Energimærke til dit hus: Her får du alt det, der er værd at vide

Skrevet af Boligsiden
[email protected]
Opdateret d. 17. maj 2022

Skal du sælge dit hus, skal det have et energimærke. Læs mere om energimærkning og få styr på regler, priser, gyldighed, energiklasser og meget mere.

Hvad er et energimærke?

Et energimærke er et ”stempel” på din bolig, der viser, hvor energieffektivt dit hus er, og i energirapporten kan du se de energiforbedringer du – eller en kommende køber – kan lave for at gøre boligen mere energirigtig.

Hvis du skal sælge dit hus, skal du have en energimærkning. Du får et energimærke ved at kontakte et af de omkring 250 firmaer, der har energikonsulenter ansat til at udarbejde energimærkningsrapporter.

Energimærkningsordningen har eksisteret siden 1998, men først i 2010 blev det lovpligtigt at have energimærke ved salg. Det skete på baggrund af et EU-krav om, at Danmark skal reducere energiforbruget med 20 procent frem til 2020 i blandt andet boligsektoren.

Det er Energistyrelsen, der administrerer energimærkningsordningen.

Hvordan ser skalaen af energimærker ud?

Skalaen for energimærknings går fra A til G. Energimærke A er delt op i de tre underkategorier A2020, A2015 og A2010. Boliger med et af de tre typer af energimærke A har lavest energiforbrug, mens energimærke G har det højeste.

Ifølge tal fra Boligsiden fra slutningen af maj 2019 fordeler udbuddet og salget af huse de seneste 12 måneder sig sådan her mellem de forskellige energiklasser:

ENERGIMÆRKE HUSANTAL SOLGTEUDBUD
A (A2020, A2015, A2010)1.7621.641
B2.7832.012
C11.9799.117
D12.71810.807
E6.4896.018
F3.1323.162
G2.0612.028

(Kilde: Boligsiden)

Hvordan ser jeg energimærket på Boligsiden?

Når du skal finde energimærket på en bolig til salg på Boligsiden, skal du lede efter det lille farvede husikon (se billede herunder). Det står ved siden af boligtypen og lige over adressen.

Du kan også lave en søgning, hvor du for eksempel søger specifikt efter boliger, der kun har energimærke A, B og C. Det gør du ved at bruge avanceret søgning eller ved at justere en allerede foretaget søgning i menuen til venstre.

SE REGNESTYKKET: Et dyrt hus med et godt energimærke kan være billigere i længden end et billigt hus med et dårligt energimærke.

Energimærke til hus, lejlighed og sommerhus: Hvilke boligtyper kræver energimærkning?

Du skal have energimærke til følgende boligtyper, når du skal sælge din bolig:

  • Enfamilieshuse og række,- kæde eller dobbelthuse
  • Bygninger med ejerlejligheder
  • Bygninger med andelsboliger, anparter og aktier i boligfællesskab
  • Bygninger til udlejning eller bygninger med lejeboliger.

Når du sælger dit hus, er det altså lovpligtigt, at det har et energimærke. Det samme gør sig gældende for salg af ejerlejligheder. Alligevel er reglerne for energimærkning en smule anderledes for ejerlejlighederne.

Det er nemlig hele den ejendommen, som din ejerlejlighed ligger i, der skal have et energimærke. Hvis din ejendom ikke har et energimærke i forvejen, skal du kontakte ejerforeningen, der har ansvaret for, at en energirapport og en energimærkning bliver udarbejdet.

Senest tre uger efter at du har bedt foreningen om et energimærke, skal den have lavet en aftale med et firma, der kan foretage energimærkningen. Senest 60 dage efter anmodningen skal foreningen udlevere energimærket til dig, så du kan komme videre i salgsprocessen.

Sommerhuse, kolonihavehuse og lignende er undtaget fra energimærkningsordningen, og der skal altså ikke udarbejdes energimærke i forbindelse med en handel. Det gælder også fredede bygninger samt bygninger, der efter aftale mellem sælger og køber annonceres til nedrivning.

Hvad koster et energimærke?

Der er fastsat maksimumspriser på energimærker. Ifølge boligejer.dk ser maksimumpriserne fra 1. januar 2019 sådan her ud:

  • 6.071 kroner for en bygning på under 100 m2
  • 6.679 kroner for en bygning på 100-199 m2
  • 7.285 kroner for en bygning på 200-299 m2
  • 1.098 kroner for et enfamiliehus uden bygningsgennemgang.

De fleste af de firmaer, der udbyder energimærkningsrapporter, laver også både elrapport og tilstandsrapport. Ofte er der penge at spare ved at købe alle tre rapporter samme sted, da du kan få en samlet reduceret pris for alle tre rapporter.

LÆS OGSÅ: Hvad er en tilstandsrapport?

Hvor længe er et energimærke gyldigt?

Et energimærke har en gyldighed på 10 år. Derfor kan du sagtens få lavet et energimærke i god tid, før du sætter din bolig til salg.

Du skal dog være opmærksom på, at hvis du laver forbedringer på ejendommen, der ændrer væsentligt ved dit energiforbrug, så skal have lavet et nyt energimærke.

Hvem laver energimærket, og hvordan bliver det til?

Det er udelukkende certificerede energimærkningsfirmaer, der må udarbejde energimærkningsrapporter. Firmaet sender en certificeret energikonsulent ud, der laver en såkaldt bygningsregistrering.

En bygningsregistrering er en systematisk gennemgang at dit hus, hvor energikonsulenten undersøger samtlige rum og ser på kvaliteten i isoleringen af tag, facader, gulv, vinduer og døre og varmekildens effekt.

Ud fra det udregner han eller hun bygningens energiforbrug og placerer bygningen i en energiklasse på energimærkeskalaen.

Hvorfor er energimærkningen blevet kritiseret?

Energimærkningsordningen har været kritiseret, fordi Energistyrelsen har registreret mange fejlbehæftede energimærker.

I august 2018 udsendte Energistyrelsen sin seneste kvalitetskontrol af energimærker for 2017. Den viste, at der var fejl i 21 procent af alle energimærkninger. Det var imidlertid en forbedring i forhold til 2016, hvor der var fejl i 31 procent af energimærkerne.

Energistyrelsen understreger i rapporten, at de fremadrettet vil være ekstra opmærksom på kvaliteten i energimærker på nybyggeri, hvor andelen af korrekt energimærkning er faldet.

I december 2018 meddelte Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet, at energimærket i løbet af 2019 vil blive forbedret. Ved hjælp af digital kontrol vil ministeriet udrydde sjuskede indberetninger. På sigt skal energimærket være 100 procent digitalt.

Hvis du vil klage over dit energimærke

Er du boligejer, og mener du, at der er fejl i dit energimærke, kan du klage over din energirapport, indtil den er et år gammel.

Har du købt en bolig, og finder du ud af, at der er fejl i boligens energimærke, kan du klage indtil et år efter overtagelsesdatoen. Dog senest seks år efter den dato, der står på energimærkningsrapporten.

Find klageskema og klagevejledning hos Energistyrelsen.

Kan det betale sig at energirenovere og forbedre energimærket?

Det kan energimærkningsrapporten svare dig helt konkret på. Her er der nemlig forslag til – og beregninger på – hvilke energiforbedringer det kan betale sig at gennemføre.

Indtast en adresse her og se et eksempel på en energimærkningsrapport. Her kan du læse, hvor meget du kan spare på de foreslåede energiforbedringer.

Energistyrelsen har lavet en video, der forklarer, hvad energiforbedringer er, og at det i mange tilfælde kan svare sig at energirenovere.

Ser vi nærmere på de seneste 12 måneders hussalg fordelt på energiklasser, afslører det ligeledes, at du som sælger får en højere pris, jo bedre dit energimærke er.

ENERGIMÆRKE HUSSALGSPRIS PR. KVM. (KR.)
A (A2020, A2015, A2010)22.274
B18.293
C16.225
D14.862
E13.623
F12.215
G9.833

(Kilde: Boligsiden)

LÆS OGSÅ: Skru op for prisen på dit hus med det rigtige energimærke