Skrevet af Boligsiden
presse@boligsiden.dk
Opdateret d. 3. juli 2023
Bolig » Nybyggeri » Klima & energi » Luft-til-vand

Luft-til-vand som opvarmning

En såkaldt luft-til-vand-varmepumpe sørger for, at I får både varmt vand og varme i jeres hus. Læs mere om fordele og ulemper ved denne løsning her.

I har formentlig allerede set flere varmepumper, når I bevæger jer rundt i jeres lokalområde. Det er nemlig den boks, som findes foran flere og flere huse i dag.

Især i de seneste år er der kommet øget fokus på de grønne varmekilder, og luft-til-vand-varmepumpen er blevet en populær løsning. Varmepumpen kører på strøm, og den består af en del, der skal sættes op indenfor, ligesom den boks, der indeholder en blæser, og som er monteret udenfor huset.

I skal være opmærksomme på, at der kan komme støj fra den udendørs boks, og at den derfor skal placeres, så den ikke generer jeres naboer. Gerne 5-10 meter fra skel.

Der er forskel på de enkelte typer af pumper, og nogle støjer mere end andre. Så brug gerne lidt tid på den indledende research, så I på forhånd får undersøgt, hvilken type af pumpe der egner sig bedst til jeres behov.

Hvordan fungerer den?

En luft-til-vand-varmepumpe fungerer ved at den udendørs ventilator trækker udeluften ind i selve varmepumpen, hvor varmeenergien trækkes ud af luften.

Herefter bliver varmen ledt fra varmepumpen og ind i selve huset, hvor varmen overføres og bliver brugt til at varme både vandet og huset op. Denne type af varmepumper fungerer også i de koldeste måneder på året.

Som før nævnt skal luft-til-vand-varmepumpen have strøm for at kunne fungere. Dermed har den indflydelse på jeres el-regning. Men hvis I for eksempel også har installeret solceller, er der mulighed for, at I næsten kan blive selvforsynende.

Luft-til-vand-varmepumpen fungerer især godt i huse, hvor der er vandbåren gulvvarme, som vil være løsningen i langt de fleste nybyggede huse. Alternativt kræver løsningen vandbårne radiatorer.

Hvad med økonomien?

Luft-til-vand-varmepumpen er typisk lidt billigere at installere i huset end et jordvarmeanlæg. Men til gengæld er den økonomiske gevinst ved driften ofte lidt mindre end ved et jordvarmeanlæg.

Fælles for både luft-til-vand-varmepumpen og jordvarmeanlægget er dog, at jeres årlige besparelse på driften vil være stor sammenlignet med eksempelvis naturgas.

Luft til vand

God til helårshus

Kræver vandbårne radiatorer eller gulvvarme og plads til udedel på din grund. Udedel kan støje.

Giver rumvarme og
varmt brugsvand

Anskaffelse

Besparelse

Jordvarme

God til helårshus

Kræver vandbårne radiatorer eller gulvvarme og min. 300 m2 grund.

Giver rumvarme og
varmt brugsvand

Anskaffelse

Besparelse

Luft til luft

God til sommerhus eller supplement til el, olie og naturgas i helårshus

Kræver plads til udedel på din grund. Udedel kan støje.

Giver rumvarme

Anskaffelse

Besparelse

Kilde: Energistyrelsen og Bolius

Læs om de øvrige dele af byggeprocessen

Find grunden til det nye hus her

Se, hvilke grunde der er til salg netop nu. Er I omvendt på udkig efter et hus til nedrivning, kan I også se, hvilke håndværkertilbud og dødsboer der er til salg lige nu. Find dem alle her.