Ventilation

Med ventilation kommer det gode indeklima

Skrevet af Boligsiden
presse@boligsiden.dk
Opdateret d. 27. juni 2023
Bolig » Renovering » Energi » Ventilation

En energirenovering skaber ikke kun gode muligheder for en forbedring af energiregningen. Det er samtidig en unik mulighed for at skabe det bedste indeklima. Læs mere her.

Frisk luft gør godt. Både ude og inde. Derfor er det i forbindelse med en energirenovering også væsentligt at se nærmere på ventilationen i din bolig.

God ventilation – og dermed regelmæssig udskiftning af luften – er nemlig afgørende for, at du undgår problemer med fugt og skimmel, som i værste fald kan skabe problemer for dit helbred i form af blandt andet hoste, træthed, hovedpine og allergi.

Sådan kommer du i gang

I første omgang kan du med fordel orientere dig i Bygningsreglementet, der har et særskilt afsnit som indeklima. Det finder du her.

Luftfugtigheden er samtidig et væsentligt nøgletal at holde øje med, for det viser, hvorvidt der sker en tilstrækkelig ventilation, så du kommer af med fugten efter tøjtørring, bad, madlavning, og når du har sovet.

Du kan låne målere, der viser hvor høj fugtigheden er i din bolig, og generelt bør fugtigheden ligge mellem 25 og 65 procent.

I forbindelse med en renoveringsproces kan det derfor også være værd at overveje, hvorvidt dit hus kan have gavn af et decideret ventilationsanlæg.

I første omgang kan du se på, om der er mulighed for at installere en form for mekanisk ventilation, hvis du ikke allerede har det. For eksempel i form af en emhætte, fugtstyrede ventilatorer på badeværelset eller et ventilationsanlæg i det øvrige hus, der er styret efter CO2-niveauet i boligen.

Se energirenoverede boliger til salg

Få inspiration til din energirenovering ved at se boliger til salg som er blevet energirenoveret.

Undgå varmespil

I Bygningsreglementet er der et krav til, at nye huse skal ventileres, så luften udskiftes mindst en gang hver anden time.

Men selv hvis du ikke er ude i et nybyggeri, er der stadig mulighed for, at du kan få installeret et ventilationsanlæg med varmegenvinding.

Får du denne løsning, behøver du ikke koncentrere dig så meget om at lufte ud i din bolig, da anlægget vil sørge for, at du får frisk luft ind i huset, uden at du mister en masse varme.

Det handler om, at den varme, som trækkes ud af huset, bliver genanvendt til at varme den friske luft op, der trækkes ind i huset. Dermed undgår du varmespild og får konstant tilført frisk luft.

Sidstnævnte løsning er ikke noget, som du selv kan installere i din bolig. Det kræver fagfolk, og det er også en udskrivning af de lidt større. Til gengæld er det væsentligt i forbindelse med dit indeklima, og det kan sænke dine udgifter til varmeregningen.

Hvis du har et relativt nyt hus, eller du har fået efterisoleret dit hus, er det også muligt at få en såkaldt hybridventilation. Denne løsning kombinerer den naturlige ventilation med en mekanisk ventilation. Det betyder, at den mekaniske ventilation kører om vinteren, imens den naturlige ventilation er tilstrækkeligt om sommeren.

  • Fordele
    • Korrekt ventilation er med til at sikre et godt indeklima uden træk og fugt.
    • Du får lettere ved at sikre den rette temperatur i boligen og derved et godt indeklima.
    • Denne form for energioptimering vil med stor sandsynlighed øge salgsværdien af boligen.

Er dit hus varmet op med en af de dyrere opvarmningsformer, kan det være en mulighed at vælge en såkaldt boligventilationsvarmepumpe.

Den fungerer ved at genbruge varmen fra indeluften i din bolig og giver dig ventilation samtidig. Men løsningen kræver, at du har et hus i ét plan, og at der er et uudnyttet loftsrum over hele boligen, så der er plads til ventilationskanalerne.

Uanset hvilken løsning, der er den rigtige for dig, er det en god idé at søge hjælp hos professionelle fagfolk, der kan hjælpe dig i processen og give den korrekte rådgivning. Samtidig er der i flere tilfælde mulighed for at søge tilskud til løsningen med ventilationsopgaven.

Hos Spar Energi kan du lave en umiddelbar beregning af, hvor meget du kan spare på dit energiforbrug, hvis du får optimeret ventilationen i din bolig. Se det her.