Det er langt fra umuligt at købe en ejerlejlighed for de godt 5.600 kroner om måneden, som man får i SU. Heller ikke i Storkøbenhavn, hvor der er omkring 150 ejerlejligheder at få til en månedlig nettoydelse, der svarer til SU’en.
Mangel på kollegier og andre ungdomsboliger tvinger hvert år tusindvis af studerende til at tænke kreativt i jagten på en ordentlig bolig. Og hvis man ikke er så heldig at have nogle forældre med en solid økonomi, der kan finansiere et forældrekøb, kan der blive behov for at kigge efter andre alternativer. Her kan en mulighed være at finansiere en lille ejerlejlighed med SU’en og så arbejde ved siden af for at tjene til mad, tøj og forlystelser.
På kortet herunder kan du se, hvor mange ’SU-lejligheder’, der er i dit postnummer.
Ifølge en opgørelse fra www.boligsiden.dk er der – om ikke mange så en god håndfuld – ejerlejligheder rundt om i studiebyerne, som ikke koster mere i månedlig ydelse til realkreditten, end man får i SU.
Ikke mange at vælge imellem i storbyerne
”De billigste ejerlejligheder hænger ikke på træerne i storbyerne, men i hovedstadsområdet kan man for eksempel vælge mellem godt 150 ejerlejligheder, som i månedlig nettoydelse koster under de godt 5.600 kroner, som man får i SU”, siger Birgit Daetz, som er kommunikationsdirektør hos www.boligsiden.dk.
Læs også: Masser af billige ejerlejligheder i studiebyernes centrum
Alene i Rødovre – under 10 kilometer fra Københavns centrum – er der 16 ejerlejligheder i den helt billige ende, men selv i København S er der mange billige ejerlejligheder at vælge imellem. Her er der udbudt 14 ejerlejligheder, som man kan sidde i for under 5.600 kroner om måneden.
Vender man blikket mod Aarhus og Odense, er der i begge byer cirka 50 ejerlejligheder i prisklassen at vælge imellem.
Læs også: Metro-stationer presser boligpriserne op i København
Kræver nok et job ved siden af
”Hvis man kan få banken med på ideen, er det måske ikke en urealistisk løsning, for man har jo et månedligt fribeløb på mindst 8.900 kroner om måneden. Så hvis man kan finde et job, burde det kunne finansiere mad, tøj og så videre”, foreslår Birgit Daetz.
Del med en studiekammerat og spar op i egen bolig
Ifølge Boligsidens opgørelse svinger lejlighederne en del i størrelse, afhængig af hvor i landet man leder efter lejlighed. I København er lejlighederne gennemsnitligt omkring 40 kvm store, men i en kommune som Hvidovre er den gennemsnitlige størrelse på en ’SU-lejlighed’ på 53 kvm, og så er der måske basis for at dele lejligheden med en studiekammerat og spare halvdelen af udgiften – samtidig med at man sparer op i sin egen bolig.
Kilde: Boligsiden.dk
Tallene er baseret på data pr. 26. september 2012