Skrevet af Hybel
info@hybelhuse.dk
Opdateret d. 15. juni 2023
Sponsoreret indhold
Bolig » Nybyggeri » Typehuse » Hybel » 10 spørgsmål, I med garanti får af jeres byggerådgiver

Når I skal bygge et nyt, lækkert drømmehus, er der mange spørgsmål, der skal besvares og ønsker, der skal tages højde for, før I står med en færdig plantegning i hånden. Processen kan både være en smule langvarig, eller den kan være lynhurtig, fordi I allerede har gjort jer et hav af overvejelser forud for møderne med jeres byggerådgiver og tegner. 

I det følgende bliver I klædt godt på, så I er top-forberedte til første del af byggeprocessen: Plantegningen. 

Her er 10 spørgsmål, som I med garanti vil blive stillet af jeres byggerådgiver – og derfor er det en god ide at have gjort jer nogle overvejelser forud for første møde: 

1. Hvad er jeres byggebudget? 

For at kunne optimere processen bør I (og jeres byggerådgiver) kende de økonomiske rammer: Hvad må I bygge for? Hvad må grunden koste? Har I allerede købt en grund? For at kende jeres byggebudget skal I tale med jeres bank. 

Processen bliver mest optimal, hvis I forud for mødet med byggerådgiveren kender jeres budget – i hvert fald et cirka-budget. Nogle banker foretrækker nemlig, at I præsenterer dem for en færdig plantegning, et byggetilbud og en grundpris, fremfor at de udstikker jer nogle økonomiske rammer. Her kan I tage f.eks. tage priseksempler med for at give banken en ide om, hvor I selv tænker, at jeres budget skal ligge. 

Men uanset hvilken vej rundt jeres bank ønsker, er et cirka-budget nødvendigt for en optimal proces og dialog med byggerådgiveren. 

2. Hvad drømmer I om? 

Det er et drømmehus, I skal bygge. Og derfor skal I drømme alt det, I overhovedet kan. Gør jer en masse tanker, ift. husets udformning, placering, rumfordeling, osv. Bagefter sorterer vi i drømmene og skaber en plantegning, der rummer de allervigtigste elementer: 

“I skal drømme, og så skal vi nok sige, hvad der er muligt, og hvad der ikke er muligt. Vi er ikke bange for at være ærlige, og vi skal nok være realistiske på jeres vegne, så vi sammen får skabt et drømmehus inden for jeres økonomiske rammer”, fortæller Henrik Kaae, Byggerådgiver hos Hybel.

Her er et tip: 

Lav et mindmap. Få alle jeres tanker og drømme sat op som et mindmap, enten fysisk eller digitalt, og skab et overblik over alle jeres drømme. Dét er et godt udgangspunkt for første møde med jeres byggerådgiver. 

3. Har I hus-erfaring?  

Det er stensikkert et spørgsmål, I vil få. Erfaring er et godt udgangspunkt for det meste – også når det gælder nybyg. 

Det er vigtigt hele tiden at lytte til kundernes erfaring og mavefornemmelse. Gennem hele processen arbejder vi ud fra at få be- og afkræftet forskellige scenarier, så vi kan få skabt lige netop kundens drømmehus. Vi skal passe på med ‘selvfølger’. De eksisterer ikke i Hybel-regi. Hvert hus skal individuelt tilpasses den enkelte familie baseret på deres erfaring, drømme og økonomi”, fortæller Henrik Kaae, Byggerådgiver hos Hybel.

4. Hvad fungerer I jeres nuværende bolig?

I tråd med spørgsmål 3 vil jeres byggerådgiver spørge ind til jeres nuværende bolig: Hvad kan I godt lide ved jeres nuværende bolig? Er der noget, I overhovedet ikke kan lide? Hvorfor ønsker I at flytte fra boligen? 

Byggerådgiveren skal lære jer at kende for at kunne skabe jeres drømmehus. Derfor er han nødt til at kende jeres udgangspunkt. 

5. Hvilke udstillingshuse har I været ude at se?

Vi anbefaler altid, at I tager ud og ser en masse udstillingshuse for at finde inspiration til jeres eget, kommende hus. Uanset om det er et Hybel-hus eller et udstillingshus opført af en af vores kollegaer i branchen, er det et oplagt sted at starte research-fasen – og meget gerne forud for mødet med byggerådgiveren. 

Notér ned undervejs, hvad I smaddergodt kan lide ved det enkelte udstillingshus: Er der nogle smarte løsninger, der vil gøre jeres liv bedre? Nogle smarte planløsninger?

6. Har I set nogle smarte løsninger hos venner, som I godt kan lide?  

Vi fortsætter i erfaringssporet. Jeres byggerådgiver vil af flere omgange spørge ind til jeres erfaring og research, og derfor vil et af spørgsmålene også bero sig på venner og families boliger: Har I besøgt nogle, der har knækket koden til de smarte opbevaringsløsninger? Har de lavet det der fantastiske badeværelse? Fortæl jeres rådgiver om det hele, så I sammen finder ind til kernen af jeres drømme og dermed får skabt den ideelle planløsning for jer. 

7. Har I fundet inspiration på sociale medier?

Et andet oplagt sted at søge inspiration er de sociale medier. Særligt Instagram og Pinterest er anbefalelsesværdige medier, når I skal researche til jeres kommende hus – hvilket leder os tilbage til mindmappet fra spørgsmål 2. Gem alt, hvad I finder, som kunne være FEDT i jeres kommende hus. 

8. Hvilke overvejelser har I gjort jer ift. funktionalitet? 

For at jeres hus og planløsning stemmer overens med både jeres drømme, hverdag og livsstil er det en god ide at gøre jer nogle overvejelser om huset funktionalitet. Hvad skal køkkenet indeholde for at fungere optimalt for jer? Skal det være et køkken-alrum? Skal det være i direkte forbindelse til stuen? Eller skal de to rum være adskilt? Hvor skal børneværelserne placeres? Skal de have en dynamisk indretning eller en mere statisk indretning med indbyggede skabe? Hvor skal soveværelset placeres? Skal der være 3, 4 eller 5 værelser? Skal I have et kontor? 

Lav en liste – både en liste med krav og en liste med ønsker – og tag den med til jeres rådgiver. På den måde har I et stærkt dialogværktøj, når plantegningen skal skabes.

9. Hvordan skal kvadratmeterne udnyttes? 

Og nu til begrænsningernes kunst. Hvordan skal kvadratmeterne udnyttes? Er det meget vigtigt for jer at have et walk-in i soveværelset? Eller vil I hellere have et multirum til børnene? Skal entreen være stor eller lille – eller er det nok med en indgang i bryggerset? Hvad med alkoven og depot? 

Huset skal fungere i jeres hverdag og gøre jeres liv nemmere og bedre – og derfor er husets funktioner et vigtigt parameter i udformningen af planløsningen. 

10. Er I klar til at komme i gang?

Researchen er lavet. Erfaringen er delt. Valgene er drøftet. Nu skal tegningen udarbejdes. Er I klar til at få tegnet drømmehuset? 

Tegneprocessen: Fra fri leg til færdig streg

Når I har haft første møde med byggerådgiveren, tager han en snak med den tegner, der skal udarbejde den endelig skitse til jeres drømmehus. Han deler jeres tanker, krav og ønsker, og på baggrund af det går tegneren i gang med at udarbejde en skitse, der indeholder så meget som muligt. 

Og herefter har I mulighed for at få et møde med tegneren: Her visualiserer tegneren alle jeres tanker og drømme i forskellige plantegninger. Alle huse bliver tegnet fra bunden af hver gang, men vi har mange eksisterende plantegninger, som kan være en god inspirationskilde:

“Hos Hybel tegner vi alle huse fra bunden af. Derfor er alle vores huse unikke og 100% tilpasset den enkelte kundes ønske, drømme og behov – og vi tegner og tilretter, indtil kunden er helt tilfreds. Det kan tage to korrekturer, og det kan tage 30. Det eneste vigtige er, at kunden står tilbage med en plantegning, hvor alle ønsker er inkorporeret, så de ender med et hus, de kan være glade for mange år frem”, fortæller Alexander Haunstrup, tegnestuechef hos Hybel Aalborg. 

Når I er tilfredse med plantegningen, går tegnestuens arbejde først rigtigt i gang: Skitsen er på plads, den er tilpasset jeres grund, og tegneren skal sikre, at den overholder lokalplanen og diverse reglementer, så projektet er lovligt, og byggetilladelsen kan udstedes. Det er også tegneren, der udarbejder husets indvendige og udvendige tegninger, som håndværkerne, elektrikerne, VVS’erne, og alle de andre kan bruge, når huset skal bygges.