Når du skal bygge nyt, skal du vælge, hvilke lyskilder du ønsker i dit nye hus, samt hvor de skal sidde.
Her kan du læse mere omkring de forskellige lyskilder, solforhold, samt hvor der er behov for et ekstra godt lys.
Elektrisk- og naturligt lys
Som udgangspunkt er der to forskellige lyskilder; elektrisk og naturligt.
Det elektriske lys vælger du hos din elektriker, og det naturlige lys vælger du i tegnefasen med din byggerådgiver og eventuelt med tegnestuen.

Elektrisk lys
Når du skal til el-møde hos din elektriker, vælger du, hvor der skal være lamper, spots og stikkontakter, samt hvor mange der skal være.
Derfor er det en god idé på forhånd at tænke igennem, hvordan huset skal indrettes: Hvor vil du have et lampeudtag til pendellamper? Skal der være en stikkontakt til en gulvlampe eller en sengebordslampe? Hvordan skal spotsene placeres?
Spots er en diskret løsning, og i dag kan man få nogle med dæmp, drejning og i forskellige farver, så vi kan nok godt forvente at se mere til spots i hjemmet. Lamper, synes jeg, kan betragtes som en del af indretningen og en mulighed for at give rummet et personligt præg.
Salgschef Louise Juhl
Naturligt lys
De naturlige lyskilder dækker blandt andet over noget som vinduer, lystunneller og ovenlysvinduer. Du vælger dine naturlige lyskilder i tegnefasen, når I skal på plads med den endelige plantegning.
Der er ingen tvivl om, at vinduespartier giver et rigtig godt lysindfald og derved også et bidrag til varmen i huset.
Har du skråloft, vil du muligvis kunne få ovenpåliggende vinduer, så lysindfaldet bliver endnu bedre.
Har du øget loftshøjde, giver dette også mulighed for endnu større vinduespartier. Men før at vinduerne har en god effekt, skal de også være placeret rigtigt i forhold til solen – det kommer vi ind på senere.
I store rum eller rum uden vinduer kan det være en god idé med et ovenlysvindue. Det kan eksempelvis gælde for køkken-alrummet eller badeværelset.
Udover et godt, naturligt lys, så giver et ovenlysvindue også mulighed for udluftning på de varme sommerdage.

Når en gang er placeret midt i huset, kan den hurtigt blive mørk.
Her kan det give god mening at supplere energikrævende spots med én eller flere lystunneller, da de giver omtrent samme lys som en loftslampe. Med en lystunnel kan du derved spare lidt på strømmen i dagtimerne.
Solforhold og husets placering
Selvom mange ikke tænker over det, har solforholdene og husets placering på grunden meget at sige i forhold til, hvor det er en god idé at placere vinduer, og hvor man skal være ekstra opmærksom.
Eksempelvis giver store vinduespartier mod sydvest en masse sol og varme.
Det kan godt blive ret varmt, hvis man har solen til at stå ind ad vinduerne hele dagen om sommeren. Derfor kan man overveje at få solarglas i nogle af vinduerne, så der ikke trænger så meget varme ind i huset.
Salgschef Louise Juhl
Solens placering ændrer sig i forhold til, om det er sommer eller vinter. Dog vil man som udgangspunkt have morgensolen mod nordøst og eftermiddags- og aftensolen mod sydvest.
Ekstra lys i arbejdsrummene
Som tommelfingerregel er der behov for ekstra god belysning i arbejdsrum såsom køkken-alrummet, kontoret og badeværelset.
I køkken-alrummet vil man som oftest vælge at få spots og eventuelt en lampe eller et ovenlys over køkkenøen, som giver et godt lys, når man skal stå og skære grøntsager, stege bøffer eller bage boller.
Mange vælger også at få store vinduespartier i køkken-alrummet, så der kommer en masse lys ind i rummet.
Hvis du arbejder hjemmefra eller bruger meget tid på dit kontor, er det givet godt ud med en god loftslampe, så du ikke skal knibe øjnene sammen for at læse dine e-mails eller breve.

Hos Hybel anbefaler man altid, at der er et vindue inde på badeværelset – enten et satinvindue eller et ovenlysvindue.
Et satinvindue er et vindue med matteret glas, som man ikke kan se igennem, men som stadig lader en masse lys komme ind i rummet.
Udover et godt, naturligt lysindfald, skal der også gerne være spots eller lamper over spejlet, til når man skal sætte hår eller lægge makeup.
Men når det er sagt, så er det meget individuelt i forhold til, hvor meget lys man har brug for. Nogle har behov for meget lys, og andre er mere til hyggebelysning.
Mit bedste råd er at tage ud i udstillingshusene og mærke, hvad der fungerer bedst for en selv. I udstillingshusene kan man opleve de forskellige løsninger og tale med en byggerådgiver omkring, hvilke løsninger de vil anbefale på det pågældende hus.
Salgschef Louise Juhl