Skrevet af Boligsiden
presse@boligsiden.dk
Opdateret d. 3. juli 2023
Bolig » Nybyggeri » Klima & energi » Jordvarme

Jorden sørger for varmen i jeres hus

Et jordvarmeanlæg udnytter den varme, som jorden naturligt indeholder. Det er en klimavenlig løsning, som dog kræver en del plads i jeres have. Læs mere her.

Med et jordvarmeanlæg får I både varme og varmt vand i jeres hus. Løsningen fungerer ved, at der graves væskefyldte slanger ned i jorden omkring huset.

Den energi, som solen giver jorden, varmer væsken i slangerne op, og dette sendes videre ind i husets jordvarmeanlæg og derefter videre ud til gulvvarmen samt sikrer varmt vand i hanerne.

Jorden indeholder varme selv i årets koldeste måneder, og derfor sørger jordvarmeanlægget også for, at I har varme og varmt vand hele året rundt.

Der findes i dag to typer af jordvarme, nemlig den vandrette og den lodrette. Typen afhænger af, hvordan jordvarmeslangerne graves ned i haven.

Ved den lodrette udgave bores slangerne lodret lige ned i jorden. Typisk 120-180 meter ned. Det er en dyrere løsning at etablere. Men det kan til gengæld være en løsning, der kan gøre det muligt at få jordvarme på grunde, der ikke er så store.

Ved den vandrette jordvarme fordeles slangerne ud over et større areal under græsplænen i din have og graves ned i cirka én meters dybde.

Jordvarmeanlægget kører på el, og det er derfor afhængig af elprisernes udvikling. Men i kombination med eventuelt solceller, kan

Kræver god plads i haven

Hvis I ønsker at få jordvarme og vælger den vandrette udgave, skal I være opmærksom på, at det kræver god plads i haven, så alle slangerne kan graves ned. (Minimum 300 kvadratmeter have til at dække et gennemsnitligt varmeforbrug i et typisk hus, ifølge Energistyrelsen.)

Det er derfor heller ikke i alle nybyggede huse, det praktisk kan lade sig at gøre at installere jordvarme.

Samtidig skal I være opmærksom på, at på de områder af haven, hvor der er gravet jordvarmeslanger ned, bør der ikke plantes træer eller buske. Dels for at sikre, at der ikke sker skader på slangerne, men også for at sikre, at der ikke er noget, der skygger for solen og dermed hindrer, at solens energi kan varme jorden op.

Kan det betale sig?

Jordvarmeanlægget er lidt dyrere at etablere end luft-til-vand-varmepumpen, men til gengæld er der en stor besparelse at hente på den årlige drift.

Derfor kan det være en ide at overveje, at når I nu alligevel er i gang med at bygge nyt og skal investere i et varmeanlæg uanset hvad, om det så i det lange løb kan betale sig for her at vælge et jordvarmeanlæg.

Et jordvarmeanlæg kræver ikke det store vedligeholdelse. Men det er en god ide at sørge for, at I får lavet tilsyn og service med anlægget en gang om året med det firma, som I får anlægget fra.

Som før nævnt er der dog et par praktiske forhold, som skal være gældende, før I kan vælge denne løsning. Det gælder:

  • Der skal være plads til jordvarmeslangerne på jeres grund. (Vandret jordvarme kræver cirka 300 kvadratmeter have for at dække det gennemsnitlige varmebehov i et typisk hus).
  • I skal have vandbårne radiatorer eller vandbåren gulvvarme, som dog også vil være tilfældet i langt de flest nybyggede huse.
  • Jeres hus skal ligge mindst 50 meter væk fra en vandboring og dermed fra et alment vandforsyningsanlæg og mindst 5 meter fra et ikke alment vandforsyningsanlæg.
  • Jordvarmeslangerne skal ligge mindst 60 centimeter fra naboskel.
  • I skal søge tilladelse hos kommunen, før I kan gå i gang med at installere et jordvarmeanlæg.

Kilde: Energistyrelsen og Bolius.

Luft til vand

God til helårshus

Kræver vandbårne radiatorer eller gulvvarme og plads til udedel på din grund. Udedel kan støje.

Giver rumvarme og
varmt brugsvand

Anskaffelse

Besparelse

Jordvarme

God til helårshus

Kræver vandbårne radiatorer eller gulvvarme og min. 300 m2 grund.

Giver rumvarme og
varmt brugsvand

Anskaffelse

Besparelse

Luft til luft

God til sommerhus eller supplement til el, olie og naturgas i helårshus

Kræver plads til udedel på din grund. Udedel kan støje.

Giver rumvarme

Anskaffelse

Besparelse

Kilde: Energistyrelsen

Læs om de øvrige dele af byggeprocessen

Find grunden til det nye hus her

Se, hvilke grunde der er til salg netop nu. Er I omvendt på udkig efter et hus til nedrivning, kan I også se, hvilke håndværkertilbud og dødsboer der er til salg lige nu. Find dem alle her.