Skrevet af Boligsiden
presse@boligsiden.dk
Opdateret d. 3. juli 2023
Hjem » Nybyggeri » Klima & energi » Indvendige klima

Sådan sikrer I jer et godt indeklima

Indeklimaet har stor betydning for trivslen i jeres nye hus. Det handler om blandt andet akustik og ventilation. Læs mere om det hele her.

Én ting er at sikre den klimavenlige energikilde i jeres nye hjem. En anden ting er, at der også helst skal være et behageligt klima indendørs. Det hjælper både en god akustik, en behagelig temperatur og god ventilation til at sikre.

I bygningsreglementet er der derfor også opstillet krav til, at der skal installeres et ventilationssystem i nye huse, der sikrer, at luften i boligen skiftes ud med jævne mellemrum. Dermed sikres der en god luftkvalitet og optimale fugtforhold i huset.

Vælg jeres vinduer med omhu

Et af de valg, I som nybyggere også skal træffe, er, hvilke vinduer I ønsker i jeres hus.

Her er den oplagte mulighed selvfølgelig at vælge de energivenlige vinduer, der holder på varmen, så I ikke ender med at fyre for gråspurvene. Efterhånden er dette også standardvalget i nybyggede huse.

Foruden at holde på varmen, har de energivenlige vinduer også den fordel, at I ikke ender med at få dug og rimfrost på indersiden af ruderne, når frosten melder sig, og det bliver koldt udenfor.

Netop i forhold til vinduerne, er det også vigtigt at overveje, at de store vinduespartier både giver mulighed for masser af lys i boligen – men også masser af varme, når solen kan bage hele dagen på ruderne.

Det har betydning for jeres indeklima særligt i sommerhalvåret. For der kan blive varmt i huset.

Der findes løsninger med solafskærmning i vinduerne, skodder og lignende. Undersøg gerne mulighederne på forhånd, så I undgår, at jeres hjem bliver omdannet til et drivhus på de varme sommerdage.

Undgå unødvendig støj

En anden ting, der er afgørende for et godt indeklima, er støj. Hvis ikke der er taget højde for akustikken i et rum, bliver det ikke rart at være mange mennesker samlet, ligesom det kan blive en prøvelse at lade ungerne få fri leg i køkkenet.

I de seneste år er der kommet flere nye løsninger, så I kan undgå dårlig akustik. Blandt andet er træpaneler blevet populære. Der findes særlige akustikgulvem, ligesom de i forvejen kendte akustikplader i loftet bestemt er værd at overveje.

Læs om de øvrige dele af byggeprocessen

Find grunden til det nye hus her

Se, hvilke grunde der er til salg netop nu. Er I omvendt på udkig efter et hus til nedrivning, kan I også se, hvilke håndværkertilbud og dødsboer der er til salg lige nu. Find dem alle her.