Skrevet af Hybel
info@hybelhuse.dk
Opdateret d. 12. maj 2023
Sponsoreret indhold
Bolig » Nybyggeri » Typehuse » Hybel » Sådan sikrer du god akustik i din bolig

Ligegyldigt, om du skal bygge nyt hus eller renovere et hus af ældre dato, så er det en god idé at tænke på lyden i dit hjem.

I denne artikel kan du læse mere om de forskellige former for akustikløsninger, det økonomiske aspekt i forhold til akustikløsninger, og hvordan du kan bruge indretningen som et støjabsorberede redskab.

Akustikløsninger

Når det kommer til akustik, er der flere muligheder. Denne artikel omhandler primært akustiklofter, -gulve og -paneler.

Formålet er at give dig en bedre forståelse for, hvordan man kan kombinere de forskellige løsninger.

Akustiklofter

Når du skal bygge nyt, er der blandt andet tre forskellige typer lofter at vælge mellem: Troldtekt (træbeton), gips og træ.

Der er ikke ret mange, som vælger trælofter i dag, så den typiske fordeling i nybyg er omtrent halvt-halvt på Troldtekt og gipslofter – dog med en lille overvægt af gipslofter.

Troldtekt er uden tvivl den bedste akustikmæssige løsning, når det kommer til lofter, da de absorberer meget af lyden i rummet.

Derfor er det også dén løsning, man i Hybel anbefaler, hvis man er meget lydfølsom eller ofte er mange mennesker samlet. Når du vælger Troldtekt, er der forskellige farver og strukturere, som du også skal tage stilling til – den mest almindelig i boliger er hvid med en ultrafin struktur.

I dine barndomsår har du måske set det klassiske, langt mere grove Troldtekt-loft i din lokale sportshal eller i omklædningsrummet, men der er sket meget med produktet siden.

Troldtekt er dog stadig lidt råt i udtrykket sammenlignet med gipslofter, som i stedet har et mere elegant udtryk.

Gipslofter ligner et klassisk, pudset loft, da det bliver spartlet og malet, så du får en jævn overflade uden synlige samlinger.

Med et gipsloft har du mulighed for at lave akustikfelter, som tager en del af støjen i rummet.

Der er flere forskellige akustikfelter at vælge mellem. Blandt andet kan du få dem med både firkantede huller, runde huller, store huller og små huller. Effekten er stort set den samme, så du kan vælge frit i forhold til, hvilken type du synes bedst om.

Mange vælger at få akustikfelter i køkken-alrummet og stuen, da det ofte er her, man er flere mennesker samlet, og hvor der er højt til loftet.

Akustikgulve

Gulvtæpper er den akustikmæssige bedste løsning i forhold til valg af gulve.

Alligevel er det de færreste, der vælger at få gulvtæpper i deres nye hus.

Det kan være på grund af det æstetiske, rengøringsmulighederne, slidstyrken eller blot fordi, der er blevet lavet mange andre gode løsninger i forhold til akustikgulv.

Akustikgulve findes i mange afskygninger, og der er et meget bredt sortiment at vælge ud fra.

Et kendetegn ved akustikgulvene er, at det er lunt, stødabsorberende, slidstærkt, tåler vandspild, og så er det selvfølgelig støjabsorberende.

Udseendemæssigt har akustikgulve som regel en overflade med træstruktur, som kan vælges i forskellige nuancer.

Hvis du er til ægte trægulv, så kan man lægge et akustikunderlag underneden, som tager meget af lyden. Sammenligner man dette med akustikgulv, vil man normalvis ikke kunne høre forskel.

Dog skal man med trægulv være opmærksom på, at det er hårdere at gå på, og så er det mere sårbart. Trægulvet er som regel også en af de dyrere gulvløsninger.

Hvis du hverken ønsker gulvtæpper, akustikgulve eller trægulve, så er det også muligt at vælge et almindeligt laminatgulv eller klinker. Disse løsninger er dog ikke nær så gode akustikmæssigt.

Hvis man vælger klinker i sin bolig, skal man være forberedt på, at lyden kastes mere rundt i rummet, end hvis man eksempelvis vælger et akustikgulv. Især i køkken-alrummet, hvor man ofte har højt til loftet, kan det blive en udfordring.

Salgschef Louise Juhl

Der er dog flere ting end blot akustikken, som spiller ind, når man vælger gulve til sit nye hus. Mange vælger også gulv ud fra det æstetiske udtryk, slidstyrken og rengøringsmulighederne.

Akustikpaneler

Akustikpaneler er både lydregulerende og giver et flot udtryk til hjemmet.

Der findes flere forskellige former for akustikpaneler i forskellige prisklasser og farver. Du har derfor gode muligheder for at finde en type, som passer både til stilen og pengepungen.

Hvis akustikpanelerne skal have en mærkbar effekt, skal der mere end blot ét panel til. Antallet af paneler afhænger af flere ting; både rummets størrelse, loftshøjden og materialerne i rummet (eksempelvis om der er klinker og gipsloft, eller om der er akustikgulv og Troldtekt).

Mange vælger akustikpaneler, som enten består af trælameller, der også fås i forskellige nuancer, eller filtinstallationer, der kan hænges op på væggen.

En god tommelfingerregel er, at desto større areal, der dækkes af akustikpaneler, desto større effekt vil du kunne mærke.

Akustikpaneler kan også bruges som en del af indretningen for eksempel i et indhak i gangen eller i husets alkove.

Udover at de hjælper med at forbedre akustikken, så er der også noget designmæssigt i det. Trælamellerne på akustikpanelerne bidrager med en dynamik og varme, samtidig skabes der en god kontrast til de hvide vægge.

Er du i tvivl, om du har brug for eller ønsker akustikpaneler, er det en god idé at vente med at købe dem, indtil du har boet i huset et stykke tid.

Det er nemlig muligt at eftermontere akustikpaneler, så du har mulighed for at vurdere, om det er nødvendigt, efter du er flyttet ind.

Akustikken vil ofte være dårlig i et tomt hus, hvor der ikke er nogle genstande til at ‘stoppe’ lyden, men så snart der kommer møbler ind, er historien en anden.

Indretningen spiller en stor rolle

Indretningen i dit hjem har en stor betydning for akustikken. Som hovedregel bidrager tekstiler i hjemmet til en bedre lyd, da lyden bliver absorberet af for eksempel tæpper, bløde møbler, stofgardiner, håndklæder og lignende.

I dag findes der også indretningsgenstande, som specifikt har til formål at forbedre lyden i rummet. Du kan blandt andet få akustikbilleder, tekstilinstallationer og lyddæmpende reoler.

Hybels byggerådgivere har især erfaring med, at der i rum med klinker er ekstra behov for akustiktiltag.

Dette gælder eksempelvis for badeværelserne, gangarealer, entréen og nogle gange køkken-alrummet.

I disse rum kan det kan være en fordel med et gulvtæppe, en bademåtte, vægtæpper, håndklæder eller akustikbilleder.

Men når alt kommer til alt, er det op til den individuelle, om man har behov for yderligere akustiktiltag eller ej.

En god idé vil være at flytte ind i huset først og så efterfølgende finde ud af, hvordan det er at bo i, og om man skal ud at købe tæpper eller andet.

Akustik og økonomi – er det pengene værd?

Spørgsmål er, om det er pengene værd at investere i akustik, når man bygger nyt – men et endnu større spørgsmål er, om det kan betale sig at lade være.

Nu om dage er der akustikløsninger i næsten alle nybyggede huse, hvor folk enten vælger Troldtekt, akustikfelter eller akustikgulv.

Sammenligner man de forskellige løsninger, vil et loft med Troldtekt og et gipsloft med akustikfelter næsten koste det samme.

Vælger du et akustikgulv, så er løsningen som regel lidt dyrere end et laminatgulv og klinker, men stadig billigere end et ægte trægulv.

I et nybyggeri skal man som regel kunne gå på kompromis, men lige med akustikken kan det være givet godt ud ikke at gå på kompromis.

Mit bedste råd er at besøge nogle udstillingshuse, hvor du kan opleve de forskellige akustikløsninger. Når du står i huset, er det lettere at tage stilling til, hvilke løsninger der passer bedst til lige netop dig og din familie.

Salgschef Louise Juhl

Du kan selvfølgelig også spørge din byggerådgiver til råds, hvis du ønsker et ekstra input, inden du vælger gulve og lofter.