dit badeværelse?

Handler det om, at du vil have et nyt udseende og et friskt og tidssvarende look?

Eller handler det om, at der er installationer, der reelt er i stykker og ikke virker på badeværelset? Eller er det selve indretningen – for eksempel placering af bad og toilet, der ikke fungerer i din hverdag?

Når du ved, hvad der er årsagen til renoveringen, kan du også bedre vurdere, om du er ude i den altomfattende renovering, eller om du kan nøjes med de kosmetiske indgreb.

Herefter er det en god idé at tænke hver enkelt del af badeværelset igennem for at afklare, hvad renoveringen kræver af arbejdstimer og økonomi.

Du kan for eksempel overveje:

  • Vil du have fliser på alle vægge og på gulvet i badeværelset, eller går du efter en anden løsning? Hvilke fliser er du på udkig efter? De store fliser er i høj kurs i øjeblikket, hvilket skubber prisen i vejret. Samtidig kan der være lidt større udfordringer med at sætte dem op, hvilket også kan være en god idé at tage højde for på forhånd.
  • Armaturer: Hvad har du tænkt over i den forbindelse? Går du efter et ensartet udtryk, hvor du har samme stil og materialevalg i både bruser, baderum og eventuelt badekar? Og hvis du har flere badeværelser i huset, skal de så være magen til dem i husets øvrige rum?
  • Overvej også gerne, hvordan du vil indrette din bruseniche. Skal der være en eller to brusere? Skal du have en indbygget hylde til shampooflasker, og hvordan skal baderummet afskærmes? Med badeforhæng, glas eller lignende? Og hvordan vil du have faldet i bruseren, så vandet kan ledes væk?
  • Toilet: Hvilket toilet foretrækker du? Skal det være væghængt eller stå frit på gulvet. Skal det være uden skyllekant og eventuelt med tørre og brusefunktion?
  • Vask: Skal den bygges ind i et skab eller i et badeværelsesmøbel? Eller skal den være fritstående på bordpladen? Og hvordan passer dit valg ind i den øvrige del af badeværelset?
  • Lys: Netop badeværelset er et rum, hvor du ofte har brug for rigtig god belysning. Overvej derfor, om du vil have spots i loftet – og i så fald hvor mange og hvorhenne.
  • Stikkontakter: Igen er badeværelset et rum, hvor der ofte er mange apparater i brug. Det gælder, når den elektriske tandbørste skal lades op, når der skal tørres hår, eller når barbermaskinen skal lades op. Så hvor mange stikkontakter har du brug for, og hvor skal de placeres henne?

Få styr på de gældende regler og lovgivning

Husk, at der i badeværelset er specifikke krav til, hvordan du bygger. For eksempel er der krav til vådrumssikring, fald på afløbet, og krav til måden, som fliserne skal sættes op på.

Hvis du selv skal udføre renoveringen, er det derfor vigtigt, at du har kendskab til og overholder alle disse krav. Og hvis du har professionelle håndværkere til opgaven, er der stadig godt med en vis basisviden, så du kan sikre dig, at de håndværkere, du vælger til opgaven, også har styr på de gældende regler og lovgivning.

Netop i badeværelset vil der være opgaver, som du ikke selv kan lave, hvor du uanset dine byggeevner får brug for en håndværker. Det gælder visse vvs-, elektriker- og kloakopgaver.

Er du typen, der meget op i indretning, har du sikkert en masse idéer til, hvordan du kan indrette badeværelset og udnytte pladsen optimalt.

Men står idéerne ikke ligefrem i kø, kan du også overveje at tage en arkitekt eller indretningskonsulent med på råd. Ofte vil de have idéer, som du måske ikke selv har tænkt på, og som kan sætte prikken over i’et.

Renoveret nyt badeværelse

Begynd i god tid

Når du har fået overblik over, hvilke dele af badeværelset du vil renovere og dermed, hvor stor opgaven bliver, er det tid til at planlægge processen.

I den forbindelse gør du sig selv en stor tjeneste, hvis du kommer i gang i god tid.

Skal du have professionelle håndværkere til at hjælpe med opgaven, kan det være et fint sted at starte. Få indhentet tilbud på renovering af de dele af badeværelset, som du skal have hjælp til, og få samtidig en tilkendegivelse af, hvornår arbejdet kan udføres og til hvilken pris.

På den måde kan du også bedre planlægge det arbejde, som du selv skal lave. Det mindsker sandsynligheden for, at du pludselig ender med et halvfærdigt badeværelse, hvor du kun venter på, at VVS´eren kommer og tilslutter vandet.

Husk, at få klarlagt alle behov og få indhentet tilbud på skrift på de opgaver på badeværelset, som du skal have hjælp til. Få gerne et fast tilbud på opgaverne fra håndværkere, da det kan være svært at styre økonomien og bevare overblikket over budgettet.

Det er også en overvejelse værd, om du vil have en byggesagkyndig med ombord i din renovering af badeværelset. På den måde får du et sæt uvildige øjne, der kan tjekke, at alle renoveringsopgaver er udført korrekt, og at de lever op til den gældende lovgivning.

Ellers kan det i sidste ende risikere at blive en noget dyrere fornøjelse at renovere badeværelset, hvis der er omfattende fejl og mangler, der skal udbedres.

Lav din egen research og tidsplan

Når du har indgået alle de eksterne aftaler, kan du begynde at planlægge dine egne projekter på badeværelset.

Få lavet en oversigt over de materialer, du skal bruge. Lav research på de forskellige mærker og vælg, hvad det passer til dine behov. Herefter kan du undersøge, hvor du kan få materialerne billigst og overveje, hvor det bedst kan betale sig for dig at handle – både i forhold til pris, levering eller afhentningssted.

Lav samtidig også en tidsplan for, hvilke projekter på badeværelset, du vil gå i gang med hvornår. Nogle ting kan du med fordel lave færdig, inden der igangsættes andre projekter. Og andre ting er du måske nødt til at vente med at få lavet, indtil andre projekter er afsluttet.