Skrevet af Boligsiden
presse@boligsiden.dk
Opdateret d. 7. marts 2024
Bolig » Nybyggeri » Klima & energi » Energikrav

Energikrav til nybyg

Som det er nu, skal I som minimum bygge et hus, der lever op til BR18. Det er altså lovkravet i jeres nye hus. Men I kan også frivilligt vælge at bygge efter energiklasse 2020 eller begrebet ’passivhuse’.

Kravene i bygningsreglementet gør, at energibehovet i huset mindskes, da der gøres mere ud af at isolere og tætne bygningen, så man undgår varmespild til omgivelserne.

Som boligejer er det jeres ansvar at sikre, at jeres hus lever op til kravene i Bygningsreglementet og kommunens regler. Så undersøg og vær sikker på, at jeres artikekt og/eller typehusfirma kender alle reglerne og lever op til dem alle.

Husk også, at der skal søges byggetilladelse hos kommunen, inden I går i gang med byggeriet.

En nybygget bolig skal energimærkes, og derfor skal det bekræftes, at huset lever op til alle energikravene i bygningsreglementet, når det står færdigt.

Udover minimumskravene til de enkelte bygningsdele, skal jeres nye hus også leve op til en samlet energiramme. Det betyder, at der er krav til, hvor stort et behov der vil være for opvarmning, ventilation, køling, varmt vand og belysning.

Derefter får huset sin energimærkning i forbindelse med, at det bliver færdigmeldt til kommunen. Først derefter kan I flytte ind i det.

Tjeklisten til et energivenligt hus

For at sikre et lavt energiforbrug i jeres nye hus, er der nogle ting, som I kan være særlig opmærksom på i processen med at bygge. Det gælder:

Inden byggeriet:

  • Tilgængelige installationer
    Bed jeres entreprenør om at gøre alle installationer tilgængelige, så de kan blive løbende vedligeholdt. Det gælder eksempelvis udskiftning af filtre i ventilationsanlæg med varmegenvinding og justering af varmeinstallationer.

Undervejs i byggeriet:

  • Tæthedsprøvning
    Få jeres nye hus tæthedsprøvet, mens dampspærren er tilgængelig. I tilfælde af utætheder, kan dampspærren nemlig nå at blive udbedret.
  • Serviceordning
    Indgå serviceordninger, når I køber de tekniske installationer. Det betyder nemlig, at I løbende får dem tjekket i tiden fremover.

Efter byggeprocessen

  • Energivenlig forbruger
    Sørg for at få en grundig instruktion i driften af de tekniske installationer. Dermed sikrer I nemlig, at I bliver de mest energivenlige forbrugere.

Med de rette værktøjer og installationer har I ikke brug for nær så meget opvarmning som i ældre huse. Men der er dog brug for noget, og det er i den forbindelse, I skal overveje, hvilken energikilde I vil have i jeres nye hjem.

Kilde: Energistyrelsen

Læs om de øvrige dele af byggeprocessen

Find grunden til det nye hus her

Se, hvilke grunde der er til salg netop nu. Er I omvendt på udkig efter et hus til nedrivning, kan I også se, hvilke håndværkertilbud og dødsboer der er til salg lige nu. Find dem alle her.