Boligsælgere gav lidt mindre i nedslag i årets første kvartal

BBR

Foto: Unsplash

Nye tal fra Boligsiden viser, at landets boligsælgere i gennemsnit gav lidt mindre i prisnedslag i første kvartal 2024, end de gjorde i fjerde kvartal 2023.

Der blev i gennemsnit barberet lidt mindre af udbudsprisen i forbindelse med boligsalg i årets første kvartal, end der gjorde i fjerde kvartal sidste år.

Det fremgår af nye tal fra Boligsiden, som eksempelvis viser, at landets hussælgere i gennemsnit gav 680 kroner per kvadratmeter i nedslag i første kvartal 2024.

For et gennemsnitligt hus på 150 kvadratmeter svarer det til et nedslag på 102.000 kroner. Og det er tre procent mindre, end der i gennemsnit blev givet i nedslag for villaer og rækkehuse i fjerde kvartal 2023.

Prisnedslaget for ejerlejligheder faldt med én procent fra fjerde kvartal sidste år, som betyder, at lejlighedssælgere i gennemsnit gav 1.084 kroner per kvadratmeter i nedslag i første kvartal i år.

For sommerhusene lød nedslaget på 1.031 kroner per kvadratmeter i første kvartal i år, som er ni procent mindre, end der i gennemsnit blev givet i fjerde kvartal sidste år.

”Det er ikke en stor reduktion, der har været i det gennemsnitlige nedslag fra fjerde kvartal sidste år til første kvartal i år, og vi ser som regel, at nedslaget svinger lidt op og ned, når vi går fra et kvartal til et andet. Så i udgangspunktet er den seneste udvikling ikke synderligt opsigtsvækkende,” siger Birgit Daetz, boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden, og fortsætter:

”Men vi hæfter os alligevel ved, at nedslagets størrelse er blevet en smule mindre, fordi det er en indikator for, hvor tætte sælgere og købere i udgangspunktet er på hinanden, når det kommer til at finde en boligs pris. Bliver nedslaget mindre, så er det et tegn på, at landets boligsælgere og -købere har lettere ved at blive enige om, hvad en bolig er værd, som også siger noget om vilkårene på boligmarkedet.”

”Spoler vi eksempelvis tiden et år tilbage, blev der givet væsentligt mere i nedslag, og det skyldtes blandt andet, at boligmarkedet var et andet sted, hvor der dengang herskede mere uro og utryghed på grund af den daværende situation i samfundsøkonomien. Siden da er der faldet mere ro på blandt andet inflationen og energikrisen, som har bidraget til mere stabilitet boligmarkedet.”

Birgit Daetz understreger desuden, at der her er tale om et landsgennemsnit, og at der derfor kan være stor variation i nedslagets udvikling for de forskellige boligtyper lokalt i kommunerne.

Husk, at du til enhver kan tid se, hvor meget der i gennemsnit gives i nedslag i de områder og for de boligtyper, du interesserer dig for, på Boligsiden. Klik her og se den lokale udvikling i nedslag.

Find mere om