Et sommerhus var en sikker investering – i hvert fald indtil finanskrisen. Her ti år efter er sommerhusmarkedet stadig mærket efter den mavepuster, det fik, viser analyse fra Boligsiden.dk.
Der var engang, hvor et sommerhus var en god investering. Man kunne placere sin opsparing i mursten, og støt og roligt steg værdien af sommerhuset. Fra starten af 90’erne og hele vejen op til 2006 steg sommerhuspriserne. Først ganske roligt; fra 1992 til 1994 lå salgsprisen for sommerhuse næsten stille. Men fra 1994 begyndte de at stige fra et leje på omkring 4.000 kroner pr. kvadratmeter på landsplan til 17-18.000 kroner pr. kvadratmeter i årene 2006-2008. Priserne havde mere end firedoblet sig selv på 12 år.
Krisen sendte sommerhuspriserne ned omkring 12.000 kroner pr. kvadratmeter, og der ligger de næsten også i dag, hvor de svinger mellem 13 og 15.000 kroner pr. kvadratmeter afhængigt af sæsonen. Og selvom sommerhuspriserne det seneste år er steget med 4,1 procent, har vedvarende prisstigninger været længe undervejs.
”Sommerhuset er langt fra den sikre investering, som man havde fornemmelsen af i 90’erne, hvor priserne steg over så lang en årrække. Der er gået 10 år efter, at priserne lå på toppen, men de har ikke rykket sig meget på sig efter krisen. Har man købt sommerhus inden for de seneste 10 år, må man fortsat væbne sig med tålmodighed, hvis man vil sælge med en sikker gevinst”, siger Birgit Daetz. der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.
Gode finansieringsmuligheder giver større sikkerhed
Sommerhusmarkedet blev ekstra hårdt ramt af krisen, da et sommerhus ikke er en nødvendighed men en ekstra luksus – i modsætning til helårsboligen. Sommerhuset vælges fra, hvis krisen kradser, og det får priserne til at falde eller i bedste fald stagnere. Men sommerhuset kan være svært at sælge, hvis der generelt er økonomisk smalhals i samfundet, og mange foretrækker at kunne justere feriebudgettet frit og ikke hænge på et sommerhus med faste renter og afdrag. Risikoen ved at eje et sommerhus er dog minimeret med de faldende renter.
”Selvom sommerhuspriserne ikke har ændret meget på sig de senere år, er det blevet markant billigere at finansiere sit køb på grund af den lave rente. Det gør sommerhuset til en mindre økonomisk byrde og en mindre risiko, hvis ens privatøkonomi skulle ændre sig”, siger Birgit Daetz, og fortsætter:
”Men netop på grund af den meget billige finansiering, er det bemærkelsesværdigt, at sommerhuspriserne ikke i højere grad er steget, som vi har set det på helårsboligerne. Dog kan vi se, at antallet af sommerhushandler er steget markant de seneste to år, så køberne har på ingen måde vendt sommerhusene ryggen”, siger Birgit Daetz.