Radon

Få bugt med radon, når du renoverer

Skrevet af Boligsiden
presse@boligsiden.dk
Opdateret d. 27. juni 2023
Bolig » Renovering » Energi » Radonsikring

I forbindelse med en renovering kan det være oplagt at få tjekket radonniveauet i din bolig og få lavet radonsikring, hvis der er behov for det.

Hvis du alligevel er i gang med at isolere gulvet og derfor har alle gulvbrædder oppe, kan det være en god ide i samme omgang at få lavet radonsikring. Dermed sikrer du, at der ikke trænger giftige stoffer fra undergrunden ind i din bolig.

Særligt i forbindelse med en energirenovering kan det være aktuelt at undersøge behovet for radonsikring, da mængden af luft, der ellers hidtil er kommet ind i boligen, jo begrænses, når der energirenoveres og varmeudslippet begrænses.

Ergo er der større risiko for, at radonniveauet øges i din bolig, hvis der ellers vel at mærke er et problem med forhøjet radonniveau.

Ved større renoveringer eller ombygninger stiller Bygningsreglementet desuden også krav om, at der etableres radonsikring.

Hvad er radon?

Radon er et stof, der findes naturligt i undergrunden, og det kan sive ind i bygninger gennem revner og sprækker, hvis der ikke spærres for dette.

WHO har anbefalet, at grænseværdien for 100 Bq/m3 i luften ikke overskrides, da radon øger risikoen for kræft i lungerne. Radon nedbrydes nemlig til andre radioaktive stoffer, som kan sætte sig på eksempelvis støvpartikler og på den måde trækkes ned i lungerne.

Der er forskel på hvor stor koncentrationen af radon er alt afhængig af, hvor i landet du befinder dig.

Første skridt mod en radonfri bolig er at få undersøgt, i hvor høj grad radon findes i din bolig.

Det kan du få professionelle til at måle for dig, eller du kan selv låne radon-målere og placere dem i de rum, du opholder dig mest i. Efter to-tre måneder kan du sende målerne ind og få resultatet.

Se energirenoverede boliger til salg

Få inspiration til din energirenovering ved at se boliger til salg som er blevet energirenoveret.

Hvis der konstateres et for højt niveau af radon i din bolig, vil løsningen typisk bestå i at lægge en radonspærre ind i huset.

Det vil typisk være en forsegling af jorden, så stoffer ikke kan trænge op i boligen, ligesom der også er mulighed for at lave et såkaldt radonsug eller øge ventilationen i boligen for dermed at få udskiftet luften hyppigere og undgå for høje koncentrationer af radon.

I alle tilfælde anbefales det, at du rådfører dig med fagfolk, som kan gøre dig klogere på, hvilken løsning, der vil være bedst i dit tilfælde.