Skrevet af Boligsiden
presse@boligsiden.dk
Opdateret d. 7. marts 2024
Bolig » Nybyggeri » Planlægning » Finansiering

Hvad må huset koste?

Det væsentligste punkt i det tidlige forarbejde som nybygger er at få lavet et budget.

I kan ikke komme i gang med jeres husbyggeri, hvis I ikke ved, hvor mange penge, I har at bygge for.

Derfor: Få tidligt i processen booket et møde med jeres bank, så I kan få en fælles snak om, hvad der kan lade sig at gøre.

I budgettet er det vigtigt, at I får sat nogle realistiske rammer. Lad være med at gå helt til grænsen.

Det er en god idé, at der er plads til uforudsete udgifter, ligesom I skal forberede jer på, at tilvalg koster.

Og for langt de fleste nybyggere – uanset om I bygger med typehusfirma eller arkitekt – vil der være et eller flere tilvalg, som frister. I den situation er det ærgerligt ikke at kunne slå til. Især hvis det er et tilvalg, der er dyrt eller svært at ændre på et senere tidspunkt.

Priserne på byggematerialer har været stigende på det seneste, ligesom renterne på boliglån er skudt i vejret. Så husk også at have disse faktorer med i jeres budget.

Stigende priser på byggematerialer kan også resultere i en ekstraregning på huset, hvis der ikke er taget højde for dette i kontrakten med byggefirmaet.

Ligeledes er de stigende renter på boliglån afgørende for, hvor dyrt jeres boliglån bliver, når huset står færdigt, og I skal til at optage lånet.

En af fordelene ved at bygge nyt hus er dog, at husene er billigere i drift, når de står færdige. I skal altså forvente lavere udgifter til de daglige energiudgifter. Det skaber mere luft i jeres byggebudget, og I kan dermed ofte låne lidt mere i banken til selve huset.

Men husk også at tage højde for stigende el- og energipriser, som, alt afhængig af jeres forsyningskilde, også kan påvirke forbruget i jeres nybyggede hus.

I forbindelse med budgettet er det også vigtigt at få klarhed over, hvornår betalingen af huset skal finde sted. Er det først ved overtagelse, eller vil der være løbende betalinger?

Og har I brug for en form for mellemfinansiering til betaling af grunden?

Alt dette er noget, som I kan drøfte med banken.

Det væsentlige er, at I får skabt klarhed, overblik og tryghed i budgettet, så I kan komme i gang med selve byggeprojektet med ro i maven.

Læs om de øvrige dele af byggeprocessen

Find grunden til det nye hus her

Se, hvilke grunde der er til salg netop nu. Er I omvendt på udkig efter et hus til nedrivning, kan I også se, hvilke håndværkertilbud og dødsboer der er til salg lige nu. Find dem alle her.