Stor forskel på prisnedslag på villaer

Foto: Boligsiden

Der er stor forskel kommunerne imellem på, hvor ofte der bliver givet et nedslag i prisen, når hushandlen skal falde på plads, viser tal fra Boligsiden.dk.

Når du har fundet dit drømmehus, og du er indstillet på at købe, skal du og sælger finde en pris. Ofte kommer sælger dig i møde og slår lidt af prisen, og så er handlen på plads. Men der er stor forskel på, hvor meget du kan forvente at få i nedslag på din hushandel.

”Alt afhænger selvfølgelig af den enkelte bolig, og hvordan udbudsprisen ligger i forhold til, hvad der er realistisk at få for boligen. Men der er også store regionale forskelle. I nogle kommuner bliver der givet nedslag i samtlige hushandler, mens husene bliver solgt med nedslag i under halvdelen af tilfældene i andre kommuner”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

På øerne Samsø og Læsø blev der i andet kvartal af 2014 givet nedslag i prisen på samtlige hushandler, mens der i Albertslund kun blevet givet rabat til 43 procent af dem, der købte en villa. På landsplan ender 80 procent af hushandlerne med et nedslag på gennemsnitligt 6,6 procent.

Udover udsvinget i andelen af hushandler med nedslag, er der også stor forskel på, hvor meget der så bliver slået af prisen.

Hyppige men små nedslag i Nordsjælland

I den Nordsjællandske kommune Allerød blev der i andet kvartal af 2014 givet nedslag i 89 procent af hushandlerne. Det er nok til at placere Allerød i top 10 over kommuner, hvor der oftest bliver givet rabat, når villahandlen skal på plads.

Til gengæld står størrelsen på nedslagene i Allerød i skærende kontrast til hyppigheden af handler med nedslag. Nedslagenes størrelse er nemlig nede i 4,5 procent i gennemsnit på en gennemsnitlig hushandel. Og det er så lidt, at det placerer Allerød i top 10 over kommuner, hvor der bliver givet de mindste nedslag på villahandlerne.

På Vestegnen holder de igen

Ikke bare er Albertslund den eneste kommune i landet, hvor der bliver givet nedslag i under halvdelen af villahandlerne, Albertslund ligger også på top 10 over kommuner, hvor nedslagene er mindst. I gennemsnit blev der givet 3,8 procent i rabat på de 43 procent villahandler, hvor der blev givet rabat. Kun i Glostrup var de gennemsnitlige nedslag lidt mindre.

De største nedslag blev givet på Læsø, hvor der blev skåret gennemsnitligt 17 procent af prisen i samtlige handler i andet kvartal. Til gengæld blev der i perioden blot handlet tre huse, så tallene bygger på et meget lille grundlag.

Spar en lille halv million i Gentofte

Når vi ser på nedslagenes størrelse, ser vi på det i procent. Det gør, at vi kan sammenligne nedslagene, trods de meget store forskelle på boligpriserne i landet.

I både Gentofte og Lejre bliver der fx givet små 6 procent i nedslag på hushandlerne. Men hvor det i Lejre udmønter sig til en kontantrabat på 110.000 kroner, bliver den samme rabat i Gentofte omdannet til en lille halv million kroner på grund af de himmelhøje huspriser.

Sådan gjorde vi

Tallene pr. kommune bygger på boliger handlet i andet kvartal 2014. Nedslag er beregnet som forskellen på sidste udbudspris og salgsprisen. Det gennemsnitlige nedslag i procent af den gennemsnitlige pris bygger på sidste udbudspris.