Skrevet af Henriette Hejlskov
hh@boligsiden.dk
Opdateret d. 18. november 2022

En salgsvurdering handler om faglighed og personlighed. Derfor er det ikke ligegyldigt, hvilken ejendomsmægler der skal foretage en salgsvurdering på din bolig. Med Boligsidens værktøj ’Find Mægler’ kan du finde den helt rigtige ejendomsmægler til at give dig en gratis og uforpligtende salgsvurdering, så du får succes med at sælge din bolig

Skal du sælge en lejlighed, et hus eller et sommerhus?

I så fald står du formentlig også på tærsklen til at få lavet en salgsvurdering, som giver dig en fornemmelse af, hvad din bolig er værd på det nuværende boligmarked.

Og når det kommer til salgsvurderinger, er noget af det vigtigste i processen at finde den ejendomsmægler, der kan tilbyde den bedste vejledning i forhold til de ønsker, du som sælger måtte have.

For kun den rette mægler kan give den rette salgsvurdering til lige præcis din bolig, så du får succes med dit boligsalg.

Her er det blandt andet vigtigt at huske, at salgsvurderinger handler om flere faktorer end den pris, boligen kan sælges for. Det forklarer Birgit Daetz, boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

“Der er mange faktorer, der skal tages højde for i forbindelse med salgsvurderingen. Tager vi prisen, er beliggenhed, stand og boligmarkedets udvikling af betydning. Noget andet er, hvor meget sælger ønsker at få for boligen, og hvor hurtigt sælger vil af med boligen. En for høj salgspris kan betyde en længere salgstid, og en længere salgstid kan koste flere penge. Derfor kan den rette salgsvurdering i sidste ende også gøre, at du enten tjener eller sparer penge på boligsalget,” siger hun og fortsætter:

“Her er det vigtigt at finde en ejendomsmægler, der har kendskab til lokalmiljøet, og som har en god salgshistorik på den type bolig, man ønsker at sælge. En, som lytter til ens behov, og som har ekspertisen til at give den rette vejledning, når det kommer til at finde en realistisk pris. Det er vigtigt, at man er bekvem i den relation, mægler og sælger indgår i, og at sælger har tillid til den salgsvurdering, mægleren foretager.”

Hvad er en salgsvurdering?

En salgsvurdering er en vigtig del af et boligsalg.

Den kan både være relevant for dig, som har besluttet dig for at sælge din bolig, eller for dig, som går med salgstanker eller blot er nysgerrig på, om tiden er den rette til at sælge din bolig.

Salgsvurderingen er kort fortalt ejendomsmæglerens faglige vurdering af, hvor meget din bolig kan sælges for, hvis den sættes til salg i det nuværende boligmarked.

Det fungerer sådan, at du kontakter en mægler, eventuelt med hjælp på Findmægler.dk, og bestiller en tid til en salgsvurdering, som i udgangspunktet er gratis og uforpligtende. Herefter vil mægleren besøge dig i den bolig, du agter at sælge, og foretage en grundig salgsvurdering af boligen.

Ejendomsmægleren forbereder sig grundigt forud for besøget for at kunne give en så præcis salgsvurdering af din bolig som muligt.

Blandt andet trækker mægleren relevante data og dokumenter for boligen, undersøger tidligere handler i nabolaget, undersøger det aktuelle udbud og marked i området og holder det op mod efterspørgslen på boligens type, størrelse og beliggenhed ved blandt andet at tjekke køberkartoteker og lignende.

Når ejendomsmægleren besøger dig, vil vedkommende derudover især lægge vægt på boligens stand, herunder eventuelle renoveringer og/eller behov for forbedringer.

Ofte vil ejendomsmægleren også kunne hjælpe med at give et skøn på, hvor lang tid det tager for dig at få huset solgt i forhold til salgsvurderingen.

Salgsvurderinger kræver ekspertise i et foranderligt boligmarked

De seneste år har boligmarkedet været brandvarmt med mange handler og usædvanligt høje priser.

Men stigende elpriser, rentestigninger og inflation præger i skrivende stund verdensøkonomien, og dét sætter sig i boligmarkedet i form af en noget mindre handelsaktivitet sammenlignet med, hvad vi har oplevet i den seneste årrække.

”Derfor er det nu endnu vigtigere at finde den rette mægler til at foretage salgsvurderingen af din bolig, lyder det fra Birgit Daetz. 

“Rentestigninger, inflation samt energi- og elpriser på himmelflugt gør blandt andet, at køberne kan låne for mindre. Derfor bliver salgstiderne også længere, ligesom boligpriserne ser ud til at falde. Det gør, at der formentlig skal mere til for at sælge en bolig til den ønskede pris, end vi tidligere har været vant til. Af den grund er det endnu vigtigere at få den rette ejendomsmægler til at foretage en retvisende salgsvurdering, så handlen kan følges til dørs.”

Hvilke forventninger har du til en ejendomsmægler?

Birgit Daetz uddyber, at du må gøre op med dig selv, hvilke kvaliteter du ønsker dig af den mægler, som skal foretage din salgsvurdering. 

For nogle spiller kemi en stor rolle, mens det for andre er mæglerens kompetencer som sælger, der er førsteprioritet. For nogle tredje er det helhedsindtrykket, der afgør valget af den rette mægler.       

Heldigvis er mæglere forskellige, og derfor vil der også være en mægler, som har lige netop de kvaliteter, du ønsker af den person, som skal foretage salgsvurderingen og varetage salget af din bolig. 

Sådan finder du den rette mægler til at foretage en salgsvurdering

Spørgsmålet er så, hvordan man finder frem til den mægler, som bedst matcher ens behov. For hvordan skal man vælge den rigtige blandt de mere end 1.000 ejendomsmæglerbutikker, der er i Danmark?

Det er her, du skal have fat i Boligsidens værktøj Find Ejendomsmægler.

På Find Ejendomsmægler kan du nemt få en oversigt over de mæglere, der opererer i dit område, som gratis og uforpligtende kan foretage en salgsvurdering af din bolig.

“Find Ejendomsmægler er et godt værktøj at have på hånden, når man skal vælge en ejendomsmægler til at foretage en salgsvurdering af ens bolig. Det gør beslutningsprocessen mere overkommelig, fordi man på en let og overskuelig måde får en række centrale informationer om en given mægler, som giver et godt grundlag til at gå videre med,” siger Birgit Daetz. 

“Herfra kan du kontakte de ejendomsmæglere, der bedst matcher dit behov, og invitere dem hjem til dig for at foretage en grundig salgsvurdering af din bolig, hvor du samtidig kan få en fornemmelse af, hvordan den enkelte mægler er som person, så du er bedst muligt klædt på til at få boligen solgt,” tilføjer hun.   

Hvad er en salgsvurdering?

Salgsvurderingen er kort fortalt ejendomsmæglerens faglige vurdering af, hvor meget din bolig kan sælges for, hvis den sættes til salg i det nuværende boligmarked.

Hvordan finder du den rette ejendomsmægler til at foretage en salgsvurdering

På Find Ejendomsmægler kan du nemt få en oversigt over de mæglere, der opererer i dit område, som gratis og uforpligtende kan foretage en salgsvurdering af din bolig.