Skrevet af Boligsiden
presse@boligsiden.dk
Opdateret d. 20. marts 2023
NybyggeriKlima & energi

Tænk klimaet ind i jeres nybyggeri

Klimaet spiller en stor rolle i jeres nybyggeri. Både det indvendige klima såvel som husets forbrug og dermed energivenlighed. Læs mere om begge dele her.

En af de store fordele ved at bygge et helt nyt hus er, at du i sidste ende står med en energioptimeret bolig, hvor du skal bruge væsentlig færre ressourcer på at varme huset op.

De private boliger er nemlig et område, hvor der bruges rigtig meget energi til opvarmning. Det anslås, at op imod 40 procent af det samlede energiforbrug i Danmark stammer fra de private husholdninger.

Derfor er der gode argumenter for at tænke miljøvenligt, når I vælger energikilde i jeres nye hus. Både for jeres egen skyld, så I kan sikre et godt indeklima og minimere jeres omkostninger til energiforbruget. Og selvfølgelig af hensyn til de generelle klimaudfordringer.

Udnyt omgivelserne

Først og fremmest er det vigtigt at undersøge den gældende lokalplan for at afgøre, hvad der kan lade sig at gøre i jeres nye hus. Ofte har den enkelte kommune tilslutningspligt til eksempelvis naturgas eller fjernvarme. Men det er muligt at få dispensation fra dette, hvis I for eksempel vælger at få jordvarme eller varmepumpe.

Varmepumperne fungerer kort fortalt ved at flytte energi fra omgivelserne og ind i husets opvarmningssystem. Alt afhængig af pumpetypen tager man altså varme fra luft eller jord og overfører det til radiatorer i huset, gulvvarmesystemet eller blæser den varme luft direkte ind i boligen.

De forskellige løsninger varierer i omkostninger både i forhold til etableringsudgifterne og de efterfølgende driftsomkostninger.

Herunder kan I læse mere om hver enkelt løsning og dermed se, hvad der passer bedst til jeres nye hus og jeres budget.

Kilde: Energistyrelsen

Læs mere om Klima & energi

Læs om de øvrige dele af byggeprocessen

Find grunden til det nye hus her

Se, hvilke grunde der er til salg netop nu. Er I omvendt på udkig efter et hus til nedrivning, kan I også se, hvilke håndværkertilbud og dødsboer der er til salg lige nu. Find dem alle her.