Vi jagter de billige boliger

Villalejlighed

Foto: Boligsiden

Danskerne sænker ambitionerne og foretrækker primært de billige og mellemdyre boliger. Kun to ud af 10 boligkøbere køber de dyre boliger, og mønstret går igen over hele landet.

Økonomisk krise, trussel om arbejdsløshed og finansektorens strammere krav, når boligkøberne skal låne penge, får i stigende grad danskerne til at søge mod boligerne i det billigste og mellemste prislag. Det fremgår af en undersøgelse, som ejendomsmægleren EDC har foretaget i kædens godt 240 butikker.

Opgørelsen viser, at hele 82% af de solgte boliger på landsplan er i den billige til mellemdyre kategori. 18% af handlerne er således kun i den dyre og dyreste ende af spektret.
Udviklingen er bemærkelsesværdig, for det er faktisk ikke mere end 2-3 år siden, at salget var jævnt fordelt på de forskellige priskategorier. Dengang var der nemlig altid købere til de dyrere ejendomme – hvis ellers de bare lå rigtigt eller var flot sat i stand. Men sådan er det ikke længere.

”I dag kan selv en god beliggenhed eller en flot istandsat ejendom være svær at sælge, med mindre prisen sættes lavt i forhold til områdets øvrige tilbud,” siger EDC’s kommunikationschef Jan Nordmann.

Går efter de gode tilbud

Nu skulle man tro, at det er Århus- og hovedstadsområdet, hvor priserne i de glade dage steg mest, der præger statistikken; men det er ingenlunde tilfældet, for mønstret går igen i alle landets fem regioner. Og den slags er faktisk en sjældenhed på et boligmarked, der varierer utroligt meget fra den ene ende af landet til den anden.

”Flere steder på Sjælland er priserne faldet 20, 30 og op til 40 procent, mens et område som Nordjylland kun har oplevet beskedne stigninger og fald. Alligevel er mønstret det samme – det er primært boliger fra den billige og mellemste priskategori, der bliver solgt”, siger Jan Nordmann.

Den priskategori, der på landsplan sælges flest boliger i, er den mellemdyre, som omfatter hele 32% af de solgte boliger, og det skyldes, at boligkøberne her finder nogle rigtig gode tilbud.

”De mellemdyre boliger er typisk de lidt mere eksklusive boliger, der har været for dyre til det aktuelle marked, og som derfor er blevet sat markant ned i pris. Det er her køberne føler, at de kan gøre et rigtigt godt køb, og så slår de til.”

Svært at få lov at låne

Det kraftige fald i boligpriserne kunne potentielt have givet flere danskere økonomisk mulighed for at købe ejerbolig. Imidlertid har banker og realkreditinstitutter strammet kravene for lånegodkendelser så betragteligt, at købere til de dyreste boliger oftest skal have to gode indtægter foruden en opsparing med sig, typisk fra salg af en tidligere bolig.

Derfor er det ejendomsmæglernes opfattelse, at tilstrømningen mod de billigere boliger mest af alt er et udtryk for, at det er blevet sværere at blive godkendt til finansieringen.

”I starten af året faldt en stor del af handlerne på gulvet, fordi køberne blev afvist i bankerne. Efterfølgende har køberne taget situationen til efterretning og fundet en væsentlig billigere bolig, og så er handlen blevet en realitet,” siger Jan Nordmann.

Medvirkende faktor til den landsdækkende udvikling er også, at mange boligkøbere af frygt for arbejdsløshed og yderligere prisfald ikke tør sætte sig for dyrt og derfor hellere går på kompromis med stil og beliggenhed.

Førstegangskøbene er tilbage

En ny tendens er også, at ejendomsmæglerne samstemmende melder om, at førstegangskøberne er tilbage på ejerboligmarkedet. Det er kombinationen af faldende priser og den lave rente, der igen har gjort det attraktivt at bo i ejerbolig frem for at bo til leje, og det glæder mæglerne over hele landet.

”En stigning i antallet af førstegangskøbere er en forudsætning for at få gang i boligmarkedet, for det betyder jo, at sælgerne af disse ejendomme også skal ud og købe ny bolig. Stigningen startede i hovedstadsområdet, men at vore mæglere igen møder førstegangskøbere over hele landet er bestemt godt nyt for boligmarkedet,” slutter Jan Nordmann.