Sommerhusstrid: Øst- mod Vestjylland

Foto: Boligsiden

Vi elsker Vesterhavet. Og i 2013 steg vesterhavssommerhusene i kurs på boligmarkedet, mens de østjyske sommerhuse ikke kunne følge med.

Er du til det vilde Vesterhav på Vestjyllands kyst, eller vil du have sommerhus på Østsiden, hvor Aarhus er inden for rækkevidde og bølgerne er knap så høje?

Det er ikke bare mentalt, at der er langt fra et sommerhus på vestkysten til et på østkysten af Jylland. De vestjyske sommerhuse er også noget større end de østjyske, udbudsprisen er højere og så er der næsten 1.000 flere til salg end der er af den østjyske slags.

Dyre vesterhavshuse

Vil du have et sommerhus på vestkysten skal du regne med, at det koster godt 200.000 kroner mere end et på østkysten. Til gengæld får du så også flere kvadratmeter at boltre dig på. Der har været en tradition for, at der bliver bygget store sommerhuse på Vestkysten, og det har trukket boligerne op i pris. En kvadratmeter i et vestjysk sommerhus har nemlig i sig selv ikke kostet mere end en kvadratmeter i et østjysk sommerhus; i hvert fald indtil slutningen af 2013, hvor de vestjyske sommerhuse trak fra.

De seneste måneder er de vestjyske sommerhusejere nemlig begyndte at udbyde deres sommerhuse for 500 kroner mere pr. kvadratmeter end de østjyske.

”Når man ser på udbudspriserne, skal man huske, at det oftest ikke er det, boligen rent faktisk sælges for. Omvendt set afspejler udbudspriserne udbud og efterspørgsel, så når udbudspriserne stiger, er det ofte fordi mæglere og sælgere fornemmer øget efterspørgsel”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

Østjyske sommerhuse har lagt afstand til andre sommerhuse

De seneste fem år er der sket et skift, hvor vestjyske sommerhuse har overhalet de østjyske i kvadratmeterpriser. Til gengæld har de østjyske sommerhuse lagt afstand til kvadratmeterpriserne i resten af landet. Hvor sommerhusene i 2009 kostede det samme, uanset om huset lå i Østjylland eller resten af landet, er kvadratmeterpriserne i dag noget højere i Østjylland, end de er i landet som helhed.

Øst slår vest på liggetid

Selvom de vestjyske sommerhuse driller de østjyske på kvadratmeterpriserne, har de østjyske overtaget, når det kommer til liggetiden. Hvor liggetiden var ens i 2009 uanset om huset lå på øst- eller vestkysten eller i resten af landet, er de vestjyske sommerhuse begyndt at ligge længere tid.

”Der er ca. 1.000 flere vestjyske sommerhuse til salg i dag ene for fem år siden. Samtidig er der kun kommet ca. 500 flere østjyske sommerhuse til salg. Så det kan være det øgede udbud, der har skærpet konkurrencen på vestkysten, der igen har resulteret i, at flere sommerhuse derfor står til salg i længere tid, før de bliver solgt”, forklarer Birgit Daetz.