Guiden til dig, der skal sælge din bolig

Skrevet af Anne Dahl Kristensen
adk@boligsiden.dk
Opdateret d. 14. august 2023

Et boligsalg indebærer flere overvejelser, end man umiddelbart tror. Boligsiden guider dig her igennem de vigtigste ting, så du velforberedt kommer videre til næste kapitel i dit liv.

Når du vælger at sætte din bolig til salg, betyder det for de fleste store ændringer. Måske falder beslutningen om et salg endda på baggrund af livsomvæltende begivenheder som familieudvidelse, ønsket om et otium i mindre omgivelser eller måske skilsmisse.

Uanset dine bevæggrunde melder der sig en række praktiske overvejelser samtidig med din beslutning om at sætte boligen til salg. Boligsiden guider dig her igennem de vigtigste.

Først og fremmest skal du tage stilling til, hvem der skal sælge din bolig. På Boligsiden finder du funktionen ”Find Ejendomsmægler”, hvor du kan sammenligne nøgletal for hver enkelt mægler i dit lokalområde og dermed undersøge hvilken ejendomsmægler, der umiddelbart passer bedst til dine behov.

Det er gratis og uforpligtende at få en ejendomsmægler til at vurdere, hvad din bolig kan sælges for. Og mange vælger at invitere flere ejendomsmæglere hjem. Det er en god ide. Ikke kun for at få forskellige vurderinger af, hvilken pris din bolig kan sælges for. Men også i forhold til de mere bløde årsager.

For dig som sælger venter der en rum tids samarbejde med den ejendomsmægler, som du vælger til at varetage opgaven. Netop derfor er det mindst lige så vigtigt, at du møder flere ejendomsmæglere og kan vælge den, som du umiddelbart mener, du har den bedste kemi med.

LÆS OGSÅ: Sådan finder du den rigtige ejendomsmægler.

Og husk, at det i sidste ende er dig som sælger, der bestemmer prisen. Den pris, ejendomsmægleren foreslår, er alene den værdi, som den enkelte mægler vurderer, at ejendommen kan sælges til.

Men det er selvfølgelig værd at bemærke, at den lokale ejendomsmægler kender området, har kendskab til andre handler, og i det hele taget har overblikket over boligmarkedets udvikling, der hvor din bolig ligger. Derfor er det ofte en god ide at lægge sig op ad det prisniveau, som ejendomsmægleren har foreslået. Du kan selv søge på solgte boliger i dit område her på Boligsiden.

Sæt gang i salget

Når du har fået præsenteret de forskellige salgsvurderinger, og du har valgt, hvilken ejendomsmægler, du vil bruge, indgår I en såkaldt formidlingsaftale.

Det er kort sagt en aftale om, at din ejendom bliver sat til salg, og heraf vil det derfor også fremgå, hvilken pris boligen udbydes til salg til samt hvilke udgifter, du har til salær og øvrige udgifter til ejendomsmægleren.

Der er visse ting, som du bør være opmærksom på i formidlingsaftalen, som du kan læse mere om i linket her.

Ejendomsmægleren skal i forbindelse med salget bruge visse dokumenter om ejendommen, som du skal fremskaffe. Her kan du læse om, hvilke dokumenter ejendomsmægleren har brug for.

Hvis det er et hus, du skal sælge, skal du desuden have lavet en tilstandsrapport, el-installationsrapport og et energimærke, hvis du ikke allerede har fået det gjort.

Derudover skal du tage stilling til, om du vil benytte dig af huseftersynsordningen, der er lavet for at beskytte både dig og køber mod økonomiske overraskelser i forbindelse med køb og salg af huse.

Se din bolig med købers øjne

Imens ejendomsmægleren herefter sætter gang i de administrative ting, så din bolig kan blive vist på Boligsiden og de øvrige platforme, som I har aftalt, er det også nu, du skal i arbejdstøjet.

Nu bliver din opgave at gøre din bolig så præsentabel som mulig, så den virker indbydende på de potentielle købere, der kommer på besøg.

Du behøver ikke at sætte gang i den helt store make-over som i diverse boligprogrammer. Selv små justeringer kan have stor effekt.

En ren bolig er klart at foretrække for de fleste. Så sving støvsugeren inden fremvisningerne, luft godt ud og ryd op, så køberen kan se boligen i sin enkelthed. Husk på, at køberen ikke nødvendigvis har samme smag som dig, og derfor skal de helst kunne se udover diverse nips og personlige effekter.

Er der områder i din bolig, der trænger til en kærlig hånd, så overvej om det kan betale sig at få fjernet fedtpletterne på væggen, sætte fodlisten på plads og få fikset de løse håndtag i køkkenlågerne. Det er alt sammen småting, som kan påvirke køberen i negativ retning, men som ikke tager alverdens tid for dig at lave. Husk igen på, at selv små ændringer kan have stor effekt.

Er det et hus, du sælger, så husk også at gøre haven indbydende, så køberen kan se sig selv sidde der på en varm sommerdag med en drink i hånden. Slå græsset, fjern det værste ukrudt, og få haveredskaber og børnenes badebassin gemt af vejen. Og er det en lejlighed med altan, du sælger, så sørg for at fjerne pantflaskerne, der har ligget i vinterhi derude og sæt en krukke med friske blomster frem.

Vil du have flere tips til, hvordan du kan gøre din bolig salgsklar, kan du læse mere her.

Vis boligen frem

Endnu en god grund til at gøre din bolig så præsentabel som mulig er, at der selvfølgelig også skal tages billeder af den. Køberne finder ikke frem til boligen af sig selv, og derfor er det vigtigt med fotos, der kan vække deres appetit og give dem en forsmag på det, der forhåbentlig skal være deres næste hjem.

Det er ejendomsmægleren, der sender fotografen ud til dig. Men ligesom det er dit ansvar, at boligen ser pæn og indbydende ud, når boligen skal vises frem, er det også dit ansvar, at der er ryddet pænt op, når fotografen kommer besøg, så billederne bliver så flotte som muligt.

Sideløbende laver din ejendomsmægler den salgsopstilling, som skal indeholde de faktuelle oplysninger, som køberen har brug for i forhold til at aflæse eksempelvis det årlige varmeforbrug, energimærke, tilstandsrapport, eksisterende lån i ejendommen og lignende.

Når boligen er annonceret på Boligsiden og i medier, er I klar til at lave fremvisninger og eventuelt holde åbent hus.

Enkeltfremvisninger sker normalt ved, at ejendomsmægleren ringer til dig og oplyser, at en potentiel køber er interesseret i at se din bolig på et bestemt tidspunkt. Derved har du mulighed for at rydde lidt op og måske endda sætte en buket blomster på bordet for at skabe hygge i hjemmet.

Er der omvendt tale om et åbent hus, vil køberne tilfældigt kunne lægge vejen forbi i et givent tidsrum.

Hvis der er interesserede købere, vil de typisk bede om at se boligen endnu engang eller også sende et bud afsted til din ejendomsmægler med det samme. Din mægler vil fremlægge buddet for dig, og du skal herefter tage stilling til, om du vil acceptere det, give et modbud eller helt afvise buddet.

Såfremt der er flere interesserede, er det vigtigt at huske på, at det er dig som sælger, der bestemmer hvem du vil sælge til, og om du vil sælge på de givne vilkår.

Når den rette køber er fundet

Når og hvis du har besluttet dig for at sælge din bolig til en interesseret køber, skal der laves en købsaftale. Det sørger din ejendomsmægler for. Købsaftalen skal underskrives af begge parter, og du skal være opmærksom på, at køber har seks hverdages fortrydelsesret, imens du som sælger ikke har ret til at fortryde.

Når købsaftalen er på plads, mangler handlen at blive berigtiget. Det betyder, at der skal laves et elektronisk skøde, som både du og køber skal underskrive.

Endelig bliver der i slutningen af handlen lavet en såkaldt refusionsopgørelse, hvor du og køber udligner det økonomiske mellemværende, der eventuelt måtte være i forbindelse med handlen. Det kan eksempelvis gælde:

  • Betaling af halvdelen af præmien på ejerskifteforsikringen
  • Ejendomsskatter
  • Grundejerkontingent og andre typer af fællesudgifter.

Farvel til dit nu forrige hjem

Tilbage er der nu kun at sige farvel til den bolig, du har solgt. På overdragelsesdagen bliver nøglerne til boligen givet videre til de nye ejere.

Mange vælger at lade ejendomsmægleren sørge for denne del. Du skal til gengæld have sørget for at rydde ejendommen og få aflæst forbrugsmålere som gas, vand og el.