Sommerhuset i strandkanten koster mere end det dobbelte

Foto: Boligsiden

Det kan koste over det dobbelte at vælge et sommerhus i første række frem for et hus, der ligger bare 500 meter inde i landet. I visse tilfælde kan det betyde prisforskelle på flere millioner kroner. Det viser en opgørelse fra www.boligsiden.dk

Der kan være mere end 2 mio. kr. i prisforskel på to identiske sommerhuse på 100 kvm. Så stor er forskellen på at vælge et sommerhus i første række og et hus, som ligger 500 meter fra stranden. Det fremgår af en opgørelse fra landets mest besøgte boligportal, www.boligsiden.dk

Både i Østjylland og Nordsjælland finder man nemlig kvadratmeterpriser på over 40.000 kr. for de huse, der ligger helt ud til vandet. Derimod sparer man i Nordsjælland 55 pct. på kvadratmeterprisen ved at købe et hus, som ligger 500 meter eller længere inde i landet, mens besparelsen er helt oppe på 60 pct. i Østjylland.

”I Nordsjælland koster sommerhusene i første række knap 45.000 kr. pr. kvadratmeter, mens prisen er godt 20.000 kr. en halv kilometer inde i landet. I Østjylland er priserne på henholdsvis 41.000 kr. og 16.000 kr. Altså en besparelse på 2 til 2,4 mio. kr. for 100 kvm. sommerhus”, fortæller Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos www.boligsiden.dk.

Aarhus landets dyreste kommune

På kommuneniveau er der mest at spare i Aarhus. Her finder man landets dyreste kvadratmeter i første række; 54.500 kr. skal man i gennemsnit slippe pr. kvadratmeter, og her er besparelsen hele 30.000 kr. inde i landet – altså 3 mio. kr. på 100 kvadratmeter. Det svarer til en prisforskel på 58 pct.

Heldigvis er der store forskelle på priserne rundt om i landet. Hvis man vælger de billige sommerhuskommuner, kommer man helt ned på lige godt 13.000 kr. for en kvadratmeter sommerhus i strandkanten. Det er i Vordingborg Kommune, der er landets billigste.

Spar 1/3 100 meter inde i landet

”Det er imidlertid et generelt billede, at det rent procentuelt er meget billigere at købe et hus, der ligger inde i landet. Østjylland og Nordsjælland topper som nævnt med besparelser på 55 til 60 pct. i den sammenhæng. Men i næsten alle de øvrige landsdele ligger besparelsen på mellem 40 pct. og 54 pct. Kun Vestjylland skiller sig ud med en forskel på 20 pct.”, siger Birgit Daetz.

Vil man alligevel bo tæt på vandet, men er villig til at bo i anden eller tredje række, er der allerede her mange penge at spare. For springer man over de mest kystnære huse og vender i stedet blikket mod husene, som ligger fra 100 til 300 meter fra kysten, ligger besparelserne i visse tilfælde helt oppe på næsten en tredjedel af prisen for de dyreste huse.

Kun 5 pct. at spare i Vestjylland

I fire landsdele – Nordjylland, Nordsjælland, Sydjylland samt Østjylland – er det mellem 29 og 31½ pct. billigere at købe huset i zonen 100-200 meter fra havet.

Den mindste forskel finder man igen i Vestjylland, hvor der kun er 5 pct. i forskel på at købe huset helt ud til vandet og huset i rækkerne umiddelbart bagved.