Boligkøbere er uenige om kælderens værdi

Foto: Unsplash

I en ny afstemning på Boligsiden svarer cirka halvdelen af deltagerne, at det bekymrer dem, hvis der er kælder i det hus, de kigger på. Omvendt svarer 30 procent, at de ser kælderen som et aktiv for boligen.

Er der kælder til en villa, er de mange kvadratmeter under jorden ofte ikke godkendt til beboelse. Og spørger man de potentielle boligkøbere, hersker der ikke udpræget enighed om, hvorvidt de ekstra kvadratmeter er en fordel eller ej for huskøbet.

Prøv Boligsidens oversvømmelseskort her

Boligsiden har i en ny afstemning spurgt brugerne, om det har betydning, at der er kælder, hvis de kigger på hus.

30 procent af de i alt 1.022 deltagere svarer klart ”nej” med begrundelsen, at de ser en kælder som en fordel.

”Selvom kælderarealet som oftest ikke er godkendt til beboelse, kan de ekstra kvadratmeter vise sig at være meget nyttige i anden sammenhæng, når man kigger på hus. Det kan være, man drømmer om sit eget træningsrum, masser af plads til opbevaring eller en veludstyret vinkælder, og det er alt sammen drømme, der kan realiseres i kælderen, og som man måske ikke ville have plads til i en et-plans-villa,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

Risikoen for oversvømmelse fylder hos flere

Omvendt er der mange af deltagerne i Boligsidens afstemning, der øjner en vis risiko forbundet med kælderen.

I alt svarer 57 procent af deltagerne, at risikoen for oversvømmelse i kælderen bekymrer dem i større eller mindre grad.

21 procent af deltagerne svarer, at de vil være ”meget bekymret for vandskader”. 20 procent svarer, at de kun vil være bekymret, hvis huset ligger meget lavt eller på anden måde er særligt udsat, imens 16 procent angiver, at de vil være lidt nervøse for vandskader.

”De seneste års øget fokus på klima og klimaforandringer kombineret med de stadig heftigere regnskyl, som vi oplever herhjemme, har naturligvis skabt en ekstra opmærksomhed omkring risikoen for oversvømmelse i kælderen i mange af de danske villaer. Derfor er det også blevet en naturlig del af en bolighandel, at køber undersøger risikoen for oversvømmelse af grunden og vand i kælderen,” siger Birgit Daetz.

Kælderen behøver dog ikke at være en showstopper, hvis du ellers har fundet dit drømmehus. For der findes flere løsninger, man som husejer kan benytte sig af for at minimere risikoen for oversvømmelse.

”Det handler blandt andet om at vedligeholde kloakken, ligesom der kan laves løsninger med omfangsdræn, opsamling af regnvand og faskiner i haven. Både som husejer og som potentiel køber kan du få undersøgt, hvilke løsninger der vil være mest rentable for netop din bolig og på den måde sikre en god udnyttelse af de ekstra kvadratmeter, som kan komme hele familien til gode,” lyder det fra Birgit Daetz.

Afstemningens resultater:

Afstemningen er foretaget blandt Boligsidens brugere i perioden 20. til 31. marts 2023. I alt er der afgivet 1.022 svar til spørgsmålet: ”Hvis du kigger på hus, har det så betydning, hvis der er kælder?”

Svarene fordeler sig således:

Skulle du blive helt opløftet ved tanken om et hus med kælder, kan du her på Boligsiden se alle dem, der er til salg, netop nu:

Husk, at når du ser på boliger til salg på Boligsiden, kan du undersøge hvilke områder omkring boligen, der kan være udsat i forbindelse med ekstrem regn.

Sådan gør du:

  • Klik på kort-funktionen på den bolig, du kigger på
  • Klik derefter på feltet ”oversvømmelse” i toppen af kortet.
  • Herefter får du vist hvilke områder, der kan være udsat i tilfælde af ekstrem regn.
På Boligsiden kan du klikke på 'Oversvømmelse' på kort funktionen for at undersøge, hvilke områder, der kan være udsat i forbindelse med ekstrem regn.
Find mere om