Forældrekøb i byen: Mor og far holder børnene tæt på

Foto: Boligsiden

Når forældre med bopæl i København, Aarhus eller Aalborg skal lave forældrekøb, køber tre ud af fire lejlighed til deres børn i den by, de bor i. Det viser nye tal fra Boligsiden.dk.

Er forældre mere villige til at købe lejligheder til deres børn, hvis de ikke flytter særlig langt? Ja, viser nye udregninger fra Boligsiden.dk, der har set på, hvor børnenes nye adresser er i forhold til forældrenes adresser.

”Tendensen er klar. Hvis forældrene bor i København, så sker de fleste forældrekøb også i København. Og det samme gør sig gældende for Aalborg og Aarhus. I de tre byer sker hele tre ud af fire forældrekøb i den by, forældrene bor i,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk.

Tallene for øvrige store byer som Odense og Esbjerg er lidt mindre, men her er tendensen den samme.

”Der er selvfølgelig noget trygt i, at børnene bliver tæt på. Men forældrekøbsmønstrene er jo også sådan her, fordi det er i de store byer, at studiepladserne er. Og er man vokset op i København eller Aarhus, er det naturligt, at det også er her, at man studerer og skal indlede livet som udeboende,” siger Birgit Daetz.

For alle kommuner i og omkring København gælder det, at der i gennemsnit blot er mellem 11 og 23 kilometer mellem forældrenes adresse og børnenes nye adresse.

LÆS OGSÅ: Hvem kan gøre et forældrekøb?

2017 er et stort forældrekøbsår

Der er i alt små 10.000 boliger i Danmark, der er forældrekøbt, og 1.275 af dem er handlet i løbet af 2017. Dermed ser i år ud til at blive et stort forældrekøbsår, og det er ingen overraskelse.

”Boligpriserne er steget så meget, at det er svært for de unge selv at komme ind på boligmarkedet i de store byer. Samtidig er lejemarkederne pressede, så det er også blevet sværere at komme ind på. Det har tvunget antallet af forældrekøb i vejret,” siger Birgit Daetz.

Trods prisstigninger på ejerlejligheder i de store byer advarer hun forældrene mod at tro, at et forældrekøb er en sikker vej til at tjene en stor sum penge.

”Man bør først og fremmest lave et forældrekøb for at hjælpe sit barn med at få en god start på livet som udeboende. Og hvis man alligevel bor i nærområdet, kan man endda tænke så langt, at det kunne være en mulighed selv at flytte ind i lejligheden, når børnene senere flytter til noget større. Man skal ikke gøre det alene for investeringens skyld, for det er ikke sikkert, lejlighedspriserne fortsætter med at stige.”

Den gennemsnitlige pris på landets små 10.000 forældrekøb er små 1,2 millioner kroner.

Gennemsnitlig afstand fra forældrenes adresse til børnenes adresse i udvalgte kommuner:

KommuneAfstand
Frederiksberg Kommune15 km.
Roskilde Kommune21,8 km.
Københavns Kommune22,7 km.
Randers Kommune27,9 km.
Aarhus Kommune39,4 km.
Aalborg Kommune49,4 km.
Horsens Kommune52,3 km.
Odense Kommune55,1 km.
Vejle Kommune72,4 km.
Kolding Kommune95,4 km.
Esbjerg Kommune101,3 km.

Længste gennemsnitlige afstand fra forældrenes til børnenes adresser

KommuneAfstand
Bornholms Kommune156,9 km.
Fanø Kommune156,4 km.
Tønder Kommune149 km.
Struer Kommune142,7 km.
Vejen Kommune141,7 km

LÆS OGSÅ: Her bor forældrene, der laver forældrekøb

Find mere om