Isolering

Hold boligen varm med den rette isolering

Skrevet af Boligsiden
presse@boligsiden.dk
Opdateret d. 27. juni 2023
Bolig » Renovering » Energi » Isolering

Isoleringen er et oplagt område at se nærmere på, hvis du ønsker at energioptimere din bolig. For er huset ikke ordentligt isoleret, ender en stor del af varmen med at sive ud i haven, hvor den ikke gør meget gavn. Få de gode råd til isolering af din bolig her.

Når du fryser, tager du en trøje eller en jakke på. På samme måde sikrer en god isolering af din bolig, at varmen forbliver inden for hjemmets fire vægge frem for at sive ud i haven.

Hvis dit hus ikke allerede er optimalt isoleret, kan der med stor sandsynlighed være en gevinst at hente, hvis du får pakket huset rigtigt ind. For selv små forandringer kan give store resultater og besparelser, når det handler om korrekt isolering af din bolig.

Uanset, om du bygger selv, eller du har professionelle til at udføre arbejdet for dig, er det som udgangspunkt altid en god idé at rådføre sig med fagfolk, der kan fortælle, hvordan arbejdet bør laves. Er isoleringen ikke lavet korrekt, kan det nemlig resultere i både råd og svamp i din bolig, som ingen ønsker.

Samtidig kræver Bygningsreglementet, at du efterisolerer, hvis du skal i gang med at renovere din ydervæg, og der er potentiale i en efterisolering. Hos Energistyrelsen kan du læse mere om de konkrete krav, og i hvilke tilfælde de gælder.

Se energirenoverede boliger til salg

Få inspiration til din energirenovering ved at se boliger til salg som er blevet energirenoveret.

Undersøg potentialet i din bolig

Der er mange steder på huset, man kan efterisolere. Det gælder for eksempel loft, vægge, kælder og lignende. En god idé kan derfor være at få en energivejleder ud for at vurdere behovet i netop din bolig.

Men en tommelfinderregel vil være, at man i første omgang vil se på, om hulmuren er godt nok isoleret. Er dette ikke tilfældet, vil det være et af de områder, hvor du taber rigtig meget varme.

Hvis hulmursisolering viser sig at være et oplagt valg for dig, kan arbejdet udføres ved, at man borer et lille hul i fugen i huset, hvorefter man kan blæse granulat direkte ind i hulrummet. Det er altså ikke nødvendigt at fjerne sten i murværket.

Der kan anvendes forskellige former for materialer. Så snak med din leverandør om, hvilket materiale der er bedst i din situation.

  • Gode råd
  • Hvis der er potentiale for efterisolering i din bolig, er det en mulighed for at opnå et bedre indeklima og samtidig spare på varmeregningen.
  • Du kan i visse tilfælde søge tilskud til efterisoleringen. Læs mere.
  • Spar Energi tilbyder rådgivningssamtaler, hvor du kan få hjælp til, hvordan du skruer ned for dit energiforbrug. Se, hvordan du kan få hjælp her.

Foruden hulrumsisolering er det også muligt at isolere vægge udefra samt indefra.

Når det gøres udefra, bygger man isolering på den eksisterende mur eller væg og bygger en ny facade uden på dette. Husk, at hvis det er denne løsning, du er ude i, skal du søge om en byggetilladelse hos kommunen.

Ifølge Energistyrelsen bør man kun isolere indefra, hvis det ikke kan lade sig at gøre udefra. Det skyldes, at denne løsning kan give problemer med fugt og kondens.

Derefter vil mange formentlig kigge mod loftet og vurdere, hvad der kan opnås af energieffektiviseringer her, hvis der efterisoleres.

Alt afhængig af dit behov for efterisolering i din bolig, varierer det også en del, hvad et projekt som dette kommer til at koste. Du kan altid som en begyndelse indhente tilbud fra forskellige firmaer for at se, hvor stort behovet er, og hvad prisen ligger på.

I den forbindelse er det værd at huske på, at i rigtig mange tilfælde vil investeringen være tjent hjem i løbet af nogle år, da du vil få et tilsvarende mindre energiforbrug i din bolig og dermed spare penge på varmeregningen.