Tøver du med at investere i en større energirenovering? Så hjælper det måske på beslutningen at vide, at du øger værdien af boligen betragteligt og samtidig kan spare godt på den årlige energiregning.
Man skal ikke bilde sig selv ind, at det er gratis at energirenovere. For selvfølgelig koster det penge, hvis du skal have skiftet vinduer ud, udskiftet boligens varmekilde, isoleret og måske få opsat solceller. Men nogle energirenoveringer tjener sig ind på energiforbruget allerede efter fem år for slet ikke at tale om den værdiforøgelse din bolig får, når du forbedrer energimærket.
En kælderrenovering kan også skabe værdi for dit hus.
”De fleste regner på, hvad det kommer til at koste at gennemføre en energirenovering, og hvad de får ud af det i form af besparelser på energiforbruget. Men man bør også regne på, hvad man får ud af det, hvis man senere beslutter at sælge huset. Energimærket nemlig stor betydning for husets salgspris”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.
Det seneste år er villaer med energimærke A i gennemsnit solgt til 17.800 kroner pr. kvadratmeter, viser tal fra Boligsiden.dk. Salgspriserne falder, i takt med at energimærket bliver dårligere, og villaer med energimærke G, der er det dårligste på skalaen, blev solgt for i gennemsnit 8.000 kroner pr. kvadratmeter – altså under det halve af de energioptimerede huse med energimærke A.
Tjen 900.000 på dit gamle hus
Det er især de gamle boliger, der giver godt igen, hvis de gennemgår en energirenovering. Som eksempel kan en muremestervilla, der er bygget i perioden 1800-1960 typisk rykkes fra energimærke G til C, hvis den bliver optimalt energirenoveret. Det viser beregninger fra Energistyrelsen. Skal huset senere sælges, vil det betyde, at salgsprisen stiger fra 1,1 million kroner til 2 millioner kroner for en villa på 140 kvadratmeter. Det giver en værdiforøgelse på 900.000 kroner.
Typehuset fra 70’erne kan typisk rykkes fra energimærke E eller F op til C. Kan man få ændret et energimærke fra F til C gennem en energirenovering, vil salgsprisen flytte sig fra 1,4 millioner til 2 millioner for en villa på 140 kvadratmeter. Altså en værdiforøgelse på 600.000 kroner.
Spar 19.600 kroner om året
Ifølge XLBygs tema Alt om energirenovering kan et klassisk parcelhus fra 1970 på 107 kvadratmeter typisk opgraderes med udskiftning af vinduer, hulmursisolering og en udskiftning af det gamle oliefyr til naturgas eller fjernvarme. Det vil løbe op i en investering på 104.000 kroner, men til gengæld vil det give en besparelse i energiudgifterne på 19.600 kroner om året – eller hvad der svarer til en reduktion af varmeregningen på 48 procent. Dermed er renoveringen tjent ind efter en periode på fem år. Dertil kommer gevinsten, hvis huset skal sælges.
Sådan kommer du i gang
Vil du gerne i gang med at energirenovere? Start med at alliere dig med en god energirådgiver og håndværker. I skal aftale, hvad der skal laves, hvad det vil koste, og hvad det vil komme til at betyde for din energiregning. I skal også have lagt en tidsplan for arbejdet, og du skal frem for alt sikre dig, at du har fået de tilladelser, du skal have, fx fra kommunen hvis du skal have opsat solceller.
Tjek også, om du kan få tilskud eller fradrag for dit projekt. Energiselskaberne er forpligtede til at hjælpe med at minimere danskernes energiforbrug, og typisk vil du også kunne søge tilskud til at få udskiftet vinduer eller få en mere energivenlig opvarmningsform. Kontakt dit energiselskab for at høre om dine muligheder.
Hvis du er hurtig, kan du også nå at udnytte håndværkerfradraget, der i skrivende stund ser ud til at stoppe ved årets udgang. Husk, at arbejdet skal være udført inden årsskiftet, hvis du skal gøre brug af ordningen, så gå i gang allerede nu.