Arkitekten: ”Det handler om at gøre det ordinære ekstraordinært”

Det handler om at gøre det ordinære ekstraordinært, når man indretter sin bolig, mener arkitekt Anders Barslund. Privatfoto

Der er forskellige virkemidler, man kan have med i sine overvejelser, når man skal finde hjem i sin nye bolig. Arkitekt Anders Barslund deler her ud af sine gode råd til at gøre boligen til et hjem.

Store, åbne rum uden møbler. Når man træder ind i sin nye bolig kan pladsen mellem væggene både føles som en ren legeplads såvel som en uoverskuelig opgave alt efter den, som ser. For hvordan får man bedst bragt kvadratmeterne i spil, så den nye bolig føles som et rigtigt hjem?

Det giver arkitekt Anders Barslund her sit bud på. Han bor selv i en arkitekttegnet 50´er villa i Sorgenfri.

Da han i 2010 flyttede ind i huset og gik i gang med en større ombygnings- og renoveringsproces, handlede det for Anders Barslund om at være tro mod arkitekt Olaf Hansens oprindelige tanker, men samtidig at skabe rum i rummet og bruge lyset som værktøj. På den måde formår boligen nemlig hele tiden at pirre til hans nysgerrighed.

”Vi mennesker er jo homo sapiens. Vi har igennem millioner år levet i naturen. Når vi rykker indenfor, har vi stadig brug for at kunne sidde med ryggen mod en mur. Vi har brug for naturens ledetråde i vores hus, og for mig virker det at bruge lyset i boligen som den ledetråd. Strejfet af lys for enden af en gang skaber en forventning i kroppen, og ved hjælp af lys og skygge kan man lave rum i rummene,” fortæller arkitekten.

Plads til overraskelser

”Når jeg for eksempel træder ind i min entré og kigger ned langs mit køkken, gemmer der sig en dobbeltdør ud til terrassen bag en væg. Man kan ikke se døren, men man kan til gengæld se det lys, der vælter ind ad den. Lyset fortæller noget om, at her skal jeg bevæge mig hen, og på den måde får nysgerrigheden bragt mig til de tilstødende værelser” siger Anders Barslund.

På samme måde har han arbejdet med at skabe flere rum i det ellers åbne køkken-alrum, som han skabte under renoveringsprocessen.

”Et køkken-alrum er jo som oftest et stort, åbent rum. Men jeg har konkret sat en afskærmende skorsten op mellem køkkenet og spisepladsen, ligesom jeg har lavet ganglinjer i en S-form, så man er nødt til at gå rundt om tingene for at komme igennem køkkenet. Det handler igen om at bevare nysgerrigheden, så man ikke umiddelbart kan afkode det hele på en gang,” forklarer han.

Anders Barslund har brugt skorstenen i køkkenet som afskærmning mellem selve køkkenet og spisepladsen. Foto: Danske Boligarkitekter.

Hvor skal bedstefar være?

Det kan eksempelvis også gøres i form af en lille karnap, hvor børnene kan lege. Eller et sted ved kogeøen, hvor man kan nyde et glas vin.

For selvom det store, åbne køkkenalrum er blevet populært, er der ifølge arkitekten stadig brug for små oaser i det åbne rum med plads til afslapning og måske endda lidt eftertænksomhed.

”Man kan for eksempel spørge sig selv om, hvor bedstefar skal sidde juleaften, imens anden bliver stegt. Ham, der gerne vil være en del af selskabet, men som ikke har noget med madlavningen at gøre. Hvis man kan lave et lille sted i det åbne rum, hvor der er plads til ham i den situation, er man allerede godt i gang med at lave den slags små, afskærmede åndehuller i sin bolig,” forklarer Anders Barslund.

Ekstraordinært hverdagsliv

Ifølge arkitekten findes der er særligt begreb for denne tendens, nemlig at gøre det ordinære ekstraordinært.

Foto: Danske Boligarkitekter.

”Det handler om, at når vi vil sætte os i en halv time og læse i et blad, hvor skal vi så sidde? Er det på en tilfældig stol i hjørnet? Eller er det i en stol, hvor der også er placeret et lille siddebord, et tæppe, og hvor man kan læne sig tilbage med en kop the? På den måde kan man i ens eget hjem overveje, hvordan man gør de almindelige oplevelser ekstraordinære.”

Tæt på naturen

En sidste overvejelse, som Anders Barslund også lægger stor vægt på i sit arbejde med at få folk til at finde hjem i deres bolig er at tænke naturen ind i boligen. Konkret ved valget af farver.

”Et af de nordiske arkitekters største mantraer er at få opløst grænsen mellem inde og ude. Studier viser, at vi bruger mere end 90 procent af vores tid indendørs, og derfor er det vigtigt at få opløst grænsen mellem det vi ser inde og udenfor,” fortæller Anders Barslund og tilføjer:

”Personligt har jeg gjort forsøget i mit farvevalg. Jeg har for eksempel en væg, som jeg har malet brun, så den matcher den egetræsstamme, der står lige uden for vinduet. Et andet sted har jeg malet orange, så det passer til det tegltag, som jeg har udsyn til gennem et andet vindue. På den måde begynder det indendørs miljø og de udendørs omgivelser at tale sammen i vores hoveder, og der opstår en forbindelse.”

Anders Barslund har arbejdet meget med brugen af farver i sit hjem. Ideen er, at farverne skal matche det, som findes udenfor vinduet, så rummet bliver en forlængelse af det udendørs miljø. Foto: Danske Boligarkitekter.

Lyt til mavefornemmelsen

Har man endnu til gode at købe sin nye bolig, er der ligeledes en god huskeregel at tage med i rygsækken, når man går på boligjagt, mener Anders Barslund.

”Der kan altid laves om på den farve, som væggene har, og de klinker, der sidder på badeværelset. I min optik er det vigtigst at være opmærksom på, hvordan rummene er. Får man en god mavefornemmelse, og hvordan føles det at gå igennem huset? Kan man skabe rum i rummene, og hvordan er forbindelsen i øvrigt til det, der er uden for vinduerne? Hvis tanken om at komme hjem til de rum hver dag føles god, så er man godt på vej,” lyder anbefalingen fra Anders Barslund.

FAKTA

  • Anders Barslund har over 20 års erfaring med arkitektur, byggeteknik og projektstyring.
  • Anders Barslund er medlem af Danske Boligarkitekter, der er en sammenslutning af cirka 80 selvstændige arkitekter fordelt over hele lander. De har alle dokumenteret erfaring med byggeprojekter for private boligejere
  • Læs mere på: www.danskeboligarkitekter.dk

Find mere om