Spar 13 pct. på sommerhuset i Sønderjylland

Foto: Boligsiden

Priserne på fritidshuse i Sønderjylland følger udviklingen på landsplan, men er alligevel faldet en anelse mere. Dermed er det fortsat en hel del billigere at købe sommerhus i kommuner som Tønder og Aabenraa.

En ottendedel. Så meget sparer man i gennemsnit, hvis man køber sommerhus i Sønderjylland.
Tal fra boligportalen Boligsiden.dk viser nemlig, at udbudsprisen på en kvadratmeter sommerhus i Aabenraa og Tønder kommuner ligger hele 13 pct. under landsgennemsnittet.

”Priserne er – som i resten af landet – faldet en del i de seneste par år. Og faktisk er de faldet lidt mere i Sønderjylland end for Danmark som helhed.”, fortæller Boligsidens kommunikationschef Birgit Daetz.

På landsplan er udbudspriserne gennem de seneste to år dykket med ni pct., mens sommerhusene i Aabenraa og Tønder i dag er 11 pct. billigere end i foråret 2008.

Øget interesse for sommerhuse

Siden midt på efteråret er prisfaldet til gengæld aftaget i styrke, og en vis stabilitet synes at indfinde sig, om end det er for tidligt at sige noget endegyldigt om udviklingen i de kommende måneder.

”Der er kun 3-400 kroner i forskel på kvadratmeterprisen set over de seneste syv-otte måneder. Dermed flader prisfaldet ud. Det mønster går i øvrigt igen for det øvrige Danmark. Samtidig melder ejendomsmæglerne om øget interesse for sommerhuse, og der bliver indgået flere handler rundt om i landet”, siger Birgit Daetz.

”Det er nogle af de elementer, der skal til for at stabilisere boligmarkedet, og det gælder naturligvis også for sommerhusene. Imidlertid indtager sommerhusene rollen som ’rosinen i pølseenden’ på boligmarkedet, så den kommende tid vil vise, om denne del af markedet fortsætter den samme positive udvikling, som vi trods alt ser for helårsboligerne”, siger Boligsidens kommunikationschef.

Udbuds- og salgspris er ens

I hvert fald er der grund til optimisme, når man sammenligner udbuds- og salgspriser. De senest offentliggjorte salgstal fra ejendomsmæglerne viser nemlig, at den gennemsnitlige udbudspris ligger klos op ad den pris, som fritidshusene i Sønderjylland så også handles til.

”Den gennemsnitlige salgspris for et sommerhus i Syddanmark lå i 1. kvartal på 1,6 millioner kroner. Det er med få tusinde kroners forskel det samme, som sælgerne forventer at få for deres fritidsbolig i den del af landet”, forklarer Birgit Daetz.

Prisen er sjældent til forhandling

Alt tyder dermed på, at sælgerne er blevet så ’skarpe’ til at fastsætte deres udbudspris, at den også matcher købernes forestilling om, hvad sommerhuset skal koste.

”Meldingen fra mæglerne er da også, at der ikke længere gives de store prisafslag – hvis man overhovedet skal forvente at få et nedslag i prisen. Mange sælgere ønsker nemlig ikke at forhandle udbudsprisen. Det er også en indikator af et marked i bedring”, siger Birgit Daetz.

På bundlinjen står alligevel, at man får mere sommerhus for pengene i Aabenraa og Tønder sammenlignet med resten af landet.

Find mere om