Skrevet af Hybel
info@hybelhuse.dk
Opdateret d. 12. maj 2023
Sponsoreret indhold
Hjem » Nybyggeri » Typehuse » Hybel » Overvejelser om beliggenhed

Mange nybyggere starter drømmen med at kigge på plantegninger, men i virkeligheden er det byggegrunden, der er afgørende for, hvilke muligheder I har, når I vil bygge jeres drømmehus.

Derfor er det både vigtigt, at I tager grundens geografiske placering samt lokalområdets muligheder i betragtning, men derudover bør jordbundsforhold, grundens udformning og lokalplanen også spille en rolle, når I skal vælge, hvor I vil bygge.

Når I skal finde en byggegrund og dermed en beliggenhed til jeres drømmehus, er det en fordel, hvis I laver to lister: Én med krav og én med ønsker.

Det kan godt være svært at finde ét sted, der byder på alt det, I kunne tænke jer, men på denne måde kan I nemmere få et overblik over, hvad der er vigtigst for jer – både lige nu og på sigt.

Denne prioriteringsliste kan også hjælpe med at holde jer inden for jeres egne realistiske og økonomiske rammer samt pege jer i retningen af en ny udstykning, et nedrivningsprojekt eller noget tredje. 

Men hvordan finder I ud af, hvad der skal stå på hver af listerne? Det kan I blandt andet gøre, ved at stille jeg selv følgende spørgsmål:

Fire spørgsmål til din beliggenhed

I hvilket geografisk område vil I gerne bo?

Noget af det første, I skal spørge jer selv om, er, om der er en bestemt by eller bydel, I gerne vil bo i.

Mange vælger at flytte tilbage til dét, de kender – nemlig deres barndomsby. De vil gerne se deres børn vokse op i samme, vante omgivelser, som de selv gjorde. For andre er det vigtigt at blive en del af et nybyggerkvarter, der er strategisk placeret i forhold til pendlermuligheder, byliv eller børneinstitutioner.

For at komme nærmere jeres drømmebeliggenhed kan I med fordel stille jer selv følgende spørgsmål:

  • Har I altid drømt om at bo et bestemt sted i Danmark?
  • Vil I gerne bo tæt på eller i én af de lidt større byer?
  • Er det helt afgørende for jer at være tæt på natur?
  • Vil I gerne være tæt på familien, så der er hjælp at hente, når børnene skal passes?
  • Pendler I til og fra arbejde – måske endda i hver jeres retning – så motorvejen skal være let tilgængelig?

For nogle nybyggere er det vigtigste, at der skal være mest mulig økonomi til selve huset, hvorfor det afgørende krav til byggegrunden er, at den skal kunne få budgettet på både hus og grund til at gå op i en højere enhed.

Dér spiller den geografiske placering også ind, da der kan være stor forskel på prisen afhængigt af, hvor i landet byggegrunden ligger.  

Hvilke muligheder skal der være i lokalområdet?

Lokalområdet har stor betydning for, at I som familie kan trives, og før I beslutter jer for en bestemt beliggenhed, er det værd at tage et kig på, hvordan lokalområdet er skruet sammen.

  • Hvordan er indkøbsmulighederne?
  • Er der skole og daginstitution til familiens yngste medlemmer inden for kort afstand?
  • Er der gode muligheder for at deltage i fritidsaktiviteter eller foreningsliv? Og kan børnene eventuelt selv cykle derhen?
  • Er der stisystemer på tværs af området og velfungerende offentlig transport?

Det er nogle af de spørgsmål, I kan stille jer selv, når I kigger nærmere på lokalområdet. Når Hybel kigger på nye områder, der kan udvikles til byggegrunde, er der ifølge Rasmus Raabjerg Jensen, udviklingschef hos Hybel, flere forskellige ting, de kigger på:

”Vi udvikler altid kun byggegrunde der, hvor vi ser en positiv udvikling og vækstmuligheder. Altså områder, hvor der er en naturlig forbindelse til lokalområdet, så familier kan trives og få hverdagen til at gå op. Vi ved nemlig, at et velfungerende lokalområde med gode muligheder for indkøb, skole og institution, fritidsaktiviteter og fællesskab er en vigtig faktor, når familier skal finde en beliggenhed til deres nye drømmehus.”

Hvordan er grundens størrelse, udformning og placering?

Når I har fundet en spændende byggegrund, skal I være sikre på, at jeres drømmehus rent faktisk kan realiseres.

Grundens størrelse, udformning og placering i forhold til verdenshjørner har nemlig meget at sige, når det kommer til både hustype og tagkonstruktion samt størrelsen på huset.

Og ifølge Tom Elimar, salgschef hos Hybel, er det også vigtigt at finde ud af, hvad der er vigtigt for jer:

”Større grunde giver flere muligheder, mens smalle og mere kantede grunde giver færre. Hos Hybel opfordrer vi altid til at placere så meget hus som muligt i det nordøstlige hjørne og så lidt hus som muligt i det sydvestlige hjørne for at skabe de allerbedste forhold for at få mest ud af solen i haven. Men til en start er det en rigtig god idé at kigge på, hvad der er vigtigst for jer: Hvor meget plads har I brug for? Vil I have en stor eller lille have? Vil I have plads til carport og så videre? Det kan nemlig danne grundlag for at finde en god løsning.” 

Hvordan er jordbunden?

Sidst, men bestemt ikke mindst, bør I stikke en finger i jorden og sørge for at få tjekket jordbunden, inden I beslutter jer for en byggegrund.

Med en jordbundsundersøgelse bliver I nemlig klar over, om der eventuelt er behov for ekstrafundering og omfangsdræn.

Så selvom den geografiske placering, lokalområdet og grunden er helt perfekt, så kan det blive en dyr affære, hvis jordbunden ikke er optimal for jeres byggeri. Især på nedrivningsprojekter er det også relevant at tjekke jordbunden for forurening og nedgravede elementer som gamle olietanke.

Er I klar til at finde beliggenheden til jeres drømmehus?

Dette overblik kan hjælpe jer med at blive klogere på jeres behov samt hvad, der er vigtigst for jer, når I skal vælge område.

Er I stadig i tvivl? Hos Hybel har vi både byggegrunde til salg, som I kan kigge på, og så stiller vi gerne vores erfaring og ekspertise til rådighed, hvis I har brug for at få kigget en særlig grund igennem eller blive guidet hen til et bestemt område, der tager højde for de ovenfor nævnte ting.

Se eksempler på byggegrunde, der tager højde for både lokalområde, grundforhold og jordbund, her.