Skrevet af Boligsiden
presse@boligsiden.dk
Opdateret d. 3. juli 2023
Bolig » Nybyggeri » Klima & energi » Solcelleanlæg

Udnyt solens varme i jeres hus

Et solcelleanlæg fungerer ved at opvarme vand ved hjælp af solenergi, og alt efter hvilket behov I har i jeres bolig, er der to systemer at vælge imellem.

Solceller har været kendt længe, men teknologien omkring dem har udviklet sig meget i de seneste år. Det betyder samtidig, at solcellerne bliver mere og mere populært som energikilde – også i nybyggede huse.

For solcellerne kan for eksempel nu integreres og ligger ikke længere nødvendigvis som store, mørke plader på taget. Og de kan være det sidste element i en større løsning, som gør, at I som husejere bliver mere eller mindre selvforsynende.

Er I interesseret i solceller, er det en god idé at forhøre jer hos de professionelle udbydere, som kan fortælle meget mere om de muligheder, der findes på markedet i dag.

Sådan fungerer et solcelleanlæg

Hvis I overvejer et solcelleanlæg i jeres nye hus, er der to løsninger, som I kan vælge imellem. Nemlig ‘solvarme til varmt vand’ eller ‘solvarme til varme og varmt vand’.

Løsningen fungerer ved, at solfangerne i solvarmeanlægget bruger solens energi til at opvarme en væske, som løber igennem en varmtvandsbeholder, hvor den afgiver sin varme og løber tilbage til solfangerne. Derved kan anlægget producere varme og varmt vand i boligen.

Alt afhængig af, hvad jeres behov er, kan I med solvarmen enten få mulighed for stadig at få varmt vand, hvis I slukker for varmeanlægget om sommeren. Og hvis I vælger solvarme til både varme og varmt vand, har I mulighed for både at opvarme jeres vand i hanerne og samtidig supplere jeres nuværende varme.

Der er dog et par forhold, I bør være opmærksomme på, inden I køber nyt solvarmeanlæg.

Først og fremmest kræver systemet, at tagkonstruktionen kan bære solcellerne, og at taget vender den rigtige vej i forhold til solen.

Ligeledes kan der være forhold i den gældende lokalplan for jeres område eller servitutter, der gør, at I ikke bare kan sætte solceller op. Så tjek gerne hos kommunen, hvad der gælder i jeres område, og om I skal søge om byggetilladelse, før I kan sætte jeres solcelleanlæg op.

Derudover er det en god idé at overveje jeres behov grundigt og sætte jer ind i reglerne. Det kan I læse mere om her hos Energistyrelsen.

Det ekstra skridt mod at blive selvforsynende

Solcellerne er en mulighed for at producere vedvarende energi, så I mere eller mindre kan dække jeres eget forbrug af el. Har I for eksempel valgt et jordvarmeanlæg eller en varmepumpe, og får I samtidig installeret solceller, kan solcellerne producere den strøm, som I skal bruge til at drive varmepumpen eller jordvarmeanlægget. Dermed bliver I næsten selvforsynende.

Dog kan solceller af gode grunde ikke producere strøm om natten, ligesom der heller ikke produceres lige så meget strøm om vinteren og på gråvejrsdage.

Selvom der produceres mere strøm, end I kan bruge på de solrige sommerdage, kan strømmen ikke gemmes, og den el, som I ikke kan nå at bruge, bliver solgt til elnettet.

Kilde: Energistyrelsen og Bolius

Læs om de øvrige dele af byggeprocessen

Find grunden til det nye hus her

Se, hvilke grunde der er til salg netop nu. Er I omvendt på udkig efter et hus til nedrivning, kan I også se, hvilke håndværkertilbud og dødsboer der er til salg lige nu. Find dem alle her.