Vestjyderne betaler mest for et flot køkken

Et flot køkken får salgsprisen til at stige, når boligen skal sælges. Vestjyderne betaler mest for nye køkkener, mens Københavnerne betaler mindst. En stor, ny undersøgelse fra Boligsiden.dk afdækker, hvor meget et nyt køkken betyder for salgsprisen på boligen.

Et flot køkken har typisk en tydelig positiv effekt på salgsprisen af en bolig. Det viser et omfattende studie af mere end 3.600 solgte boliger, hvor standen af køkkenet er vurderet i hver enkelt sag og holdt op i mod salgsprisen. Resultatet viser, at et flot køkken trækker prisen op, men at der er store regionale forskelle.

Især i Vestjylland betaler man mere for de flotte køkkener, og her får man også mest rabat, hvis køkkenet er gammelt eller udslidt. I København betaler man omvendt set mindst for et lækkert køkken, mens det også er blandt de områder, hvor et dårligt køkken ikke trækker prisen så meget ned.

”I København betyder beliggenheden alt. At boligen og køkkenet er gammelt, har mindre betydning. Samtidig er mange måske indstillet på selv at sætte et nyt køkken i og foretrækker selv at vælge elementer og stil”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

Prisen trækkes ikke op af køkkenet alene

Analysen af de 3.600 boliger viser, at prisen snildt kan stige 2-3.000 kroner pr. kvadratmeter, hvis huset har et flot køkken. Det svarer til en værdistigning på 3-400.000 kroner for en villa på 140 kvadratmeter. Men før du ringer til det nærmeste køkkenfirma, skal du vide, at køkkenet sjældent trækker prisen op alene.

”Hvis husets generelle stand og beliggenhed ikke er ideel, kan selv et flot køkken ikke trække prisen op. Omvendt trækker et ældre køkken i et hus på Strandvejen næppe prisen synderligt ned”, siger Birgit Daetz.

Når der er et spritnyt køkken i et nybygget hus, er det nybyggeriet mere end det nye køkken, der er motor på prisen, og det samme gælder, når et flot køkken er placeret i et palæ med havudsigt. Så skal man som sælger sætte nyt køkken i boligen, inden til salg- skiltet kommer op?

”Hvis man har et virkelig udslidt køkken i et ellers flot hus, kan man overveje, om det ikke vil øge den samlede værdi. Men i bund og grund er det nok en bedre ide at skifte køkkenet, mens man bor i huset og ikke har planer om at sælge, så man selv får glæde af det. Hvis man så efterfølgende skal sælge, kan man glæde sig over, at det i hvert fald ikke skader prisen”, siger Birgit Daetz.

Find mere om