Skrevet af Boligsiden
presse@boligsiden.dk
Opdateret d. 31. august 2023
Hjem » Nybyggeri » Have og uderum » Garage eller carport?

Skal bilen stå i garage eller carport?

Er I typerne, der foretrækker at slippe for at skrabe is fra vinduerne på jeres bil, skal I overveje at lave en carport eller en garage i forbindelse med jeres nye hus. Læs mere her.

Ordsproget siger villa, volvo og vovse. Førstnævnte har I måske snart styr på, og hvorvidt der skal flytte fire-benede beboere og småfolk ind i jeres nye hus, har I sikkert også overvejet. Men uanset, om I er til Volvo eller andre bilmærker, har tanken om en carport eller en garage formentlig også strejfet jer i forbindelse med jeres byggeprojekt.

Hver løsning har sine fordele, og mange nybyggere vælger også at udskyde dette projekt til efter indflytning.

Men vil I gerne have en integreret garage eller carport, er det selvfølgelig en beslutning, I skal tage sammen med det øvrige byggeprojekt.

Forskellen mellem en carport og garage

Både carportens og garagens primære funktion er selvfølgelig at skabe ly for bilen, som dermed skånes for blæst, regn og sne. Garagen adskiller sig fra carporten ved at være en lukket bygning og bygges typisk i mursten. Derfor er garagen også typisk en løsning, som huset er født med, og i forbindelse med nybyggeri vil det være en beslutning, I træffer i den indledende fase.

En carport derimod står typisk kun på fire stolper, som holder tagkonstruktionen. Den er ofte opført i træ eller en stålkonstruktion, og, alt afhængig af den enkelte løsning, kan der være afskærmning i siderne.

Men derudover kan en carport eller garage også bidrage med ekstra kvadratmeter til opbevaring af ting, som I måske umiddelbart ikke drømmer om at få indenfor i huset.

Hvem kan for eksempel ikke bruge en opbevaringsplads til grillen eller havemøblerne i de kolde vintermåneder? Eller måske plads til en tørresnor og dermed tøjvask.

Hvis tanken lyder tillokkende, så sørg for at få sikret den ekstra plads i din garage eller carport.

Og vil I have den fuldendte løsning, er der også mulighed for at bygge et skur i forbindelse med enten carporten eller garagen, så I dermed har et sted til både værktøj, cykler, haveredskaber og hvad I ellers får samlet sammen igennem de kommende år.

Find ud af, hvad der passer bedst til jeres behov.

dobbeltcarport

Carporten:

  • Primære formål: At få en tør opbevaringsplads til bilen
  • Kan laves med eller uden tilhørende redskabsskur
  • Har typisk et lidt lettere udtryk end en carport
  • Er ofte billigere at etablere end garagen
dobbeltgarage

Garagen:

  • Giver sikkerhed for en isfri bil på de kolde vintermorgener
  • Giver mulighed for ekstra opbevaringsplads eller et ekstra rum til fødselsdage, fester og lignende
  • Tørvejr, hvis du godt kan lide at arbejde med biler, motorcykler eller cykler
  • Kan laves med direkte adgang til eksempelvis husets bryggers, så du kan gå i tørvejr direkte ud til bilen og hente/læsse varer og bagage af
  • Er typisk lidt dyrere at etablere, da den oftest er muret i samme sten som huset og dermed samtidig også isoleret. Er I til den fulde luksusudgave, kan I også få garagen med gulvvarme

Uanset, om du er til carport eller garage, skal du være opmærksom på, hvor stor du kan lave den, og hvilke regler og krav der gælder til etableringen.

Undersøg derfor grundigt i bygningsreglementet, hvilke krav du skal overholde. Der er visse krav til afstand til skel, højde og så videre. Husk også at tjekke den gældende lokalplan og eventuelle servitutter, og find ud af, om du skal søge om byggetilladelse til netop det projekt, som du har tænkt dig.

Læs om de øvrige dele af byggeprocessen

Find grunden til det nye hus her

Se, hvilke grunde der er til salg netop nu. Er I omvendt på udkig efter et hus til nedrivning, kan I også se, hvilke håndværkertilbud og dødsboer der er til salg lige nu. Find dem alle her.