Skrevet af Hybel
info@hybelhuse.dk
Opdateret d. 15. juni 2023
Sponsoreret indhold
Bolig » Nybyggeri » Typehuse » Hybel » Hvilken energikilde skal sikre jer den gode energi?

I en tid hvor energipriserne når nye højder og sætter budgetterne under pres, er det værd at tage et rigtig godt kig på, hvilken energikilde, der er den bedste for jer, når I skal bygge nyt – både i forhold til den kortsigtede og langsigtede bane.

Fordelene ved at bygge nyt er heldigvis, at I kan få et energioptimeret hus, der ikke kun giver jer god energi, men også besparelser på varmeregningen.

Nybyg og energioptimering

Men hvordan hænger nybyg og energioptimering sammen? Et nybygget hus skal som minimum leve op til Bygningsreglementets minimumskrav til energieffektivitet (BR18), men I kan frivilligt vælge at bygge efter energiklasse 2020. Huset energimærkning har meget at sige, og det er klart, at en højere energimærkning af huset giver en bedre udnyttelse af energien, et mindre forbrug og i sidste ende besparelser, der virkelig kan mærkes på husholdningsbudgettet.

Hos Hybel har vi fokus på, at alle vores nybyggede huse rundt omkring i Danmark altid er energimærket A (minimum A2015) og gerne med de bedste alternative energiformer. Altså fjernvarme, jordvarme, luft til vand-varmepumpe og solceller – eller endda en god blanding af dem.

Alternative energikilder: Hvad skal I vælge?

Når I skal bygge nyt, er det ét af de mange spørgsmål, I kommer til at stille jer selv, og svaret afhænger af flere forskellige ting. For det første skal I undersøge lokalplanen og se, hvad I har af muligheder. I nogle kommuner er der tilslutningspligt til det lokale varmforsyningsanlæg, men dog ikke aftagepligt. På den måde har I stadig mulighed for at vælge en anden energikilde. Derudover varierer de forskellige energikilder i omkostninger i forhold til både etablering og drift.

Lige her har vi samlet et overblik over de forskellige energikilder, Hybel tilbyder, så I kan blive meget klogere på det hele.

Fjernvarme

I dag er fjernvarme en eftertragtet energikilde, og omkring 64% af danske boliger har mulighed for at få deres varme via fjernvarme. Fjernvarme er sammen med varmepumpen en af de billigste og mest miljøvenlige opvarmningsformer, og derfor et rigtig godt valg. Fjernvarme stammer nemlig fra overskud i elproduktionen og energien kommer ofte fra vind, sol eller andre vedvarende kilder. Hvis I kan og ønsker at få fjernvarme, ligger sådan en investering typisk på 30.000-35.000 kr. forudsat, at varmerørene allerede er ført ind i huset.

Som husejer er fjernvarme den opvarmningsform, der er mindst synlig for jer og fylder mindst, men forbrugsprisen kan dog også variere en del afhængig af fjernvarmeselskabet. Hos Hybel samarbejder vi altid med den lokale leverandør om installation af fjernvarme i dit nye hus, men hvis fjernvarme ikke er en mulighed, kan vi rådgive om alternative løsninger.

Jordvarme

Et jordvarmeanlæg er en effektiv opvarmningsform, der udnytter den varme, som jorden naturligt indeholder – selv i de kolde vintermåneder – og giver jer både varme og varmt vand. Løsningen fungerer ved, at der bliver gravet slanger med frostvæske ned i jorden omkring huset. Væsken i slangerne bliver så opvarmet via solen, og dén varme sendes ind i husets jordvarmeanlæg og fordeles videre ud i huset. 

Jordvarme er lidt af en investering, men dog en investering, der kan sænke energiforbruget markant og give gode besparelse på varmeregningen. Prisen afhænger meget af behov og husets størrelse, men ligger ofte på 130.000-160.000 kr. Udover at være en investering, så kræver jordvarme også en del plads i haven for at kunne grave slangerne ned, og der skal være plads til jordvarmeanlægget inde i huset. Men jordvarme er bestemt en løsning, der fremtidssikrer jeres hus.

Luft til vand-varmepumpe

Flere og flere vælger at få en varmepumpe, hvis de ikke kan få fjernvarme, og det er også en rigtig god løsning. En luft til vand-varmepumpe sidder i en boks uden for huset og fungerer ved at hive luft ind forbi en varmeveksler, som trækker varmen ud af luften. Varmen bliver så ledt videre ind i selve huset, hvor den bliver brugt til både opvarmning og varmt vand. En luft til vand-varmepumpe kører på strøm og har derfor indflydelse på jeres elregning, men hvis I har mulighed for at installere solceller på taget, kan I holde jeres forbrugsomkostninger nede og næsten blive selvforsynende.

En luft til vand-varmepumpe kræver ikke meget plads, men boksen er dog stadig synlig og kan også være støjende. Investeringen vil typisk ligge på omkring 90.000-150.000 kr., men den vil hurtigt kunne betale sig hjem igen med besparelserne på jeres varmeregning.

Solceller

Som nævnt ovenfor kan solceller på taget fungere som et fint supplement til andre energikilder som for eksempel jordvarme eller en luft til vand-varmepumpe, som begge kører på strøm, og I kan på den måde holde jeres driftsomkostninger nede. Helt konkret producerer et solcelleanlæg jævnstrøm via sollys, og de fleste anlæg er typisk på ca. 6 kW og kræver mellem 15 og 40 m2 – størrelsen på anlægget afhænger dog af forbrug og behov.

Investeringen på et 6 kW-solcelleanlæg ligger typisk på omkring 70.000-100.000 kr. alt efter mærke og kvalitet. Det er også muligt at tilføje en batteripakke, som kan lagre overskydende strøm til om natten, når der er overskyet, eller når el-bilen skal oplades. Sådan en løsning er dog lidt dyrere, men kan give god mening at investere i.

Er de mange energikilder stadig lidt af en jungle?

Et nybygget Hybel-hus er nemlig energioptimeret over hele linjen til glæde for både miljøet og jeres private økonomi. Ved at have de langsigtede briller på sikrer I også, at jeres hus har en højere værdi, når det engang i fremtiden skal sælges.

Vores kompetente rådigere står klar til at svare på alle jeres spørgsmål om energi og nybyg samt guide jer frem til, hvilke alternative og vedvarende energikilder, der passer bedst til jer og jeres kommende drømmehus.