Udbudspriser faldt i årets 1. kvartal

Foto: Boligsiden

Boligsælgerne sænkede udbudsprisen på de gængse boligtyper i årets første tre måneder. Alligevel er prisfaldene for landet som helhed stort set bremset helt op.

Udbudspriserne på ejerlejligheder, enfamiliehuse og fritidshuse faldt over en bred kam i de tre første måneder af 2010. Alligevel er der grund til glæde, for prisfaldene er efterhånden så små, at de næsten ikke er værd at ofre tid på. Det viser udbudstal fra Boligsiden.dk.

Lad os alligevel dykke lidt ned i tallene.

Prisfaldet var størst på villaer, villalejligheder og rækkehuse, hvor boligsælgerne i gennemsnit sænkede prisen med 1,5 pct. sammenlignet med 4. kvartal sidste år. Ejerlejlighederne blev 1,2 pct. billigere, mens sommehussælgerne satte udbudsprisen ned med gennemsnitligt 0,8 pct.

Tæt på nul

”Vi er meget tæt på nul hele vejen rundt, så markedet fortsætter kursen mod absolut stabilitet. Visse steder er der da også mindre stigninger at spore. For eksempel stiger udbudspriserne på huse i København by med 1,3 pct. Og set over det sidste år er stigningen på 5 pct.”, forklarer Birgit Daetz, kommunikationschef hos Boligsiden.

Alligevel er der grund til panderynker. Nogle få steder i landet udviser dele af boligmarkedet nemlig stadig tegn på uro. Værst ser det ud med markedet for ejerlejligheder i Vest- og Sydsjælland, hvor udbudspriserne er styrtdykket med 11, 1 pct. alene i årets første tre måneder. Et fald, der er ti gange så stort som faldet fra 3. til 4. kvartal 2009.

Prisfald fordoblet på 3 måneder

”Sælgerne har tilsyneladende nølet noget med at følge med udviklingen på boligmarkedet. Og det meget større fald i udbudspris i det seneste kvartal betyder, at det samlede prisfald set over 12 måneder er næsten fordoblet – alene i løbet af det forgangne kvartal. Således er faldet i udbudspris på de vest- og sydsjællandske ejerlejligheder siden 1. april sidste år oppe på 18,5 pct.”, fastslår Birgit Daetz.

Set over et år står det imidlertid endnu værre til med de københavnske sommehuse. Her er faldet i udbudspris på 26,3 pct. Men til gengæld stiger priserne nu igen for første gang, siden boligkrisen satte ind. Udbudsprisen er i gennemsnit hævet med 6,3 pct. fra januar til april, fremgår det af Boligsidens tal.

Igen interesse for sommerhuse

”Det kommer vel at mærke efter et prisfald på op imod en tiendedel i sidste kvartal af 2009. Mest af alt er det vel udtryk for, at der er grøde på det københavnske boligmarked som helhed – priserne er nemlig igen ganske fornuftige mange steder – og blandt andet derfor er interessen for at kigge på sommerhus vendt tilbage. Det har sælgerne naturligvis opdaget”, forklarer Birgit Daetz.

For landet som helhed er der imidlertid ikke tale om en tendens, og først når 2. kvartal er omme, er det muligt at sige noget præcist om, hvor markedet for sommerhuse bevæger sig hen i dette forår.

Faktum er imidlertid, at boligsælgerne over en bred kam har fået mere tillid til markedet, og det får udbudspriserne til næsten at stagnere. Det kan de i øvrigt takke køberne for – det er jo i sidste ende dem, der bestemmer, om prisen er rigtig. Og det ser den efterhånden ud til at være.