Skrevet af Boligsiden
presse@boligsiden.dk
Opdateret d. 7. marts 2024
Bolig » Nybyggeri » Planlægning » Størrelse på huset

Hvor stort skal dit hus være?

Mange nybyggere fristes til at bygge så stort som muligt. Men overvej, hvad jeres behov reelt er. Både nu og i fremtiden. Læs mere her.

Et spørgsmål, som ret hurtigt melder sig i planlægningen af jeres nye hus, er, hvor stort det skal være?

Her kommer lokalplanen i spil, for den dikterer, hvor meget I lovmæssigt må bygge på jeres grund. Det er bebyggelsesprocenten, der afgør dette. Hvis den for eksempel siger 25 procent, må I bygge på i alt 25 procent af jeres grunds samlede areal.

I overvejelserne om størrelsen på boligen kan det være fristende næsten per automatisk at tænke, at I skal bygge så stort som muligt og udnytte bebyggelsesprocenten til det maksimale.

Men undervejs skal I huske på, at der også melder sig en hverdag, når huset står færdigt. I skal gøre op med jer selv, hvor mange kvadratmeter I orker at vedligeholde, rengøre og opvarme.

Dertil kommer selvfølgelig også de økonomiske overvejelser. For jo større hus, I bygger, jo højere bliver prisen typisk også. Både her og nu, hvor huset skal bygges. Men også på længere sigt.

Jo flere kvadratmeter, I har, jo større areal har I også, som I løbende skal vedligeholde med rengøring, maling og udskiftning af gulv, døre og øvrigt inventar, der bliver slidt med tiden.

Hvad er jeres behov nu og i fremtiden?

Forhåbentlig bliver jeres nye hus rammen om jeres hjem i de kommende mange år. Derfor er det også værd at overveje, hvor mange kvadratmeter I som familie har brug for.

Hvor mange børneværelser har I brug for nu og her? Har I planer om flere børn i fremtiden, som der også skal være plads til?

Overvej også, om I har brug for et ekstra værelse til kontor, gæsteværelse, hobbyrum eller lignende. Men overvej også samtidig, hvad der skal ske med den ekstra plads og de ekstra værelser den dag, hvor børnene er flyttet hjemmefra?

Kan I selv udnytte pladsen på anden vis? Eller er det bedre eksempelvis at vente med et kontor til den dag, et af børneværelserne står ledige?

Og kan I sikre den samme funktionalitet i boligen på færre kvadratmeter?

Det er kun jer selv, der kan give svarene. Så få en grundig snak om jeres behov.

Læs om de øvrige dele af byggeprocessen

Find grunden til det nye hus her

Se, hvilke grunde der er til salg netop nu. Er I omvendt på udkig efter et hus til nedrivning, kan I også se, hvilke håndværkertilbud og dødsboer der er til salg lige nu. Find dem alle her.