Skrevet af Boligsiden
presse@boligsiden.dk
Opdateret d. 3. juli 2023
Bolig » Nybyggeri » Klima & energi » Fjernvarme

Fjernvarme som opvarmningsform

Fjernvarme er blevet en eftertragtet opvarmningsform. Læs her, hvordan I får det og holder styr på driften.

Fjernvarme er en energikilde, der er rykket langt op i danskernes bevidsthed igennem den seneste tid, hvor forsyningsproblemer og stigende energipriser har sat fokus på alternativerne til olie og gas.

Ifølge Energistyrelsen har knap 65 procent af de danske boliger mulighed for få fjernvarme. Og første skridt imod at få denne løsning i jeres nye hus er netop at finde ud af, om fjernvarme er tilgængeligt i jeres område.

Energistyrelsen har udviklet et redskab, hvor I kan tjekke, om der findes fjernvarme i jeres område. Tjek det her.

Hvordan fungerer fjernvarme?

Fjernvarme er en billig måde at opvarme huset på, og det er sammen med varmepumperne en af de mest miljøvenlige opvarmningsformer.

Fjernvarmen stammer kort sagt fra overskud i elproduktionen. For når der produceres el på kraftvarmeværkerne, opstår der en del overskudsvarme, og en stor del af fjernvarmen stammer herfra.

Derudover anvendes der også solvarmeanlæg til at producere varme på nogle fjernvarmeværker, ligesom processen ved at brænde affald eller biobrændsler af kan udnyttes. Dertil kommer, at især mindre varmeværker bruger gas til at producere varme til lokale områder.

Hvis der er fjernvarme tilgængeligt i jeres område, og I ender med at få et fjernvarmeanlæg i jeres nye hus, er der flere gode råd, som I kan følge for at optimere driften. Det gælder blandt andet:

  • Afkøling af returvandet er vigtigt.
    Det er vigtigt, at vandet er afkølet, når det sendes tilbage til fjernvarmeværket, og flere steder forsøger man at kontrollere dette ved at indføre en merudgift, hvis vandet er for varmt og en bonus, hvis vandet er tilstrækkelig koldt. Så forhør jer hos jeres fjernvarmeselskab, hvad der gælder for jer.
  • Få tjekket anlægget
    Få aftalt en serviceordning, så I regelmæssigt får tjekket jeres anlæg af en fagperson.
  • Overvej automatik på anlægget
    Med et automatisk system kan temperaturen justeres efter behov, så temperaturen i jeres system altid er tilpasset den udendørs temperatur samt de tidspunkter på døgnet, hvor behovet for varme er mindre.
  • Jeres forbrug afhænger af adfærd
    En del af din samlede varmeudgift til opvarmning af huset og varmt vand er bestemt af jeres adfærd. Så husk de gode vaner.

Kilde: Energistyrelsen.

Læs om de øvrige dele af byggeprocessen

Find grunden til det nye hus her

Se, hvilke grunde der er til salg netop nu. Er I omvendt på udkig efter et hus til nedrivning, kan I også se, hvilke håndværkertilbud og dødsboer der er til salg lige nu. Find dem alle her.