”Store boligprisfald er snart historie”

Realkredit Danmark forudser, at boligpriserne når bunden inden årets udgang. Samtidig vil det hurtige prisfald være godt for mobiliteten på boligmarkedet – og for dansk økonomi.

Prisfaldet på boligmarkedet stopper inden nytår, hvorefter priserne vil holde sig på et stabilt niveau i hele 2010.
Det forudser Realkredit Danmark, efter at Realkreditrådet tidligere torsdag udsendte sin længe imødesete statistik over handelspriserne på boligmarkedet i årets 2. kvartal.

Ifølge statistikken er der sket en pænt stor opbremsning i prisfaldet i løbet af foråret, og for eksempel er priserne på parcel- og rækkehuse blot faldet med 2,8% i 2. kvartal. For ejerlejlighederne så det faktisk lidt bedre ud; her faldt priserne med 5,9% alene i årets tre første måneder, men kun med 1,9% i 2. kvartal.

”Dagens tal bekræfter vores formodning om, at prisfaldet snart er overstået, og det varsler bedre tider for det danske boligmarked”, siger Elisabeth Toftmann Asmussen, der er cheføkonom hos Realkredit Danmark (RD).

Yderligere 5% prisfald

Mens ejerlejlighederne har fået barberet 27,6% af prisen siden de vildeste dage, er huspriserne samlet set nu faldet med 14,8% siden toppen, og Realkredit Danmark forventer, at priserne vil falde med yderligere 5%.

”Officielt kan vi sige, at vi nu har lagt tre fjerdedele af det samlede prisfald bag os. Uofficielt kan vi dog lægge en endnu større del af prisfaldet bag os, for statistikken (fra Realkreditrådet, red.) dækker over de lån, der er udbetalt i 2. kvartal; dermed er der handler med, som er foretaget endnu tidligere end april måned”, siger Elisabeth Toftmann Asmussen.

Samlet set vurderer kreditinstituttet derfor, at vi er ved at være tæt på bunden. Men RD regner altså fortsat med et lille prisfald, som vil komme i andet halvår af 2009.

Prisfald i 2010 kun på 1/5%

”Vi forventer konkret, at boligpriserne vil falde med henholdsvis 2,6 procent og 2,2 procent i 3. og 4. kvartal. Kigger vi mod 2010, forventer vi, at boligpriserne vil falde med under 1/2 procent. Med den store usikkerhed, der er forbundet med boligprisprognoser, betyder det, at de store prisfald snart er historie på det danske boligmarked,” fastslår Elisabeth Toftmann Asmussen.

Hos konkurrenten Nykredit er man mere forsigtig med at sætte tal på boligprisernes udvikling i de kommende måneder. Men man er delvis enig i RD’s vurdering.

Stabilitet afhænger af arbejdsmarkedet

”Vi forventer, at boligpriserne for landet som helhed vil fortsætte med at falde i 2009, men i aftagende tempo og med en gradvis stabilisering i 2010. Men det vil i høj grad afhænge af, at arbejdsmarkedet ikke forværres markant. Dagens store stigning i arbejdsløsheden med 7.400 i juni understreger udfordringen”, lyder det fra chefanalytiker hos Nykredit Ulrik Bie.

Selv om Nykredit – som alle andre – forventer stigende ledighed i det kommende år, vil der fortsat være langt til de ledighedstal, som vi oplevede i slutningen af 1980erne og begyndelsen af 90erne, mener Ulrik Bie og peger på, at det øger muligheden for en stabilisering af boligmarkedet.

Det er der så sandelig også snart behov for, selv om mange danskere tilsyneladende har vænnet sig til at agere efter de barske forhold på boligmarkedet. Og det sidste forhold kan ifølge RD vise sig at blive til fordel for samfundsøkonomien.

”Samlet set betyder det, at boligpriserne vil være faldet 20% over en periode på to et halvt år. Det er et historisk hurtigt prisfald, der samtidig vidner om, at de danske boligejere hurtigt har forholdt sig til den nye virkelig med lavere priser på boligmarkedet. Drømmen om at være murstensmillionær er måske bristet for mange, men det hurtige prisfald er godt for mobiliteten på boligmarkedet og kan på lidt længere sigt også være med til at sikre, at dansk økonomi ikke bliver hængende i en lavvækstperiode”, vurderer Elisabeth Toftmann Asmussen.