Huskøb: Giv dig selv mindre regninger i indflyttergave

Skrevet af Boligsiden
presse@boligsiden.dk
Opdateret d. 19. december 2022

Der er store gevinster at hente ved at tænke energiforbedringer ind i huskøbet. Her er en række konkrete tips til, hvordan du minimerer energiregningen på dit nye drømmehus.

Beliggenhed, beliggenhed og atter beliggenhed. Der er en grund til, at det er et begreb, vi alle sammen kender, for der er ingen tvivl om, at beliggenheden er vigtig, når du er på jagt efter drømmeboligen.

Men det kan alligevel betale sig, at du breder fokus ud, når du kigger på bolig. Du bør nemlig også undersøge boligens energiforbrug og muligheden for energirenoveringer og tænke energiforbedringer ind, når du køber.

Her er tre simple tips, som du bør tænke over, allerede inden du køber boligen.

 • Nemmere forbedring: Det er oplagt at forbedre huset i forbindelse med indflytning, hvor det står tomt, og arbejdet kan udføres uden at genere dig.
 • Fordelagtige lån: Du kan ofte få et fordelagtigt lån til forbedringer, når du alligevel låner til huskøb. Mange banker giver særlige fordele til energiforbedringer.
 • Spar penge fra dag ét: Jo før du forbedrer boligen, desto før får du glæde af forbedringerne – og sparer penge på varmeregningen

Vi har i denne guide samlet en række af konkrete tips til, hvordan du begrænser energiregningen i dit nye hus.

Tre veje til lavere energiforbrug

Når du køber hus, køber du samtidig en varmeregning mange år frem. Inden du skriver under på købsaftalen, bør du derfor overveje, om der er behov for at energirenovere huset.

Her på siden får du gode råd om de tre vigtigste ting, du skal gøre:

 • Brug energimærkningsrapporten.
 • Se på varmetypen.
 • Læg en plan for renovering.

Læs, hvad du ellers skal være opmærksom på, når du skal købe bolig.

Brug energimærkningsrapporten

Alle huse, der bliver solgt, har et energimærke, og det er et redskab, du som køber skal bruge. For i energimærkningsrapporten kan du se, om dit kommende hus fråser med energien sammenlignet med andre.

I energimærkningsrapporten kan du også se, hvilke energiforbedringer der bedst kan betale sig. Nogle af forbedringerne er oplagte at få styr på, inden du flytter ind. Det kan for eksempel være isolering af ydervægge, udskiftning af vinduer eller lignende, der gør, at dit nye hus holder bedre på varmen.

Du kan bruge energimærkningsrapporten til to ting:

 • Sammenlign energimærket med andre huse i samme byggeperiode: Du kan få et indtryk af, om huset er i bedre eller dårligere energimæssig stand end lignende huse.
 • Kig på de rentable forbedringer i rapporten: Hvis rapporten indeholder rentable forbedringer, vil det oftest være en god idé at gennemføre dem.

Se mere i vores guide til energimærket.

Find din egen boligs energimærke.

Se på varmetypen

Undersøg, hvilken type varme huset opvarmes med. Både anlæg og varmeform har nemlig stor betydning for størrelsen af din varmeregning.

Her er gode råd til de forskellige varmetyper:

 • Olie, naturgas eller elvarme: Overvej at skifte til fjernvarme eller varmepumpe. Du kan få 22-45.000 kroner i tilskud, hvis du skifter til jordvarme eller luft til vand-varmepumpe i områder uden fjernvarme.
 • Fjernvarme: Hvis fjernvarmeanlægget er fra før 1990, kan det som regel betale sig at udskifte unitten og installere automatik på anlægget.

Prøv beregneren på SparEnergi og se, hvad du kan spare ved at skifte til en ny varmekilde

Læg en plan for renoveringen

Inden du beslutter at købe huset, bør du få hjælp fra en rådgiver til at afgøre, hvilke energiforbedringer du skal foretage, og hvor meget det vil koste.

 • Få rådgivning: Tag en rådgiver med ud til huset, før du skriver under. Rådgiveren kan hjælpe dig med at få overblik over mulige renoveringsprojekter, så du kender omfanget, inden du beslutter dig.
 • Finansier renovering ved køb: Når du allerede fra starten ved, hvad du vil renovere, og hvad det vil koste, kan du måske låne penge til det samtidig med huslånet. Det gør økonomien mere fordelagtig.
 • Husk tilskud og fradrag: Husk, at du kan få tilskud og fradrag for at energirenovere og at skifte til en mere miljøvenlig opvarmningsform. Det er vigtigt, at du søger om tilskud, inden du går i gang med arbejdet.

Læs mere om forskellige typer rådgivning.

Læs vores guide til tilskud fra Bygningspuljen og fradrag fra BoligJobordningen.

Når du er flyttet ind

Selv det bedst renoverede hus er ikke mere energivenligt end de mennesker, der bor i det.

Din og familiens energivaner har derfor betydning for, hvor høj jeres varmeregning ender med at blive.

Gode energivaner giver dig en lavere varmeregning. Eksempelvis kan du skære cirka fem procent af dit varmeforbrug ved at skrue bare én grad ned for varmen.

Hvis du synes, at din varmeregning ligger i den høje ende, selv om du har energiforbedret dit hus, kan du tjekke op på gode vaner i vores guide til gode energivaner.

Læs også vores Flytte Huskeliste her.

Denne artikel er skrevet af Energistyrelsens rådgivningstjeneste SparEnergi.dk.