Store prisfald på sønderjyske ejerlejligheder

Foto: Boligsiden.

Ejerlejlighederne i Tønder og Aabenraa er faldet med 19 pct. i pris på et år. Samtidig er der også blevet færre etageboliger til salg i de to kommuner.

Boligprisfaldet har ramt Danmark bredt, og i hovedstaden er udbudspriserne på eksempelvis ejerlejligheder faldet med over en tredjedel. Men det er et langt større prisdyk end stort set alle andre steder i landet.

Og når det gælder Sønderjylland, springer det i øjnene, at udbudspriserne på ejerlejligheder i kommunerne Tønder og Aabenraa faktisk er faldet med hele 19 pct. – alene siden maj i fjor.

”Det er et voldsomt prisfald, eftersom de fleste dele af Jylland slet ikke festede igennem til den lyse morgen som sjællænderne gjorde under boligprisfesten. Men tallet dækker også over, at udbudspriserne tog et hop opad i efteråret 2008, hvor der blev sat en håndfuld nybyggede lejligheder til salg”, forklarer Birgit Daetz, der er kommunikationschef hos Boligsiden.dk, som står bag tallene.

Det hev den gennemsnitlige kvadratmeterpris i Aabenraa og Tønder op. Men ser man over en to-årig periode er prisfaldet mere moderate 9 pct. På landsplan er det gennemsnitlige prisfald i samme periode næsten dobbelt så stort, og det tegner et samlet billede af, at de sønderjyske lejlighedsejere langt fra har beruset sig i samme omfang som i andre dele af landet. Derfor er tømmermændene i dag også tilsvarende mindre i syddanmark.

Nu er priserne imidlertid faldet, også i Sønderjylland, og det har haft den effekt, at mange sælgere har trukket sig ud af markedet, simpelthen fordi udbudspriserne er blevet for lave for mange.

Udbuddet faldet med 33 pct.

”I den situation vælger folk ofte at blive boende en årrække endnu og så vente med at indfri drømmen om eget hus, til markedet igen ser mere fornuftigt ud for dem”, siger Birgit Daetz.

På et år er udbuddet af ejerlejligheder i Tønder og Aabenraa således skåret ned med en tredjedel. Der er altså mindre at vælge imellem, og alligevel har det ikke – endnu i hvert fald – påvirket udbudspriserne i opadgående retning. Tværtimod er de faldet måned for måned siden sidste forår.

”Lejlighederne står til salg til en gennemsnitspris på 14.700 kroner pr. kvadratmeter, og vi skal flere år tilbage, før priserne var nede i det niveau. Det er for eksempel stadig 15 pct. lavere, end lige inden finanskrisen satte ind. Så der er bestemt noget at hente for køberne i dag sammenlignet med tidligere”, mener Birgit Daetz og fortsætter:

Prisstigninger på vej

”Det er et faktum, at priserne stiger i hver tredje danske kommune, og at mønstret stille og roligt forplanter sig til resten af landet. Det er derfor kun et spørgsmål om tid, før priserne også stiger i Tønder og Aabenraa”, vurderer Birgit Daetz.

Et andet forhold er, at de økonomiske eksperter tilsyneladende ikke ser udsigt til nogen form for renteforhøjelse i de næste mange måneder. Den faktor kommer derfor ikke til at påvirke priserne i negativ retning – for nu at sige det lidt konservativt. Derfor er spørgsmålet, man skal gøre op med sig selv, om ikke, det er tiden at slå til, hvis man er faldet for en lejlighed, og finansieringen er i orden.

”Vores tal viser, at faldet i udbudspriser er aftaget måned for måned siden sidste efterår. Så selv om vi samlet set har været vidner til et stort prisfald i Sønderjylland, så forventer vi en snarlig vending”, slutter Birgit Daetz.

Find mere om