Skrevet af Boligsiden
presse@boligsiden.dk
Opdateret d. 7. marts 2024
Bolig » Nybyggeri » Planlægning » Arkitekttegnet

Det unikke, arkitekttegnede hus

Ønsker I et unikt hus, der er skræddersyet præcis efter jeres behov og ønsker, og som oser af en særlig stil i alle rum, så er det arkitekttegnede hus løsningen.

Mange drømmer om et hus, der ikke nødvendigvis ligner alle de andre i området, og som lever op til præcis de behov, den enkelte familie har i hverdagen. Det kan man sikre ved at vælge et arkitekttegnet hus.

Første skridt på vejen til at kunne flytte ind i jeres eget, arkitekttegnede hus, er selvfølgelig, at I finder en arkitekt til opgaven. Har I ikke et navn på hånden, kan I orientere jer hos Danske Boligarkitekter, hvor I finder mere end 100 arkitekter rundt om i landet, som hver især har deres speciale.

Her har I også mulighed for at finde inspiration i andre byggeprojekter samt se mulighederne i netop den hustype, som I gerne vil bygge.

Det unikke kræver mere af jer

Vælger I at bygge et unikt, arkitekttegnet hus, skal I være forberedt på, at det kræver en stor indsats af jer som bygherre. Løsningerne skal være unikke og præcis tilpasset jeres behov, og det kræver selvfølgelig, at I er i tæt dialog med arkitekten, så vedkommende kan få et klart billede af jeres ønsker.

Det gælder hele vejen i processen, hvor der formentlig vil opstå behov for tilpasninger og justeringer undervejs. Og derfor er et tæt samarbejde med jeres arkitekt afgørende.

Er I klar til dette samarbejde, får I til gengæld også en byggeproces, hvor I har indflydelse på alle beslutninger og valg i jeres nye bolig. Og ikke mindst et skræddersyet hus, der formentlig ikke findes flere af.

Allerede når I leder efter en grund eller har udset jer jeres grund, kan det være en god idé at tage arkitekten med på råd, da vedkommende lægger mærke til ting, som I ikke nødvendigvis selv gør. Eksempelvis hvor solen går ned, og hvilken del af grunden, der egner sig bedst til terrasse, og hvordan huset så skal placeres.

Gennemført stil

Ved et arkitekttegnet hus hjælper arkitekten med at sørge for, at den stil, som I vælger til huset, bliver gennemført i hele huset. Samtidig er der plads til kreative og anderledes løsninger.

Foruden at I selv skal være klar på at lægge en indsats i byggeprocessen, når I skal træffe beslutninger om alle dele af huset, skal I også være klar over, at I formentlig ikke kan få et endeligt budget fra begyndelsen af byggeprocessen.

Alle detaljer vil formentlig ikke være på plads, når I begynder at bygge et arkitekttegnet hus, og derfor er det en god idé at have en vis økonomisk buffer i det arkitekttegnede hus.

Med en arkitekt med ombord i jeres byggeproces kan I få råd til, hvordan I udnytter kvadratmeterne, så I måske kan nøjes med en mindre bolig i sidste ende. Samtidig kan I sammen med jeres arkitekt få en drøftelse af, hvilke materialer, der passer bedst til jeres budget og smag, og derved tilpasse valget.

Ved denne løsning er der desuden også mulighed for, at I selv kan lave research og finde de fliser, gulvbrædder, lofter og så videre, som I måske kan få til lidt billigere penge, eller som passer præcis til jeres ønsker. Men igen kræver det også en indsats fra jer som bygherre.

Med hensyn til prisen for hjælp fra arkitekten, er det forskelligt, hvordan arkitekterne afregner. Nogle har en fast timepris, imens andre afregner ved at tage en procentdel af den samlede byggepris.

Lav derfor gerne lidt research på forhånd, så I har en idé om, hvilket prisleje I befinder jer i.

Læs om de øvrige dele af byggeprocessen

Find grunden til det nye hus her

Se, hvilke grunde der er til salg netop nu. Er I omvendt på udkig efter et hus til nedrivning, kan I også se, hvilke håndværkertilbud og dødsboer der er til salg lige nu. Find dem alle her.