Skrevet af Hybel
info@hybelhuse.dk
Opdateret d. 26. april 2023
Sponsoreret indhold
Bolig » Nybyggeri » Typehuse » Hybel » Byggegrunde i ny udstykning: Hvad skal I være opmærksomme på?

Både nybyggere og byggefirmaer som Hybel ser oftest en ny udstykning som det nemmeste sted at bygge. Grundene er sandsynligvis allerede byggemodnede med kloak og stikledninger på grunden, klar til tilslutning. Og du finder ingen nedgravede olietanke eller murbrokker. Men hvad skal man så være opmærksom på? Det giver vi dig et svar på her.

Hvis I gerne vil bo i et roligt og børnevenligt kvarter, vil en byggegrund i en ny udstykning som regel være en god løsning for jer. Man kan sige, at I her for alvor får lov til at starte fra begyndelsen, og mulighederne for at skabe jeres drømmehus er nærmest uendelige, men der er selvfølgelig også et par ting, I skal være opmærksomme på – uanset om I vil bygge i Jylland, på Fyn eller Sjælland.

Hvordan ser lokalplanen ud?

Noget af det første, I skal have styr på, er lokalplanen. Den gældende lokalplan for området sætter nemlig rammerne for, hvad I kan få lov til at bygge. Men hvad indeholder sådan en lokalplan egentlig? Lokalplanen indeholder blandt andet regler for:

  • Bebyggelsesprocenten: Hvor stor en del af grunden I må bygge på.
  • Placering på grunden og skelkrav: Hvor på grunden må I bygge.
  • Husets stil og udtryk: Hvordan må huset se ud, må der afskærmes til vejen og lignende.

Generelt om nye udstykninger kan man sige, at jo tættere på byerne, I kommer, jo flere regler er der. Hvis I bygger længere væk fra byerne, er der derimod lidt mere frie tøjler. Men uanset hvor I vil bygge, har lokalplanen meget at sige i forhold til jeres muligheder, og som grundejere er I juridisk bundet af den. Hvis I ikke kender til reglerne i lokalplanen, kan I også i værste fald risikere ikke at kunne bygge dét, I drømmer om, eller at skulle rive ned igen. Lokalplanen kan I enten finde på kommunens hjemmeside eller i selve udbudsmaterialet.

Er der nogle servitutter?

Servi-hvad-for-noget? En servitut er en bestemmelse, der er pålagt en grund og kan strække sig fra meget simple ting til mere specifikke – fra hvor høj hækken må være til hvilke slags husdyr, der må være på grunden samt den offentlige brugsret til en sti, der går gennem grunden. Typisk kan en servitut også indeholde bestemmelser for, hvor på grunden, hvor højt og hvordan, I må bygge.

Det vil altså sige, at servitutter kan have en stor indflydelse på, om I kan realisere jeres drømmehus eller ej. På nye grunde er der generelt ikke så mange servitutter, men I skal altid grundigt undersøge det, inden I skriver under på købskontrakten. Byggefirmaer som Hybel hjælper også deres kunder med at afkode både lokalplan og servitutter i forbindelse med projektering af byggerier.

Er der tilslutningspligt og tilslutningsafgift?

I nogle områder kan der være tilslutningspligt til det lokale, kollektive varmeforsyningsanlæg, så I skal betale en afgift for fjernvarme – også selvom I ikke ønsker at benytte jer af det. Så selvom der kan være tilslutningspligt, er der ikke nødvendigvis aftagepligt. Og hvad vil det så sige? Det vil sige, at I skal betale tilslutningsafgiften, men dog ikke behøver at betale for selve fjernvarmen eller naturgassen. Det giver jer nemlig mulighed for at vælge en anden energikilde, for eksempel en varmepumpe eller måske jordvarme og solceller, der kan give jer et endnu mere energivenligt hus.

Udover tilslutning til varmeforsyning skal I også være opmærksom på, hvordan det forholder sig med tilslutninger til strøm, kloak og vand og måske vigtigst af alt: Er tilslutningerne allerede betalt for, eller skal I selv stå for det? I forhold til økonomien i jeres byggeri kan det have meget at sige, om de er betalt eller ej.

Hvad med jordbundsprøver?

Jord er ikke bare jord, og derfor er jordbundsprøver også enormt vigtige. De kan nemlig afgøre, hvor langt vi skal grave ned, før vi når til et lag, der kan bære et hus. Derudover består jorden i nogle områder meget af ler, som skal fjernes og erstattes med en sandpude. Ved hjælp af jordbundsprøver bliver I klar over, om der er behov for ekstrafundering og omfangsdræn, hvilket kan gøre jeres byggeri dyrere end først antaget. Heldigvis har I en fordel, hvis I ikke skal rive et gammelt hus ned, da der her kan være behov for yderligere at tjekke jordbunden for forurening eller nedgravede, skadelige elementer.

Byggegrunde i ny udstykning: Både fordele og ulemper

Det er klart, at der både er fordele og ulemper ved at vælge en byggegrund i en ny udstykning og som med alt andet, afhænger det meget af jeres temperament.

Nybyggerområder har sin charme, og I kan som familie få lov til at starte helt på ny. Derudover er det ofte børnefamilier, der vælger at samle sig her. Der kan altså blive skabt et helt specielt fællesskab og naboskab, og der er altid en legekammerat lige rundt om hjørnet i mange år frem.

På den anden side skal I også være glade for at komme jeres naboer ved, da grundene ofte er placeret relativt tæt på hinanden. Hvis I er blandt de første, der bygger i en ny udstykning, kommer I også i den første tid til at bo i et meget åbent område. Og når jeres hus er indflytningsklart, skal I være opmærksomme på, at I kan komme til at bo blandt byggerod og -larm i en længere periode.

Har I brug for rådgivning?

Hos Hybel har vi flere byggegrunde til salg, som I kan kigge på. Vores byggegrunde fungerer lidt som en plug-and-play-løsning. Der er altså allerede gjort klar til el, kloak, øvrige forsyningskilder, og der er også etableret en tilkørselsvej og lignende. På den måde bliver det så nemt som muligt for jer at komme i gang med jeres byggeri. Vi stiller selvfølgelig altid gerne vores erfaring og ekspertise til rådighed, hvis I har brug for hjælp til at komme frem til den helt rigtige løsning for jer.