Lejlighedspriser stikker af fra offentlig vurdering

Foto: Boligsiden

Ejerlejligheder solgt i Region Hovedstaden kostede i 2016 i gennemsnit lidt over 30.000 kroner per kvadratmeter – 67 procent mere end den offentlige vurdering. Den difference giver store fordele ved familiehandler.

Det kostede i gennemsnit 30.692 kroner per kvadratmeter at købe en ejerlejlighed i Region Hovedstaden sidste år. Havde køberne af disse lejligheder været i familie med sælgerne, kunne de have indgået såkaldte familiehandler, der giver dem ret til at prissætte boligen 15 procent under den offentlige vurdering.

Den offentlige vurdering på solgte ejerlejligheder i Region Hovedstaden sidste år var 18.330 kroner per kvadratmeter – altså 67 procent lavere end markedsværdien.

”Den offentlige vurdering er fastfrosset på 2011-niveau, og på de seks år er priserne på ejerlejligheder steget mere end 30 procent. Vi ser, at antallet af familiehandler er steget betragteligt, og den øgede prisforskel betyder, at det bliver mere fordelagtigt at gennemføre en familiehandel,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk.

LÆS OGSÅ: Guide: Det skal du vide om de offentlige ejendomsvurderinger

Det var Rigsrevisionens kritik af de offentlige vurderinger, der var årsag til, at vurderingerne dengang blev fastfrosset på 2011-niveau. Der kommer nye offentlige vurderinger i 2019.

”Priserne på ejerlejligheder stiger fortsat, så forskellen mellem den offentlige vurdering og markedsværdien vil fortsætte med at stige. Den skattemæssige fordel ved familiehandlen bliver altså større og større, og derfor forventer vi også, at antallet af familiehandler fortsætter med at stige,” siger Birgit Daetz.

LÆS OGSÅ: Forældrekøb i byen: Mor og Far holder børnene tæt på

Find mere om