Skrevet af Boligsiden
presse@boligsiden.dk
Opdateret d. 3. juli 2023
Hjem » Nybyggeri » Indretning » Gulve

Træ, fliser eller tæppe?

Er I typerne, der foretrækker fliser, trægulve eller gulvtæpper? Og i så fald i hvilke dele af huset?

Jeres kommende gulve er en vigtig post i det nye hus. For I kommer til at se på dem og bevæge jer rundt på dem hver eneste dag i forhåbentlig mange år. Jeres valg af materiale skal derfor også både tilfredsstille jeres øjne samt jeres fødders velbefindende.

Læs herunder, hvad I med fordel kan overveje, inden I træffer jeres endelige valg.

Få de bedste råd til god akustik

Se mere her

De nemme fliser

Mange nybyggere har traditionelt valgt at lægge fliser i køkken-alrum samt på badeværelser og i gangarealer. Fliserne har nemlig den fordel, at de er hårdføre og nemme at vedligeholde.

Bliver der spildt et glas rødvin, er det ikke nogen katastrofe, udover at glasset med al sandsynlighed går i stykker. Omvendt kan fliser i hele huset komme til at fremstå en smule koldt, og nogle vil have følelsen af, at det kan være et hårdt underlag at bevæge sig rundt på.

Til gengæld er fliserne nemme at rengøre, og I slipper for ridser i gulvene, ligesom der normalt går mange år, før slitage begynder at kunne ses. Netop derfor egner fliserne sig godt til de rum, hvor I som familie befinder jer mest, nemlig i køkken-alrum og gangarealer.

Planker, sildeben eller parket?

Ser vi omvendt på trægulvene, findes der i dag mange forskellige udgaver, som I kan orientere jer om enten hos jeres byggefirma eller i jeres lokale byggemarked.

De rå, ubehandlede planker fremstår flotte, men er mere sarte i forhold til snavs. De kræver med andre ord mere pleje og vedligehold end fliserne. Til gengæld bringer de også en naturlig varme ind i jeres hjem.

Samtidig findes der trægulve, der enten er lakeret eller på anden vis behandlet, så de med det naturlige træudseende fortsat giver den varme glød, men som er langt lettere at vedligeholde.

I dag findes der også flere typer af trægulve med lyddæmpende funktion, som kan være en fordel i de nybyggede huse, hvor der ofte er brug for løsninger i forhold til at sikre en god akustik.

I de senere år er det også blevet utrolig populært med sildeben, som findes i rigtig mange af de nybyggede huse. Det er dog oftere en lidt dyrere løsning end det klassiske træ- eller parketgulv.

Bygger I med et typehusfirma, vil der som oftest være et foruddefineret udvalg af gulve, som I kan vælge, hvorimod det koster ekstra, hvis I vælger en løsning, der ikke er en del af sortimentet.

Klassiske gulvtæpper

Vender vi tilbage til den lyddæmpende funktion, er det også en egenskab I får, hvis I vælger gulvtæpper i jeres nye hus.

Gulvtæpperne bidrager til at give et blødt og behageligt underlag, som er rart at bevæge sig rundt på, når I går med bare fødder eller med strømper på.

Samtidig kræver tæpperne jævnlig støvsugning, og de kan være svære at vedligeholde, hvis der spildes og opstår pletter. Flere fravælger også gulvtæpperne ud fra et allergimæssigt hensyn.

Det er ofte gulvtæpper, som findes som standardløsning i værelserne, når du bygger med typehusfirma. I skal altså være opmærksomme på, at det koster mere, hvis I vil have trægulve eller fliser i alle dele af huset.

Hvad der passer bedst i jeres hus, er udelukkende jeres behov og ønsker, der kan definere det. Så brug noget tid på at overveje, hvad I bliver glad for at se på og ikke mindst gå på i længden.

Der er ikke noget, der er rigtigt eller forkert. Jeres valg afhænger udelukkende af, hvordan I har det bedst.

Læs om de øvrige dele af byggeprocessen

Find grunden til det nye hus her

Se, hvilke grunde der er til salg netop nu. Er I omvendt på udkig efter et hus til nedrivning, kan I også se, hvilke håndværkertilbud og dødsboer der er til salg lige nu. Find dem alle her.