Skrevet af Boligsiden
presse@boligsiden.dk
Opdateret d. 3. juli 2023

Få haven med i byggebudgettet

Uanset om I vælger at lave og indrette jeres have selv, eller I får andre til at udføre arbejdet for jer, skal I huske at afsætte midler til det i jeres byggeprojekt.

Når først I er flyttet ind i jeres nye hus, vil I formentlig ret hurtigt blive træt af at slæbe grus og sand med ind i jeres entre. Og det bliver tilfældet, så længe I ikke har fået lagt fliser eller anden belægning omkring huset.

Har I ikke afsat penge i budgettet til denne opgave, kan det komme til at tage tid, før I får opgaven løst. Alene det at købe fliserne er nemlig en omkostningstung affære, og skal I samtidig have nogen til at lave anlægsarbejdet for jer, begynder det hurtigt at løbe op.

Nogle nybyggere vælger af samme årsag også ofte at få lavet flisearbejdet og vente med indflytning i huset, indtil det er gjort. Men det afhænger selvfølgelig også af, hvilken årstid I flytter ind på.

Er det midt om sommeren, kan I bedre leve med lidt grus ved indgangen, end hvis det er om vinteren, hvor det hurtigt bliver til sjap og mudder.

Har I grønne fingre?

Når de store beslutninger vedrørende fliser, udgang til haven osv. er truffet, kan I begynde at overveje indretningen og tilblivelsen af selve haven.

Som før nævnt vil en stor del af udeområdet være grus eller jord, når I overtager huset. Mange vil gerne have en græsplæne i enten større eller mindre omfang. Og her er spørgsmålet, om I er de tålmodige eller utålmodige typer.

I kan vælge selv at så græs. Det kræver, at jorden forberedes. Og så kræver det tålmodighed og vedligehold, idet I skal vente på, at græsset gror og med tiden bliver til en grøn plæne. Det behøver dog ikke at tage mere end nogle måneder.

Eller kan I vælge at købe rullegræs. Her skal I også gøre jorden klar, så det område, I vil have græs på, er plant og klar til at få lagt græs på. Og så skal I være klar til at lægge græsset ret hurtigt efter, det er leveret.

Rullegræsset har en vis holdbarhed, og der følger også særlige anvisninger for, hvordan det skal vandes og plejes i den første tid efter, det er blevet lagt.

Rullegræsset er som oftest en dyrere løsning end at så græsset selv. Til gengæld har I en køreklar plæne på kort tid.

Endelig er der også den mulighed, at I vælger at få en anlægsgartner eller lignende til at lave arbejdet for jer, uanset om I vælger rullegræs eller at så græs.

En grøn fornøjelse eller frustration

Det gælder egentlig også for den resterende del af haven. Mange nybyggere får en overraskelse, når de finder ud af, hvad blomster, planter, møbler, bede og andre ting til haven koster. Og for nogle giver det derfor sig selv, at indretningen og tilblivelsen af de grønne oaser må komme lidt hen ad vejen.

Andre har plads i budgettet til at få en anlægsgartner eller havearkitekt til at udføre hele opgaven. De kan samtidig bidrage med inspiration til spændende løsninger i din have, og de har overblikket til at kunne foreslå netop de blomster og planter, som egner sig til din have samt din havegejst.

For arbejdet i haven handler måske ikke nødvendigvis så meget om, hvorvidt I har grønne fingre, men i stedet om I kan lide syslerne i haven?

For nogle er det næsten ren terapi at nusse rundt med planter og blomster, og hvis interessen er der, kan de grønne fingre tillæres, hvis ikke de er medfødte. Der er rigeligt hjælp at hente i diverse havemagasiner, blogs og hjemmesider.

Så hvis I er have-novicer men har mod på at lave arbejdet selv, så brug gerne tid på research. Få lavet en haveplan, hvor I skitserer, hvor I vil have bede, hvad der skal plantes deri, og hvilket materiale bedet skal laves af. Få undersøgt priser og læg et realistisk budget.

Det tager lidt ekstra tid, men til gengæld er der også en glæde i at se sine egne planter gro. Og husk også, at det hele ikke behøver være færdigt på én gang. Haven lever, og kan sagtens udvikles løbende.

Men er I typerne, der bliver træt af havearbejdet, er det bedre at få professionelle til at udføre opgaven, så I ikke løber sur i processen, men i stedet kan koncentrere jer om at nyde resultatet, når haven er klar.

Læs om de øvrige dele af byggeprocessen

Find grunden til det nye hus her

Se, hvilke grunde der er til salg netop nu. Er I omvendt på udkig efter et hus til nedrivning, kan I også se, hvilke håndværkertilbud og dødsboer der er til salg lige nu. Find dem alle her.